Dzirkstele.lv ARHĪVS

Gardais kartupeļu sacepums

Eva Lanka

2020. gada 24. aprīlis 13:12

659
Gardais kartupeļu sacepums

◆ 1,5 kg kartupeļu,
◆ sīpols,
◆ burkāns,
◆ paprika,
◆ 2–3 ķiploka daiviņas,
◆ 500 g maltas gaļas,
◆ 1 glāze piena,
◆ 200 g skābā krējuma,
◆ tomātu mērce,
◆ siers pārkaisīšanai,
◆ garšvielas – sāls, maltie pipari, timiāns, sarkanās paprikas pulveris.

Kartupeļus nomazgā un izvāra ar mizu. Šo darbiņu vislabāk veikt jau iepriekšējā vakarā, lai tad, kad tiktu gatavots sacepums, tie jau būtu atdzisuši. Smalki sagriež sīpolu un papriku. Sarīvē burkānu un caur ķiploku spiedi izspiež ķiploka daiviņas. Uz pannas sacep visus dārzeņus, līdz tie ir mīksti, tad pievieno gaļu un cep, līdz tā izcepusies. Vārītos kartupeļus nomizo un sagriež ripiņās. Katliņā nedaudz uzsilda pienu kopā ar skābo krējumu, pievieno klāt pāris ēdamkarotes tomātu mērces un garšvielas pēc garšas. Cepamajā traukā kārto sagrieztās kartupeļu ripiņas, līdz trauka apakša pilnībā noklāta. Liek sacepto gaļu ar dārzeņiem un uzlej pusi no pagatavotās mērces. Tad liek nākamo kartupeļu kārtu, pārlej atlikušo mērci un pārkaisa ar sieru. Cep cepeškrāsnī 200°C grādos 30–40 minūtes, līdz virsa brūna. Gaļas vietā ar dārzeņiem var sacept arī sēnes.