Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ierobežojumi veikalos un ēdināšanas iestādēs nemazinās

Mārīte Dzene

2020. gada 22. maijs 09:59

1244
Ierobežojumi veikalos un ēdināšanas iestādēs nemazinās

Kopš 15.maija ir mīkstināti ierobežojumi, kas jāievēro, lai mazinātu COVID-19 izplatību. Tiek atvērtas tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas iestādes, kas tika slēgtas vai arī samazināts to darbības laiks līdz ar ārkārtas situācijas izsludināšanu.
Tomēr piesardzības un higiēnas prasības šajos uzņēmumos ir spēkā tāpat kā līdz šim.

Atklātos trūkumus noverš ātri
“Gulbenes novadā mūsu dienesta darbinieki ir veikuši 52 ārpuskārtas pārbaudes gan veikalos, gan ielu tirdzniecībā, gan sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, kā arī degvielas uzpildes stacijās, kurās tirgo pārtikas produktus. Tajās ir konstatētas neatbilstības stingrajiem noteikumiem, taču tās bija iespējams novērst nekavējoties. Secinājām, ka visi cenšas ievērot prasības. Tiesa, dažkārt acīmredzot tās nebija pilnībā izprastas,” rezumē Pārtikas un veterinārā dienesta Austrumvidzemes pārvaldes pārtikas inspektore Vija Malcāne.
Pārbaudēs vērtēja, vai ir veikti atbilstoši pārkārtojumi, lai varētu ievērot 2 metru distanci, dezinficēt rokas gan apmeklētāji, gan darbinieki, gan veikta dezinfekcija virsmām, durvju rokturiem, iepirkumu groziņiem un priekšmetiem, kurus lieto. “Veikalos visiem pārtikas produktiem ir jābūt fasētiem, arī salātiem līdznešanai. Pārdevēja var tos iesaiņot pēc pircēja lūguma. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos ir aizliegta bufetes tipa tirdzniecība, kur apmeklētājs var izvēlēties ēdienus. Tajos katram ir jānodrošina individuālie galda piederumi, tāpēc dakšiņas un naži tiek pasniegti iesaiņoti. Arī maizi, sulu vai saldo ēdienu izsniedz darbinieks. Tāpat uz galda nevar atrasties sāls un sinepes, ko nodrošina pēc pieprasījuma,” skaidro V. Malcāne.

Turpinās plānveida pārbaudes
Ēdamgaldi ir jādezinficē pēc katra apmeklētāja. Pārbaudēs atklājās, ka ne visur produkti, piemēram, smalkmaizītes, ir pārsegti. Gadās, ka tie ir izvietoti uz letes. Dezinfekcija, līdzekļi ir izlikti visur, bet ne vienmēr tie ir marķēti. “Ja iegādājas iesaiņotus pārtikas produktus, pircējs mājās vispirms nomazgā rokas, un tad var ņemt iegādātos produktus. Augļus un dārzeņus var pirkt nefasētus, jo tos pirms lietošanas mazgā. Nav jāuztraucas arī par iespēju inficēties, ja produktus termiski apstrādā,” akcentē pārtikas inepektore.
V.Malcāne informē, ka tagad tiek atsāktas plānveida pārbaudes. Tomēr pastiprināta uzmanība joprojām tiks pievērsta prasībām, kas mazina COVID-19 izplatības iespējas.

Fakti
◆ Pārtikas un veterinārais dienests pārtikas tiedzniecības vietās un sabiedriskās ēdināšanas iestādēs Latvijā ir veicis vairāk nekā 1500 pārbaudes par ārkārtējā situācijā ieviestā regulējuma prasību izpildi. Tajās konstatēti pārkāpumi apmēram 40% gadījumu.

◆ Gulbenes novadā bijušas 52 pārbaudes.