Izceļam vasaru ēdienos ar svaigo gurķi

Vēl pavisam nesen uz piedāvājumu iedot svaigus pašmāju dārzā audzētus gurķus aizdomājos, ka ir pavisam nedaudz veidu, kā tos pagatavot, jo cept tos nevar, vārīt nevar, atliek ēst svaigus, salātos vai marinēt. Tiklīdz doma bija izdomāta, tā pavisam nejauši pie manis “atnāca” vairākas receptes, kurās šobrīd dārzos un siltumnīcās augošie gurķi deva gardu, svaigu un vasarīgu papildinājumu.
Krāsnī cepti dārzeņi ar gurķu-krējuma mērci
Sastāvdaļas:
◆ 10 jaunie kartupeļi,
◆ 10 vidēji burkāni,
◆ 4 vidējas bietes,
◆ 4 daiviņas ķiploka,
◆ sāls un timiāns,
◆ olīveļļa.
Mērces sastāvdaļas:
◆ 2 garie vai 4 īsie gurķi,
◆ 4‒5 ēdamkarotes krējuma,
◆ 2 tējkarotes mārrutku,
◆ sāls, dilles un lociņi.
Pagatavošana:
Dārzeņus nomazgā, nomizo un sagriež palielās līdzīga lieluma daļās. Visu liek lielā bļodā, pievieno svaiga timiāna lapiņas, sagrieztas ķiploka daiviņas, sāli un olīveļļu. Visu rūpīgi samaisa, tad kārto uz cepampannas. Cep 180 grādos aptuveni 20 minūtes – līdz dārzeņi mīksti.
Gatavo mērci. Ja nav sulu spiedes, gurķus sarīvē uz rupjās rīves un caur sietiņu izkāš. Iegūtajai gurķu sulai pievieno krējumu, mārrutkus, sāli un visu rūpīgi samaisa. Beigās pievieno garšaugus – dilles un lociņus.
Kad dārzeņi gatavi liek tos dziļajā zupas šķīvī un pārlej ar gurķu-krējuma mērci.
Vista grieķu gaumē ar grieķu jogurta mērci “Tzatziki”
Sastāvdaļas vistai grieķu gaumē:
◆ 2 kg vistas filejas,
◆ 1 glāze grieķu jogurta bez piedevām,
◆ 1 citrons,
◆ 2 ēdamkarotes olīveļļas,
◆ ½ ēdamkarotes kaltēta oregano,
◆ 2 ķiploka daiviņas,
◆ ¼ pētersīļu saišķīša,
◆ sāls un pipari.
Sastāvdaļas jogurta mērcei
“Tzatziki”:
◆ 300 g grieķu jogurta bez piedevām,
◆ 3 ķiploka daiviņas,
◆ ½ garā vai 1 īsais gurķis,
◆ sāls un pipari.
Pagatavošana:
Vistas filejas gabaliņus sagriež gareniskās daļās un liek bļodā. Gaļai pievieno jogurtu, olīveļļu, saspiestus ķiplokus, oregano, sāli, piparus, rīvētu citrona miziņu, sulu no puses citrona un sakapātus pētersīļus. Visu kārtīgi samaisa – iemaisa vistas filejas gabaliņos. Vistas gaļu liek ledusskapī marinēties vismaz uz 30 minūtēm. Marinēto gaļu var gatavot pannā, uz grila vai cepeškrāsnī. Cepot cepeškrāsnī, izmanto dziļo veidni 180 grādu temperatūrā 45 līdz 60 minūtes.
Gatavo mērci. Gurķus ar visu mizu sarīvē uz rupjās rīves. Pievieno jogurtu, izspiestas ķiploka daiviņas, sāli un piparus. Ja iespējams, atstāj mērci malā uz 10 minūtēm, tad bauda kopā ar gaļu.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"