Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pārsteidzošas receptes, ko vērts izmēģināt

Eva Lanka

2020. gada 10. jūlijs 00:00

19
Pārsteidzošas receptes, ko vērts izmēģināt

Pavārmāksla ir tikpat radoša kā gleznošana vai mūzikas komponēšana. Ne vienmēr, lai radoši izpaustos virtuvē, nepieciešami dārgi produkti un specializētos veikalos pirkti piederumi. Protams, ir smalkas receptes, kas nepieļauj atkāpes no norādītajiem produktu daudzumiem un veicamajām darbībām, taču lielākoties ir lietas, kur varbūt dažas reizes ir vērts pieturēties pie autora norādījumiem, lai vēlāk pamēģinātu savu, uzlaboto versiju. Visas norādītās idejas ir izmēģinātas vairākas reizes un atzītas par ģeniāli vienkāršām, lai gatavotu neskaitāmas reizes.

Krēmsiers no kefīra
Atzīšos, kad pirmo reizi ieraudzīju šo ideju pirms pāris gadiem, nodomāju, ka noteikti nekas tur nesanāks. Taču kļūdījos! Sanāk un pat ļoti gardi. Pirms kāda laika redzētais ieraksts internetā atgādināja par šo lielisko ideju – no kefīra radīt krēmsieru.
Tātad būs nepieciešams kefīrs polipakā. To ievieto saldētavā. Ņem ārā, kad pilnībā sasalis, atdala no polipakas sasalušo masu un novieto to virtuves sietā. Zem sieta noteikti jāpaliek apakšā bļoda. Sasalušajam kefīram kūstot, atdalīsies sūkalas, kas no sieta ietecēs bļodā un pašā sietā paliks balta masa, kas tad arī būs krēmsieram ļoti tuva. No 1 kg kefīra pakas var iegūt līdz 300 g krēmsiera. Tādēļ iesaku saldētavā blakus pelmeņiem un dillēm glabāt arī sasalušu kefīra paku.
Iegūto sieru var izmantot, smērējot uz maizes, dažādās mērcēs, kā arī desertos. Mēs šoreiz to sajaucām kopā ar zaļumiem, citrona sulu un garšvielām, iegūstot garšīgu smēriņu uz maizītes.

Katlā gatavots popkorns
Popkorns ir neatņemama kino apmeklējuma sastāvdaļa. Arī mājās, rīkojot filmu vakarus, dažreiz sakārojas grauzdētos kukurūzas graudus. Bieži vien šī vēlme apstājas pie tā, ka mājās jau nav gatavā popkorna vai arī mikroviļņu krāsns. Taču katliņš ar vāku atradīsies katrā mājsaimniecībā. Ideja aizgūta no amerikāņiem, kuri ir lieli popkorna cienītāji. Kukurūzas graudiem arī draudzīga cena, tādēļ šo našķi var uzskatīt par ļoti ekonomisku.
Lai sagrauzdētu 150–200 g kukurūzas graudu, ir nepieciešams 5 l katls ar biezu apakšu un vāku. Ja katliņš nav tik liels, jāņem mazāk kukurūzas graudu. Vēl būs nepieciešama sviesta pika (ap 50 g), kā arī piedevas pēc vēlēšanās – sāls, rīvēts siers, kanēlis, šokolāde, īsāk sakot, te jau vieta fantāzijai.
Katlu sakarsē uz mazas uguns, izkausē sviestu, ber iekšā kukurūzas graudus un uzliek vāku. Pēc pāris minūtēm būs dzirdami paukšķi. Ik pa laikam katlu, nenoņemot vāku, sakrata, lai popkorns nepiedegtu. Kad paukšķi dzirdami retāk, popkorns gatavs. Svarīgi ir katlu ik pa laikam sakratīt, lai tas nepiedegtu.
Attēlā mūsu mīļākā ballīšu uzkoda – mājās gatavots popkorns, mazie maršmelovi, banānu čipsi un sāļie krekeri.
Zaļā spinātu omlete

Mazie kēksiņi jeb mafini jau ļoti stabili ir ienākuši arī mūsu zemes virtuvēs. Parocīgi, jo nav jāgriež gabalos, un arī ļoti ērti līdzi ņemšanai. Tos var cept gan mafinu pannās, gan arī silikona formiņās. Taču mafinu pannu var izmantot arī citu ēdienu gatavošanā, piemēram, ļoti ērti cept olas. Kad mājās uz brokastu laiku gaidāms paprāvāks ciemiņu pulks, atliek tikai uzsildīt cepeškrāsni un ievietot tajā mafinu pannu ar olām. Piedāvāju pagatavot zaļo spinātu omleti, kas garšos gan lieliem, gan maziem. Ja mājās nav mafinu pannas, var izlīdzēties ar mazajām silikona formiņām.
Sakuļ 4 XL izmēra olas ar 100 ml piena. Pievieno sāli, maltos piparus u.c. garšvielas pēc vēlēšanās. Smalki sagriež sauju ar spinātiem. Var izmantot arī saldētos spinātu kubiņus. Pirms tam gan tos nepieciešams atkausēt un lieko ūdeni noliet. Spinātus iemaisa olu masā, pievieno naža galu dzeramās sodas. Mafinu pannas formiņas ietauko ar eļļu vai sviestu. Lej iekšā olu – spinātu masu. Pārkaisa ar rīvētu sieru. No norādītā sastāvdaļu daudzuma sanāca septiņas spinātu omletes formiņās. Masu cep sakarsētā cepeškrāsnī 200°C grādos 15 minūtes.