Dzirkstele.lv ARHĪVS

Gribu uz Ameriku brokastīs, pusdienās un uz pēcpusdienas kafiju

Ance Andrējeva-Empele

2020. gada 30. aprīlis 00:00

13
Gribu uz Ameriku brokastīs,  pusdienās un uz pēcpusdienas kafiju

Kamēr sapnis par Ameriku tik tāls kā ceļojums uz Marsu, piedāvāju tur pabūt caur garšas pasauli. Lai gan izvēlētie ēdieni nav populārāko maltīšu sarakstā, tomēr manā uztverē šie ēdieni ir tie, kuri raksturo Ameriku. Ko visbiežāk amerikāņu seriālos pasniedz brokastīs? Pufīgas amerikāņu pankūkas, kuras pārlietas ar zeltainu kļavu sīrupu. Ko amerikāņu filmās ēd, skatoties beisbola spēles, – vistu spārniņus. Kas ir krietnas daļas pasaules iedzīvotāju atkarība? šokolāde, ko amerikāņi pārvērtuši citā kulta produktā – šokolādes braunijā.        


Bufalo spārniņi

Sastāvdaļas:
16 vistu spārniņi,
čili mērce,
augu eļļa, sāls, pipari,
1 glāze miltu.

Mērces/glazūras sastāvdaļas:
60 g sviesta,
50 ml čili mērces,
1 karote galda etiķa,
½ tējk. Vusteršīras mērces,
½ tējk. kajenas piparu,
1‒2 daiviņas ķiploka.

Pagatavošana
Katru spārniņu sadala trīs daļās. Mazo falangu neizmanto, jo tā cepot apdeg, tās var ielikt saldētavā un izmantot vistas buljona pagatavošanai. Spārniņus nomazgā, nosusina un liek bļodā, pārkaisa ar sāli, pipariem, pievieno vienu karoti augu eļļas, vienu karoti čili mērces un visu samaisa. Liek ledusskapī marinēties. Es atstāju uz visu nakti, bet turpināt gatavot var arī uzreiz. Ņem bļodu ar vāku vai katlu, kurā liek iemarinētos vistu spārniņus un pieber miltus, tad uzliek vāku un visu kārtīgi sakrata. Miltos panētos spārniņus liek cepties cepeškrāsnī 180 grādos uz 30 minūtēm no vienas puses, tad apgriež otrādi un cep vēl 30 minūtes.
Spārniņiem cepoties, gatavo mērci. Visas sastāvdaļas liek katliņā (ķiploku nomizo un izspiež caur ķiploku spiedi) un liek uz uguns. Kad sāk burbuļot, ņem nost no uguns.
Izceptos vistu spārniņus ber lielā bļodā un pārlej ar mērci, uzmanīgi samaisa, pārliek atpakaļ cepešpannā un cep vēl piecas minūtes.
Pasniedz kopā ar frī kartupeļiem un krējuma mērci.

Amerikāņu pankūkas

Sastāvdaļas:
140 g miltu,
140 ml piena,
2 olas,
40 ml augu eļļas,
¼ tējk. sāls,
2 ēdamk. cukura,
½ tējk. cepamā pulvera,
2 ml vaniļas esences.

Pagatavošana
Atdala olas baltumu no dzeltenuma. Baltumam pievieno sāli un sakuļ stingrās putās. Dzeltenumam pievieno cukuru un samaisa, tad pielej pienu, eļļu, vaniļas ekstraktu un visu atkal samaisa. Iegūtajai masai pievieno izsijātus miltus un cepamo pulveri. Beigās iecilā olu baltumu putas. Cepšanas laikā taukvielas neizmanto. Pankūkas sanāk vieglas, gaisīgas. Pasniedz kopā ar sīrupu (kļavu, bērzu sulu, mežrozīšu) vai ievārījumu.

Braunijs ar dzērvenēm un mandelēm

Sastāvdaļas:
4 olas,
180 g brūnā cukura,
200 g tumšās šokolādes,
125 g sviesta,
100 g miltu,
10 g cepamā pulvera,
100 g kaltētu dzērveņu,
40 ml ruma (dzērveņu mērcēšanai),
100 g mandeļu.

Pagatavošana
Dzērvenes ber glāzē, pārlej ar rumu un atstāj mērcēties. Ja izmantojat mandeles ar brūno apvalku, iesaku izmēģināt pirms to pievienošanas braunija masai apliet ar verdošu ūdeni un nomizot. Ūdens peldē izkausē tumšo šokolādi ar sviestu. Atsevišķā bļodā saputo olas ar brūno cukuru. Maisot olu un cukura masu, lēnām pievieno tumšās šokolādes un sviesta masu. Tad pakāpeniski pievieno miltus un cepamo pulveri. Iegūtajai mīklai pievieno rumā mērcētās kaltētās dzērvenes un mandeles. Masu lej cepamtraukā, kas pārklāts ar sviestpapīru (izmantoju 18x27cm cepamo trauku). Cep 175 grādos 15 minūtes. Gatavam braunijam jābūt nedaudz mīkstam, lipīgam – līdz galam neizceptas mīklas substancei. Gatavo brauniju pārkaisa ar kakao pulveri. Var baudīt vienu pašu vai pasniegt kopā ar putukrējumu vai saldējumu.