Dzirkstele.lv ARHĪVS

Laiks gardākajām brokastīm

Santa Sinka

2020. gada 29. maijs 11:32

73
Laiks gardākajām brokastīm

Neliegšos, ēdienu vispirms izbaudu ar acīm, bet arī pēc tam bagātīgā garšu buķete neliek vilties. Mani garlaiko vienveidība viena iemesla dēļ – ir taču tik daudz ko izmēģināt, izzināt un izbaudīt. Kāpēc to nedarīt!? Taču svarīgi, lai tas neaizņem daudz laika. Ir grūti uzminēt jūsu gaumi. Līdz šim dalījos ar receptēm, kurās ir līdzīgas sastāvdaļas, bet šoreiz iepazīstināšu jūs ar trīs gan pagatavošanas, gan garšas ziņā atšķirīgiem brokastu piedāvājumiem. Izbaudiet darbdienu un brīvdienu rītus! 


Tropu vasara ar kokosriekstu pienu un augļiem
Sastāvdaļas:
1 glāze auzu pārslu,
(parasti izmantoju pilngraudu)
1 glāze kokosriekstu piena,
1 apelsīns,
1 mango,
1 banāns.

Piedevas pēc izvēles:
sasmalcināts kokosrieksts, papildus kokosriekstu piens, kokosriekstu skaidiņas vai brūnais cukurs.

Pagatavošana
Iespējams, auzu pārslu putra vairāk asociējas ar ziemas mēnešiem, ne vasaru, taču kokosriekstu pienā vārītas auzu pārslas kopā ar tropiskajām garšām ir īsts vasaras ēdiens.
Mazu katliņu liek uz lielas uguns, lej kokosriekstu pienu un ūdeni (pievienotā ūdens daudzums būs atkarīgs no tā, cik biezu vēlaties putru). Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, samaisa, pēc tam samazina siltumu un vāra uz lēnas uguns 15 minūtes vai tik ilgi, līdz auzas ir īpaši sātīgas un krēmīgas. Klāt var pievienot brūno cukuru.
Kamēr gatavo kokosriekstu auzu pārslas, sagriež šķēlēs apelsīnu un noņem tam mizu. Kad putra ir gatava, dekorē to ar apelsīnu un banānu šķēlītēm un mango kubiņiem, pāri var pārkaisīt kokosriekstu skaidiņas.


Holandiešu gardums ar citronu krēmu un mellenēm


  Sastāvdaļas:
2 ēdamkarotes sviesta,
3 lielas olas (istabas temperatūrā),
1/2 glāzes jeb 120 ml silta  piena,
1/2 glāzes miltu,
2 ēdamkarotes cukura,
1/4 tējkarotes sāls,
1/2 glāzes citronu krēma,
2 glāzes melleņu,
1 ēdamkarote cepamā pulvera.

Varianti: mīklai pievieno 1 tējkaroti vaniļas ekstrakta vai citrona miziņu.

Sastāvdaļas citronu krēmam:
4 vidēji lieli citroni,
300 g cukura,
4 lielas olas,
1/2 glāzes citronu sulas (var iegūt no 3–4 citroniem),
115 g nesālīta sviesta istabas temperatūrā,
2 tējkarotes kukurūzas cietes (pēc izvēles),
šķipsniņa košera sāls.

Pagatavošana:
Ievieto sviestu apmēram 25 centimetru lielā kastrolī (vairākām porcijām var izmantot mazākus trauciņus), liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta 220 grādos. Sviests izkusīs apmēram 30 sekundēs. Trauku ņem ārā, tad pievieno olu, piena, miltu, cepamā pulvera, cukura un sāls maisījumu un liek cepeškrāsnī cepties aptuveni 15 līdz 20 minūtes, līdz brokastu gardums uzpūšas un kļūst zeltaini brūns.
Pirms piepildīšanas ar citronu krēmu un mellenēm pārkaisa ar pūdercukuru. Lai pasniegtu, ļauj atdzist.

Citronu krēma pagatavošana
No citroniem izspiež sulu, mizu sarīvē. Citronu miziņām klāt pievieno cukuru. Ar elektrisko putotāju saputo sviestu ar cukura un citronu mizu maisījumu. Pa vienai pievieno olas un pēc tam citronu sulu, sāli un kukurūzas cieti. Visu saputo. Nesatraucieties, ja šajā brīdī viss atgādinās sarecinātu masu.
Ielej maisījumu katliņā un, nepārtraukti maisot, vāra uz lēnas uguns, līdz sabiezē (apmēram desmit minūtes). Neejiet ne mirkli prom no katliņa - ja pārstāsiet maisīt, sanāks citronu kultenis. Citrona krēms sabiezēs aptuveni 76 grādos. Noņem no uguns un izkāš traukā caur smalku sietu. Ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai pirms atdzesēšanas.


Mazo pankūku našķis


Sastāvdaļas:
2 olas,
250 g miltu,
250 g piena,
2 tējk. cepamā pulvera,
80 g cukura,
80 g sviesta,
šķipsniņa sāls,
vaniļa.

Piedevas:
sagrieztas zemenes, šokolādes krēms vai zemesriekstu sviests. Bērniem labāk garšos ar šokolādes krēmu. Nepieciešams koka iesmiņš.

Pagatavošana
Zinu, ka ir mammas, kas katru rītu saviem mazuļiem brokastīs pasniedz pankūkas. Lai brīvdienu rīti būtu atšķirīgi, sagādājiet pārsteigumu, ēdienkartē iekļaujot minipankūkas ar zemenēm un saldo našķi.
Bļodā sakuļ olas, pievieno pienu, izkausētu sviestu. Pēc tam – miltus, vaniļu, cepamo pulveri un šķipsniņu sāls. Samaisa, līdz masa kļūst viendabība. Ļauj tai pastāvēt piecas minūtes. Lai iegūtu miniatūras pankūkas, uz pannas mīklu lej ar tējkaroti un cep, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.
Uz pankūkām plānā kārtā klāj šokolādes krēmu gluži kā uz maizītes, dur uz iesmiņa, nākamo dur zemeņu šķēli un tā atkārto pārmaiņus.