Dzirkstele.lv ARHĪVS

Daudzveidīgais burkāns

- Eva Lanka

2020. gada 8. maijs 00:00

9
Daudzveidīgais burkāns

Tā kā ģimenē cenšamies ievērot veselīga uztura pamatprincipus, man patīk “noslēpt” dārzeņus arī dažādos konditorejas izstrādājumos. Bieži vien mājinieki pat nenojauš, ka rausī vai cepumos ir arī kāds dārzenis klāt. Burkāns tam ir ļoti piemērots. Saldenās garšas dārzenis Latvijā arī ēdams un uzglabājums pašu pagrabos visu gadu. Iesaku pamēģināt uzcept pašiem burkānu kūku vai cepumus! Būsit pārsteigti par labo garšu.

Biezās burkānu vafeles
Vafeles garšos gan lieliem, gan maziem. Sātīgais brokastu ēdiens būs lielisks brīvdienu iesākums.

Nepieciešams:
280 g pilngraudu kviešu miltu,
2 tējkarotes cepamā pulvera,
šķipsna sāls,
1 tējkarote kanēļa vai piparkūku garšvielas,
3 ēdamkarotes kartupeļu cietes,
3 olas,
4 ēdamkarotes brūnā cukura,
100 g sviesta,
500 ml piena,
215 g smalki rīvēta burkāna.

Pagatavošana:Olas saputo ar cukuru. Sviestu izkausē un atdzesē, pēc tam saputo kopā ar olu masu. Pievieno pienu un burkānus. Visu samaisa. Atsevišķā traukā sajauc miltus, garšvielas, kartupeļu cieti un cepamo pulveri. Saputo kopā ar olu–burkānu masu. Cep sakarsētā vafeļu pannā. Pirms katras vafeles neaizmirstam pannu ieeļļot! Sarīvētus burkānus var aizstāt arī ar ķirbi.
Burkānu–auzu pārslu spēka cepumi
Mūsu mājās ļoti iecienīti ir lielie, mīkstie cepumi. Šajos cepumos nemaz nevar sagaršot burkānus; auzu pārslas, dažādās sēklas paaugstina to labo uzturvērtību un medus dod saldumu. Ļoti laba uzkoda, dodoties pārgājienos vai citos piedzīvojumos dabā.

Nepieciešams:
150 g pilngraudu auzu pārslu,
100 g dažādu sēklu (saulespuķu, ķirbju, sezama, linsēklas),
2 olas,
100 g medus,
130 g smalki rīvētu burkānu,
50 g kausēta sviesta,
šķipsna sāls,
½ tējkarote kanēļa,
1 tējkarote cepamā pulvera,
pēc vēlēšanās – šķipsna kardamona, malta ingvera.

Pagatavošana:
Auzu pārslas kopā ar sēkliņām sablendē. Ja vēlas, var sablendēt līdz miltu konsistencei, taču es atstāju rupjākus, lai var just sēklu gabaliņus. Olas sakuļ ar medu, līdz masa “pufīga” un palielinājies apjoms. Sviestu izkausē un nedaudz atdzesē. Sakuļ kopā ar olu–medus masu. Pievieno burkānus un sakuļ. Pieliek klāt garšvielas, samaltās auzu pārslas un sēklas. Visu kārtīgi sakuļ. Uz cepamās plāts izklāj cepamo papīru un nedaudz ieeļļo (pēc tam būs vieglāk noņemt nost cepumus), ar ēdamkaroti liek mīklas piciņas. Veido apaļus cepumus. Cep līdz 180°C grādiem sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 25–30 minūtes, līdz cepumi zeltaini brūni. No šī daudzuma sanāca 20 palieli cepumi.