Dzirkstele.lv ARHĪVS

Noslēpumainās purva ogas

Noslēpumainās purva ogas

Visas Latvijas ogas ir vērtīgas, katrai ir savs labums, bet lācenēm garša ir tik atšķirīga, kādas nevienai citai ogai nav - atzīst jaungulbeniete Santa Dāvida, kura jau gadiem kopā ar vīru Aivaru lasa lācenes.
Četrdesmit minūtēs litra spainītis ar lācenēm ir visai ilgs lasīšanas laiks - vērtē A.Dāvids.  “Dzirkstele” viņu sastop pirmdienas rītā, kad, viņaprāt, nolasītas jau gandrīz pēdējās ogas. “Tagad palikušas ir tikai pavisam gatavās. Tās jālasa maziem spainīšiem, lai, mājās aizvedot, nav putra. Parasti stundā es varu pielasīt trīs litrus. Cena ir tik liela šīm ogām tāpēc, ka katrai ir jāliecas pakaļ, jo tās jau pa vienai aug. Ar ogu mašīnīti nav iespējams lasīt, tikai ar rokām,” stāsta lāceņu lasītājs. “Facebook” parādās cena 7-8 eiro par litru.

Lasa jau kopš bērnības
Lāceņu ražu visvairāk ietekmē salnas. Ja to ziedēšanas laikā agrā pavasarī ir stipras salnas, tad ogu tajā gadā nebūs, zina stāstīt Aivars. Šogad purvos ogu lasītāji varējuši atrast gana daudz - gan sīkākas, gan arī lielākas lācenes. Pats Aivars šīs ogas jau lasa kopš bērnības. Viņa sieva Santa  stāsta, ka tieši no vīra iemācījusies daudz par šīm ogām. “Viņš man iemācīja tās lasīt. Agrāk neko daudz par šīm ogām nezināju, jo mamma tās nelasīja. Kopā ar vīru jau kādus piecus gadus lasām,” stāsta Santa.
“Jā, es lasu jau kopš mazotnes dažādās vietās. Ušuru lielajā purvā viņas ir visur riņķī. Lācenes aug malās, tur, kur ir sausākas vietas,” stāsta Aivars. Purvā lācenes var atrast starp mellenēm. Lasīts ir arī apkārt akacim, jo tur ir lielākas ogas. Gatavās lācenes ir oranžā krāsā. Tās, kuras vēl ir zaļas, ir rozīgi sārtas, pat sarkanas. “Labāk lasīt ir vēl zaļās, ja pilnīgi gatavās salasa, piemēram, litra spainītī, tad, kamēr atbrauc mājās, apakšā suliņa jau veidojas. Salasījām zaļās, vakarā izbērām mājās uz galda un no rīta jau bija gatavas.”

Labāk garšo ievārījumā
Santa un Aivars atzīst, ka lācenes lasa tikai sev, ne pārdošanai. “Kad salasi, sagatavo un izvāri, pašas masas paliek ļoti maz. Sevišķi, ja biezeni taisu. Mums bija seši litri ogu, un man sanāca pusotrs litrs ievārījuma ar kauliņiem un apmēram pusotrs būs biezeņa,” atklāj S.Dāvida. Viņa atzīst, lai arī ir laba svaigo ogu pēcgarša, viņai labāk patīk tās savārīt ievārījumā.
Vārot lācenēm cukura jāpievieno maz. “Apmēram uz kilogramu ogu vajag 300 gramus cukura. Vārot uzreiz pievienoju cukuru, jo tad vieglāk izberzt caur sietiņu. Jāvāra ogas ir neilgi - kādas 5-10 minūtes. Es reiz lasīju - ja ogas pārvāra, tad kauliņi paliek cieti. Es ievārījumus gatavoju tikai mazās burciņās. Zemenes, mellenes, avenes un citas ogas lieku burciņās, kas nav lielākas par 300 mililitriem. Kad atver puslitra burciņu, vienmēr ievārījums paliek pāri. Man patīk, ka attaisi vaļā un ir svaigs uzreiz. Labāk jau ēst ievārījumus nekā konfektes,” uzskata S.Dāvida.
Lācenes arī nav īpaši piemērotas saldēšanai, jo atsaldējot tās paliek ūdeņainas. Citas ogas tiek arī saldētas, īpaši S.Dāvida iecienījusi mellenes. “Mums ļoti garšo saldētas mellenes, tās es, piemēram, sablenderēju un taisu siera kūkai krēmu. Sanāk ļoti garšīgs melleņu krēms.”

Lācenēs pirmo reizi
Nākamgad noteikti agrāk jādodas uz purvu - atzīst tirzmaliete Jana Saleniece, kura šogad pirmo reizi kopā ar vīru devusies uz purvu meklēt lācenes. Pirms tam bija baudīts kolēģes gatavotais lāceņu ievārījums, kas nācis no Alūksnes purvos augošajām ogām.
“Mums mežā būšana ir kā relaksācija no ikdienas skrējiena. Dodamies ar aizrautību meklēt dabas pērles. Un lāceņu lasīšanu varu salīdzināt ar sēņošanu. Nevar uz vietas sēdēt, visu laiku lasot esi kustībā, jo ogas te ir, te nav, te atkal ir. Abi ar vīru salasījām aptuveni 1,5 litrus. Gatavās saēdāmies, un laime pilnībā! Beidzot arī es esmu šo reto ogu turējusi rokā,” stāsta J.Saleniece. Viņa novērojusi, ka vēl šur tur ogas atrast var, vienīgi karstā laikā jācīnās ar dunduriem. J.Saleniece atzīst, ka ogas ir ļoti gardas, vien bērni pieraduši pie saldākām. Mīļākās vasaras ogas viņu ģimenē vienmēr ir zemenes, avenes un saldie ķirši.

Uzziņai
Gita Ignace, sertificēta uztura speciāliste: “Lācenēs atrodas aktīvie antioksidanti, tie ir svarīgi, lai mūsu organisms spētu cīnīties pret brīvajiem radikāļiem, kas rodas dažādu piesārņojumu gadījumā mūsos un liela stresa vai fiziska pārguruma dēļ. Antioksidanti aizkavē dažādus novecošanās procesus. Lācenēs ir savienojumi, par kuriem ir pierādīts, ka tiem ir imunitāti stiprinošas īpašības, un tur arī ir sirds asinsvadu sistēmai labvēlīgas sastāvdaļas. Lācenēs ir daudz šķiedrvielu, kas ir svarīgas kuņģa un zarnu traktam un cukura līmeņa normalizēšanai. Ikdienā mums diezgan daudz šķiedrvielu ir jāuzņem. Vērtīgi būtu, ja mēs šajos vasaras mēnešos to katrs izdarītu ar ogām, arī citām. Mums ir sezonāla izdevība. Vēl lācenēm ir pierādītas diurētiskās īpašības. Tās samazina tūsku, kas veidojas no liela sāls patēriņa vai pusfabrikātu ēšanas un paaugstina asinsspiedienu. Lācenes varētu šo tūsku samazināt. Protams, C vitamīns šajās ogās ir klāt kā viens no galvenajiem antioksidantiem, arī kalcijs, dzelzs un magnijs. Oga ir vērtīga, bet neteikšu, ka visvērtīgākā Latvijā. Kādēļ tā ir tik dārga? Manuprāt, tādēļ, ka viņa nav kultivējama. Viņu ir grūti “ielikt” dārzā, tāpēc cena tā ir uzaugusi, jo ir reti “dabūnama”. Piemēram, avenes var iestādīt katrā dārzā. Šajā sezonā noteikti ir jāēd ogas, jo visas ogas ir ļoti vērtīgas. Arī lācenes, tāpat kā viņu māsas avenes un kazenes, satur lielu daudzumu dažādu minerālo vitamīnu un citu organisko savienojumu, kas ir svarīgi daudzām ķermeņa sistēmām.”