Dzirkstele.lv ARHĪVS

Vieglās “vienas pannas” vakariņas

Eva Lanka

2020. gada 24. jūlijs 00:00

27
Vieglās “vienas pannas” vakariņas

Vasarā vairāk nekā citos gadalaikos gribas pēc iespējas mazāk laika pavadīt virtuvē, gatavojot vakariņas vai pusdienas. Sevišķi, ja runājam par darbdienu vakariem. Vislabākajā gadījumā – ja tas ir kaut kas ātri pagatavojams un vienkāršs. Mēs esam iecienījuši “vienas pannas maltītes”, proti, ēdienus, ko par pagatavot, izmantojot vienu pannu vai katliņu. Galvenais – lai būtu maksimāli daudz dārzeņu un kāds olbaltumvielu avots sātam. 

Kabaču un kāpostu sautējums
Šis sautējums radās kādā pavisam steidzīgā dienā. Atvēru ledusskapi, ieraudzīju, uztaisīju. Pat neticas, ka, saliekot kopā divus tik vienkāršus dārzeņus, sanāks kaut kas ļoti garšīgs.
Sagriežam smalki jauno kāpostu, kā arī kabaci. Uzkarsē pannu un apcep malto gaļu kopā ar iecienītākajām garšvielām. Pievieno klāt dārzeņus un sautē. Kad tie ir kļuvuši gandrīz mīksti, var pielikt klāt dažas ēdamkarotes tomātu pastas vai arī uz pusēm sagrieztus mazos tomātus. Sautē, līdz viss mīksts. Ēd tāpat kopā ar maizīti vai arī ar jaunajiem kartupeļiem.

Vegānā vasaras dārzeņu zupa
Piedāvāju šīs zupas vegāno versiju, proti, bez piena produktiem un gaļas. Taču kokosriekstu pienu var arī aizstāt ar krējumu vai kausēto sieru. Ja nav pieejams svaigs, zupai derēs arī saldēts puķkāposts.
Sagriež vidēja izmēra sīpolu un sarīvē 2–3 burkānus. Dārzeņus cep katlā, kurā tiks vārīta zupa, nelielā eļļas daudzumā. Pievieno 600 g sagrieztu tomātu. Sautē aptuveni 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Ja nepieciešams, pievieno eļļu – tā, lai dārzeņi nepiedegtu. Pieliek 300 g sagriezta kabača un 400 g smalki sadalīta puķkāposta. Sautē dažas minūtes, pēc tam pievieno 1 l ūdens vai dārzeņu buljonu. Zupu vāra, līdz dārzeņi mīksti. Pēc tam sablendē, iemaisa 1 bundžu kokosriekstu piena. Garšvielas – sāli, melnos maltos piparus, meksikāņu garšvielas asumam – pievienoju pašās beigās. Rotā ar grauzdētām sēkliņām vai grauzdiņiem.
Ar dārzeņu daudzumu var variēt. Ja vēlas, var pievienot klāt arī kartupeļus.

Vieglā sēņu mērce
Tirgū jau ir parādījušās pirmās gailenes, un daudzi jau steidz uz mežu, lai tiktu pie pirmajām sēnēm. Kamēr mēs pašreiz vēl uz mežu netiekam, priecājamies, ka tomēr saldētavā bija aizķērušās pašu lasītās rudens sēnes. Dažas nianses, kā mēs gatavojam sēņu mērci:
Noteikti ne bez sīpola! Var iztikt bez gaļas, bet sīpolam klāt ir jābūt! Lai mērce nebūtu tik trekna, izmantoju 10% jeb kafijas saldo krējumu. Pēc garšas pat nevar pateikt, ka izmantots liesāks saldais krējums. Ja tomēr vēlas pievienot gaļu, ļoti labi garšos klāt arī kāda liesāka, piemēram, šoreiz – gabaliņos sagriezti vistas šķiņķīši.

Kabaču pankūkas
Uzreiz aiz tomātiem kabacis ir tas dārzenis, kas mūsu mājās ilgi neglabājas. Tāpēc kabaču laikā tie tiek gatavoti visdažādākajos veidos. Viens no ēdieniem, kas noteikti ir jāpagatavo no tiem, ir kabaču pankūkas.
Kabačus sarīvē, pieber klāt nedaudz sāls un atstāj uz kādām 15 minūtēm atsuloties. Pēc tam maksimāli daudz nospiež radušos šķidrumu. Pievieno 1–2 olas atkarībā no kabaču daudzuma, melnos piparus, dilles un, ja nepieciešams, sāli. Visu samaisa, liek klāt dažas ēdamkarotes miltus un smalki rīvētu sieru. Cep sakarsētā pannā ar eļļu, līdz zeltaini brūnas.