Mazā, gardā apsēstība – aukstā zupa

Aukstās zupas vienā mirklī var kļūt par mazu apsēstību. Iespējams, daudziem tā saistās ar klasisko biešu zupu, taču šo vienkāršo un parasto ēdienu 15 līdz 20 minūšu laikā var pārvērst arī neticami gardā skaistumā. Patiesībā šim pavasarim ir raksturīgi ne vien griķi, makaroni un rīsi, kā sākumā varēja šķist, bet arī īsti kulinārijas šedevri. Mājās palikšana raisījusi vēlmi eksperimentēt virtuvē, draugu un paziņu ievietotie ēdienu video un fotogrāfijas internetā ļauj ēst ar acīm. Restorānu cienīgu ēdienu pagatavošanā tiek izmantotas vienkāršas un ikdienā katram pieejamas sastāvdaļas. Pavisam drīz daļa no tām izaugs piemājas dārzos, bet šobrīd varam atbalstīt vietējos zemniekus. Šodien piedāvāju pagatavot sulīgas, veldzējošas un neparastas aukstās zupas. Ļaujiet tās nobaudīt jūsu ģimenei, tā noteikti leposies ar šādām kulinārajām prasmēm.
Zaļais gardums ar tīģergarnelēm
Sastāvdaļas:
1/3 no zaļās paprikas,
1 ēdamkarote šalotes,
1 maza ķiploka daiviņa,
1 šķēlēs sagriezts gurķis,
1/2 glāzes koriandra,
1–2 ēdamkarotes laima sulas,
1 glāze vienkārša grieķu jogurta,
1/4 glāzes skābā krējuma,
3/4 tējkarotes sāls,
1/4 tējkarotes balto piparu,
1 tējkarote koriandra,
1 ēdamkarote olīveļļas.
Pēc izvēles piedevas:
tīģergarneles, 1/2 glāzes smalki sagrieztu gurķu kubiņu, 1–2 ēdamkarotes ļoti smalki sagrieztas šalotes, nedaudz maurloku, mikrozaļumi vai ēdamie ziedi, 3 ēdamkarotes skābā krējuma, kas atšķaidīts ar ēdamkaroti ūdens.
Pagatavošana
Pirmās 12 sastāvdaļas ievieto blenderī un blendē līdz vienmērīgai konsistencei. Liek ledusskapī līdz pasniegšanai. Kad ēdiens ir gatavs pasniegšanai, mazā bļodā sajauc skābo krējumu un ūdeni. Ar karoti to liek zupā, pēc tam apkaisa ar smalki sagrieztu šaloti, gurķiem, koriandru un ķiplokiem, lai iegūtu garšīgu tekstūru un skaistu krāsu. Lai to pārveidotu par vieglu ēdienu, jāpievieno atdzesētas garneles, kas, protams, nav obligāti. To var arī pasniegt kā atsvaidzinošu uzkodu, lejot augstās glāzēs.
Baltā aukstā zupa ar mandelēm un vīnogām
Sastāvdaļas:
1 glāze mandeļu,
1 ēdamkarote rapšu eļļas,
2 glāzes zaļo vīnogu bez kauliņiem,
1 gurķis (300 g),
1 baltā paprika,
1/2 citrona,
1 glāze ūdens,
6 ledus gabaliņi,
sāls un pipari,
sauja salātu dīgstu (mikrosalāti),
citronmētras.
Pagatavošana
Šai versijai ir pavisam cita garša nekā pārējām aukstajām zupām. Vīnogas, citrons un gurķis padara to ļoti vieglu, bet mandeles tai piešķir bagātīgumu. Jūs to varat pagatavot piecās minūtēs.
Mandeles liek blenderī. Blendē apmēram minūti, ja vēlas, lai mandeļu gabali būtu pēc iespējas mazāki. Pievieno rapšu eļļu, vīnogas, sagrieztu gurķi, papriku un citronu. Blendē vēl pāris minūtes. Pievieno pusi ūdens, ledus gabaliņus, sāli un piparus. Ja vēlas plānāku zupu, pievieno pārējo ūdeni. Pasniedz garnētu ar dīgstiem un citronmētru lapiņām.
Veselīga biešu zupa ar gurķi, avokado un svaigām dillēm
Sastāvdaļas:
4 bietes (izmērā mazākas par tenisa bumbiņu),
1/4 glāzes sarkanā vai saldā kubiņos sagriezta sīpola,
1–2 ķiploka daiviņas (1 liela vai 2 divas mazas),
3 mazi gurķi,
svaigas dilles,
2 ēdamkarotes šerija etiķa,
1/2 tējkarotes košera sāls,
1/4 tējkarotes svaigu piparu.
Piedevas:
avokado, sagriezts gurķis, bietes, smalki sagriezts sīpols, sasmalcinātas dilles, kreses, olīveļļa vai grieķu jogurts, vai arī skābais krējums.
Pagatavošana
Šī sulīgā biešu zupa ir vienkārša un viegli pagatavojama, pilna ar veselīgām un svaigām sastāvdaļām. Ja bietes ir izvārītas iepriekšējā vakarā, zupas pagatavošana aizņem vien 15 minūtes. Smalki sagriezti dārzeņi piešķir tai brīnišķīgu tekstūru un svaigu garšu.
Bietes ievieto vidējā katlā un pārlej ar ūdeni. Ūdeni uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Tad nogriež siltumu un vāra uz lēnas uguns apmēram 45 līdz 60 minūtes. Atdzesē bietes ar visu šķidrumu, kurā tās vārījās.
Kad bietes ir aukstas, sagriež šķēlītēs un ieliek trīs no četrām (vienu pataupot) blenderī ar 500 ml šķidrumu (var izmantot arī gatavošanas šķidrumu vai ūdeni). Pievieno pusi sasmalcināta sīpola (apmēram 1/8 no glāzes), 2 ķiploku daiviņas, 2 sagrieztus gurķus, sāli, piparus, etiķi un apmēram 2/3 svaigu diļļu (pārējās pataupot garnējumam). Sablendē līdz vienmērīgai masai. Pēc garšas pievieno sāli un etiķi. Liek ledusskapī, līdz gatavs pasniegšanai.
Atlikušās bietes, gurķi, avokado smalki sagriež un sasmalcina atlikušās dilles. Bļodiņās ielej atdzesētu biešu zupu (jo aukstāka tā ir, jo labāk). Rotāšanai var izmantot arī nelielu daudzumu (pilieniņu) olīveļļas vai jogurtu, vai arī skābo krējumu. Izbaudiet!
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"