Dzirkstele.lv ARHĪVS

Laiks izbraucienam un piknikam

Eva Lanka

2020. gada 15. maijs 00:00

30
Laiks izbraucienam un piknikam

Pēc darba dienas, kas pavadīta četrās sienās, tā vien gribas izlauzties tuvāk dabai. Arī mums patīk brīvo laiku pavadīt svaigā gaisā. Protams, nedrīkst nepaņemt līdzi gardas uzkodas. Piedāvāju dažas idejas našķiem, ko ērti paņemt līdzi un kas būs garšīgi auksti.    

Banānu–valriekstu mafini
Ja kāda iemesla dēļ banāni mājās ir palikuši gandrīz melni, tad tas ir lielisks iemesls uzcept banānu maizi vai arī mafinus. Šoreiz mazie kēksiņi jeb mafini. Ērts līdzi paņemams našķis, kas atjaunos enerģijas līmeni garas pastaigas laikā.
Nepieciešams

◆ 2–3 ļoti gatavi (gandrīz melni) banāni,
◆ 2 olas,
◆ 2 ēdamkarotes medus (apmēram 80 g),
◆ 150 ml paniņu,
◆ 50 ml neitrālas garšas eļļas (izmantoju vīnogu kauliņu),
◆ 250 g pilngraudu kviešu miltu,
◆ 2 tējkarotes cepamā pulvera,
◆ šķipsna sāls,
◆ 40 g valriekstu,
◆ pēc vēlēšanās – šokolādes graudiņi.
Banānus saspaida ar dakšiņu vai stampiņu. Pievieno olas un medu. Visu saputo, līdz masa vienmērīga. Klāt liek paniņas un eļļu. Samaisa. Pieber miltus, sāli un cepamo pulveri. Maisa, līdz masa vienmērīga. Kā pēdējos pievieno smalki sakapātus valriekstus un šokolādes graudiņus. Pilda mafinu trauciņos aptuveni 2/3 no trauciņa tilpuma. Cep 180 grādos cepeškrāsnī 30–40 minūtes, līdz zeltaini brūni. Medu var aizstāt ar cukuru, eļļu – ar kausētu sviestu. Pilngraudu milti arī aizstājami ar parastajiem kviešu miltiem. Tos gan iesaku pievienot pakāpeniski, iespējams, būs nepieciešams mazāks daudzums, nekā norādīts pilngraudu kviešu miltiem. Masai jāsanāk biezai.
Spinātu maizītesŠīs maizītes pirmo reizi ēdu ļoti sen pie vienas draudzenes. Kopš tā laika tās ir taisītas neskaitāmas reizes. Ir cienāti draugi un radi, tās arī gatavotas, kad tika plānots kāds garāks brauciens un līdzi bija nepieciešams ņemt kādu uzkodu. Spinātus var izmantot gan saldētus (tie gan ir jāatlaidina), gan svaigus – tad tos smalki jāsakapā. Šo maizīšu dēļ mājās saldētavā vienmēr ir aizķērusies kāda paka ar saldētiem spinātiem. Sastāvdaļu daudzums tiek ņemts uz aci. Kādu reizi vairāk pievienots siers, citreiz – spināti. Ar olām ir tāpat – parasti pietiek ar vienu līdz divām.
Ja tiks izmantoti svaigi spināti, tos nepieciešams smalki sagriezt. Saldētos iepriekš atlaidina un notecina lieko šķidrumu. Pievieno klāt sarīvētu sieru un jēlu olu. Masu samaisa. No garšvielām izmanto piparus un sāli, ja nepieciešams. Uz cepamās plats kārto maizītes un liek spinātu masu. Cep 180 grādu karstumā cepeškrāsnī 15–20 minūtes.
Neparastā humusa mērce dārzeņiem
Oriģināli humuss nāk no Vidējo Austrumu valstīm, un tā galvenās sastāvdaļas ir turku zirņi un tahini (sezama sēklu pasta). Humusu dažādās variācijās var arī mājās pagatavot, un tas lieliski papildinās dārzeņus, būs smērējams arī uz maizītes. Padoms – lai būt ērtāk paņemt līdzi dārzeņus un mērcīti izbraucienos, iesaku tos sadalīt pa porcijām un salikt burciņās. Dārzeņi gan jāsagriež tik gari, lai uz burkas varētu uzlikt vāciņu. Šādā veidā tie būs gan ērti līdzi paņemšanai, gan arī izpaliks risks, ka kaut kas var pa ceļam izlīt.

Nepieciešams
◆ 150 g vārītu turku zirņu (var izmantot arī no bundžas),
◆ 2–3 ķiploka daiviņas,
◆ 4 ēdamk. grieķu jogurta,
◆ sāls,
◆ nedaudz citrona sulas,
◆ 2–3 ēdamkarotes olīveļļas,
◆ zaļumi – dilles, pētersīļi (var izmantot arī kaltētus).

Visas sastāvdaļas sablendē. Ja humusu vēlas šķidrāku, var vēl nedaudz pievienot grieķu jogurtu un eļļu. Kā pēdējos pievieno sasmalcinātus zaļumus.