Dzirkstele.lv ARHĪVS

Iedvesma maltītei – vietējie produkti

Ance Andrējeva-Empele

2020. gada 5. jūnijs 00:00

20
 Iedvesma maltītei – vietējie produkti

Torte ar rabarberu krēmu
Biskvītam:
10 olas,
6 ēdamk. cukura,
4 ēdamk. brūnā cukura,
6 ēdamk. kviešu miltu,
4 ēdamk. pilngraudu kviešu miltu.

Cepuma kārtai:
170 g miltu,
75 grami cepamā margarīna,
1 ola,
25 g cukura,
25 g brūnā cukura,
naža gals sāls.

Biskvīta pagatavošana:
Biskvītu gatavo divos piegājienos. Izmantoju tortes formu 26 cm diametrā. Atdala piecus olu dzeltenumus no baltumiem. Baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un puto, līdz izveidojusies stingra putu masa. Olu dzeltenumiem pievieno trīs karotes cukura un divas karotes brūnā cukura un saputo, līdz cukurs izkusis un masa kļuvusi gaišāka. Tad pievieno trīs karotes miltu un divas karotes pilngraudu miltu un iemaisa (var arī ar mikseri), līdz veidojas vienmērīga masa, kuru iecilā olu baltumu putās. Iegūto mīklu lej kūkas formā un cep aptuveni 15 minūtes 180 oC temperatūrā.

Cepuma kārta:
Cepamo margarīnu sagriež mazākos gabaliņos, liek bļodā un pievieno pārējās sastāvdaļas. Mīca, līdz veidojas viendabīga masa. Mīklu uz kādu laiku liek ledusskapī atpūsties. Izņem no ledusskapja, izrullē tik lielu, lai pēc kārtas izcepšanās varētu izgriezt nepieciešamā diametra apli. Cep 180 oC,  līdz cepuma kārta ieguvusi zeltainu krāsu, apmēram 10 minūtes.

Rabarberu krēms:
Svaigus sagrieztus rabarberus liekam katliņā, pievienojam 40 ml ūdens un 180 g ievārījuma cukura (ar šo apjomu ievārījuma cukura krēms sanāca diezgan salds) un liek uz uguns karsēties, līdz rabarberi izjukuši. Atstāj masu padzist. Uzbriedina želatīnu. Krēmsieru, cukuru un saldo krējumu saputo, līdz veidojas viendabīga masa (nepārputo) un pievieno padzisušo rabarberu ievārījumu. Ūdens peldē atlaidina želatīnu un pievieno krēmam, ļauj sabiezēt (ja krēms pēc ievārījuma pievienošanas ir gana stingrs, tad želatīnu var nelikt).
Liek kūku kopā, kārto iepriekš izmantotajā kūkas formā – biskvīts, krēms, cepuma kārta, krēms, biskvīts. Liek kūku ledusskapī savilkties.
 
Želeja:
Želeju gatavo pēdējo, kad kūka jau salikta un atrodas ledusskapī. Sasaldētās ogas ar cukuru liek katliņā un silda, līdz izkusušas un izjukušas. Es izmantoju saldētas avenes. Iegūto masu izkāš caur sietu – iegūst 300 ml sulas. Uzbriedina želatīnu. Uzbriedināto želatīnu ūdens peldē atlaidina un maisot pievieno sulai. Iegūto maisījumu lej kā pēdējo kārtu kūkai. Liek atpakaļ ledusskapī, līdz želeja sastingusi.
Kūku dekorē neilgi pirms pasniegšanas.
Krāsnī cepti kartupeļi ar cieto sieru
10 vidēja izmēra kartupeļi,
50 g sviesta,
pētersīļi,
2 daiviņas ķiploka,
100 g rīvēta cietā siera,
sāls pēc garšas,
zaļumi pēc izvēles –
dilles, pētersīļi, lociņi.

Pagatavošana:
Kartupeļus rūpīgi nomazgā, notīra (izmantoju trauku mazgāšanas sūklīša abrazīvo pusi) un nemizotus sālsūdenī vāra 15‒20 minūtes. Kad gatavi, kartupeļus nokāš. Kartupeļus ar stampiņu vai šķīvja apakšu nedaudz saplacina tā, lai neizjūk, un kārto uz cepampannas. Sarīvētajam sieram pieliek sakapātus zaļumus un ķiploku.  Ja nepieciešams, pēc garšas kartupeļiem pievieno sāli, uzber sieru ar garšaugiem un pa virsu liek sviesta piciņu. Kartupeļus cepeškrāsnī cep 20 minūtes 200 oC, līdz tie zeltaini un kraukšķīgi.
Sautēts trusis sinepju mērcē
1 trusis, sadalīts 4 daļās,
1 liels sīpols,
3‒4 daiviņas ķiploka (pēc izvēles),
400 ml saldā krējuma,
400 ml buljona vai baltvīna,
4 ēdamk. angļu sinepju,
sāls, pipari,
olīveļļa un/vai sviests (ja izmantojam sviestu, tad nepieciešams pievienot nedaudz eļļas, lai sviests nepiedegtu).

Pagatavošana:
Iemarinē truša gaļu – ierīvē ar sāli un ieziež ar sinepēm. Atstāj uz 20 minūtēm, lai ievelkas garšas. Kad gaļa iemarinēta, uz tīras pannas taukvielās to no visām pusēm apbrūnina un liek katlā. Uz tās pašas pannas liek sautēties sīpolus un ķiplokus, līdz tie ir mīksti un caurspīdīgi, tad pievieno truša gaļai katliņā, pielej buljonu vai baltvīnu un liek sautēties. Pēc maza brītiņa pievieno saldo krējumu, sinepes, sāli un piparus. Katliņam uzliek vāku un ļauj, lai gaļa gatavojas apmēram 30 minūtes. Lai garša būtu vēl labāka, gatavošanas procesu pabeidz cepeškrāsnī – grila režīmā apbrūninot izsautējušos gaļu.