Dzirkstele.lv ARHĪVS

Labu apetīti!

Eva Lanka

2020. gada 7. augusts 10:53

8
Labu apetīti!

Dievu ēdiens - šokolāde

Reti kuram negaršo šokolāde. Jau senie acteki to nosauca par dievu ēdienu, un nav pamata apšaubīt viņu izteikumu. Mūsdienās šokolāde nopērkama ne tikai dažādu citu produktu kombinācijā, bet tiek izmantota arī dažādu gardumu pagatavošanai. Laimīgs noteikti ir tas, kurš var nobaudīt gabaliņu šokolādes!


Šokolādes panna cotta deserts

Viens no iecienītākajiem itāļu desertiem ir panna cotta. Ļoti vienkārši pagatavojams, izmantojot sastāvdaļas, kas noteikti atradīsies ja ne katras mājas ledusskapī, tad piemājas mazajā veikalā noteikti. Lai arī klasikajā versijā panna cotta sastāv no saldā krējuma, piena, cukura un želatīna, iesaku papildināt to ar kausētu šokolādi, padarot šo desertu nedaudz neparastāku.

Četrām porcijām nepieciešams:

200 ml saldā krējuma

200 ml piena

3 ēdamkarotes cukura

10 g želatīna

25 g auksta ūdens

80 g tumšās šokolādes

Želatīnu aplej ar aukstu ūdeni. Katliņā uz nelielas uguns uzsilda saldo krējumu, pienu un cukuru. Ik pa laikam apmaisa. Kamēr šķidrums silst, karsta ūdens peldē izkausē šokolādi. Kad ap katliņa malām parādās

pirmie burbulīši, piena un saldā krējuma masai pielej klāt izkausēto šokolādi un ar putojamo slotiņu aši samaisa, līdz masa viendabīga. Izkausē karsta ūdens peldē uzbriedināto želatīnu un arī iemaisa piena –

saldā krējuma masā. Iegūto masu salej stikla trauciņos un liek ledusskapī. Kad deserts ir sastindzis, to izrotā ar svaigām ogām vai ievārījumu. Mums ļoti garšoja šokolādes panna cotta ar mellenēm.


Braunijs

Braunijs jeb latviski brūnītis, iespējams, ir šokolādes cienītāju mīļākais deserts. Tā sastāvā ir gan kakako pulveris, gan šokolāde, gan arī šokolādes graudiņi. Jo šokolādes nekad nevar būt par daudz! Silts brūnītis lieliski papildinās aukstu plombīra saldējumu.

Sastāvdaļas:

150 g tumšās šokolādes

100 g sviesta

2 olas

50 g cukura

šķipsna sāls

2 ēdamkarotes ar kaudzi kakao pulvera

80 g kviešu miltu

60 g karstumizturīgo šokolādes graudiņu

Šokolādi salauž mazākos gabaliņos, liek bļodiņā kopā ar aukstu sviestu. Izkausē karsta ūdens peldē, ik pa laikam apmaisot, lai masa būtu vienmērīga. Olas sakuļ ar cukuru. Šokolādes – sviesta masu nedaudz

atdzesē un pēc tam iemaisa olu masa. Pievieno sāli, rūpīgi samaisa. Pēc tam pakāpeniski, joprojām rūpīgi apmaisot, pievieno kakao un miltus. Kā pēdējos iemaisa šokolādes graudiņus. Liek cepamajā pannā un cep 180 grādos aptuveni 30 minūtes. Svarīgi ir nepārcept, lai braunijs nesanāktu sauss.


Šokolādes pankūkas

Šajā receptē ir apvienotas divas vislabākās lietas – šokolāde un pankūkas. Ļoti garšīgs veids, kā apēst šoklādi brokastīs un arī just sāta sajūtu. Noteikti piestāvēs brīvdienu rītiem vai našķēšanās vakariem.

Kukurūzas cieti var aizstāt ar kartupeļu cieti. To var arī nepievienot, ja cep mazās pankūkas. Ciete palīdz saturēt pankūku, lai apgriežot tā uz pannas nesaplīstu.

Trim četriem ēdājiem nepieciešams:

2 olas

šķipsna sāls

5 ēdamkarotes cukura

500 ml piena

2 ēdamkarotes kukurūzas cietes

4 ēdamkarotes kakao pulvera

6 ēdamkarotes (ar kaudzi) kviešu miltu

Olas sakuļ ar cukuru un sāli. Iemaisa pienu, miltus, cieti un kakao pulveri līdz masa bez kunkulīšiem. Cep lielās vai mazās pankūkas sakarsētā pannā ar nelielu eļļas daudzumu. Pankūkas ēd ar augļiem, ievārījumu vai putukrējumu.