Dzirkstele.lv ARHĪVS

Nobauda “saldās dzīves” īpašo garšu

Mārīte Dzene

2020. gada 14. augusts 00:00

1546
Nobauda “saldās dzīves” īpašo garšu

Latvijas televīzijas kanālos var skatīties vairākus ēdienu gatavošanas šovus, kas ir ļoti atšķirīgi, tāpēc katram ir savi skatītāji. Daļa skatītāju vēlas uzzināt un izmēģināt kādu jaunu recepti, citi salīdzina savu gatavošanas prasmi ar izcilu pavāru meistarību, bet vairums tos skatās, lai uzturētu labo apņemšanos būt gataviem eksperimentēt savā virtuvē. Manuprāt, tieši šī iemesla dēļ tik ļoti iecienīts ir kanāla “Rīga TV24” kulinārijas šovs “La Dolce Vita ar Roberto”, tātad – “Saldā dzīve ar Roberto”.
Atzīšos, ka neesmu pavāršovu fane, tomēr, redzot atraktīvā itālieša Roberto Meloni darbošanos virtuvē ar kārtējo raidījuma viesi, uzrunā viņa sirsnība un atvērtā attieksme pret visu notiekošo. Šķiet, izšķiroša ir viņa prasme iedrošināt un priecāties par katru, kurš piezvanījis raidījumam. Roberto nav ne vēsts no latviskās atturības, tāpēc nešķiet būtiski, ka viņš atzinies – ēdienus gatavot gandrīz neprot.  

Televīzijas šovā gatavo pēc senas receptes
Acīmredzot aizrautība, ar kādu itāļu dziedātājs un kulinārijas raidījuma vadītājs Roberto rosās virtuvē, rosināja Tirzas pavāri Sanitu Tabūni domāt par iespēju piedalīties televīzijas šovā. Tiesa, viņu dalībai šovā pieteica māsīca. “Kādreiz biju izteikusies, ka arī man gribētos pamēģināt gatavot televīzijā. Kad no raidījuma piezvanīja un aicināja, biju gatava braukt. Kāpēc ne? Lai gan man teica, ka tur jau tikai slavenības piedalās, pat nedomāju atteikties. Otras tādas izdevības varēja nebūt, tāpēc to nevarēja laist garām,” spriež Sanita.
Pirmo reizi viņa šovā piedalījās pagājušajā gadā 30.maijā. S.Tabūne izvēlējās gatavot līdakas kotletes un vaniļas krēmu. Izklausās vienkārši, bet svarīgas ir izcilas garšas nianses, ko Sanita atklāja, gatavošanai izvēloties senas receptes. “Kad viss ir pagatavots, Roberto pagaršo un novērtē. Ja nav garšīgs, tad viņš saka – karsts. Paldies Dievam, man nebija karsts,” secina Sanita.
Daudzi uzskata, ka liela līdaka ir sausa un negaršīga, turklāt kā jau zivij tai ir specifiska smarža. Izrādās, līdaku vajag nedaudz uzvārīt. Tad tai var viegli izņemt asakas, turklāt zivs zaudē nepievilcīgo krāsu un arī smaržu. “Tad līdaka ir skaista, balta, un vēl pieliek speķīti, lai kotletes iznāktu sulīgas, kraukšķīgas un garšīgas. Tās ēd pat tie, kuri parasti no zivju ēdieniem atsakās, viņi pat nesaprot, ka tā ir līdaka,” skaidro pavāre. Viņa piebilst, ka līdaku Virānes ezerā izmakšķerēja vīrs Jānis. Sanita bija iecerējusi šovā gatavot gaļas “irbītes”, bet, ja bija līdaka, kas lomā negadās nemaz tik bieži, tad jāliek lietā. Turklāt zivi neviens šovā nebija gatavojis.
Pēc 1930.gadā izdotā pavārgrāmatā atrastas receptes tika gatavots vaniļas krēms. Vispirms Sanita izvārīja vaniļas mērci un to atdzesēja. Saputoja putukrējumu, to iecilāja vaniļas mērcē un pielika želatīnu. “Tas ir garš process, bet krēms ir ļoti garšīgs. Fantastisks! Turklāt arī vaniļas mērci vajadzēja gatavot tā, kā to darīja tolaik. Protams, krēmam nepieciešama vēl ogu mērce vai ķīselis. Šovā tika sablendētas svaigas zemenes,” stāsta S.Tabūne.

Piesaka savus netradicionālus ēdienus
Otru reizi uz televīzijas raidījumu Sanitu aicināja, kad tika gatavots Līgosvētku šovs. “Raidījuma veidotāju iecere bija gatavot netradicionālus ēdienus jeb meistarstiķi vasaras saulgriežiem, lai nav tikai viens un tas pats – siers, siers un siers, vēl pīrādziņi. Protams, netradicionālas receptes bija jāizdomā pašai, lai varētu pārsteigt. Gatavoju pildītas krabju nūjiņas, salātus salātu lapiņās, pildītus šampinjonus un virzas salātus,” uzskaita pavāre.
Pildītu krabju recepti viņa bija atradusi žurnālā, bet to pārveidoja pēc sava prāta. Pildījumā lika gan vārītu olu ar šampinjoniem, gan majonēzi, gan sieru. “Vienkārši, bet sanāca sulīga un garšīga masa. Protams, sastāvdaļas var mainīt. Savukārt salātu lapiņās bija siers ar burkāniem, ķiploks un ola ar majonēzi. Salātu lapas ir skaistas, tāpēc no tām veidotajās tūtiņās labi var ierullēt sagatavotos salātus. Roberto teica, ka katra tūtiņa ir kā maza dāvaniņa. Turklāt to viegli paņemt ēšanai,” skaidro Sanita.
Sēņu podiņu pildījumam viņa samala žāvētu gaļu ar speķi, ko samaisīja ar sieru. Pildītos šampinjonus apviļā miltos, olā un apcep. Šovā varēja pārliecināties, ka Tirzas virzas salāti ir visgaršīgākie. Tiesa, šajos salātos nebija tikai virza, bet dažādi zaļumi.

Veidojas laba sadarbība ar Roberto
Tagad Sanitai ar Roberto ir izveidojusies sadarbība arī ārpus televīzijas šova. “Draudzības vārdā Roberto kā dāvinājumu Tirzas pagasta iedzīvotājiem pēc kapusvētkiem sniedza koncertu par brīvu. Tā bija iespēja iepriecināt tirzmaliešus laikā, kad kultūras iestādēm nav atļauts rīkot pasākumus. Protams, esmu pateicīga visiem, sevišķi tējnīcas “Laiks” saimniekiem Dzeņiem, kas atbalstīja šo ieceri un palīdzēja nodrošināt gan galdus, gan krēslus koncerta klausītājiem,” stāsta S.Tabūne.
Viņa atklāj, ka Roberto cer – no Tirzas būs vēl citi viņa vadītā kulinārijas šova dalībnieki. Tajā ir bijusi Anda Graumane, bet vēl citas tirzmalietes gatavojas piedalīties raidījumā. “Mēģināsim Tirzu pārvērst par pavāru valstību, jo te ir daudz labu gatavotāju. Garšīgi gatavo ne tikai tie, kas strādā kafejnīcā vai citā sabiedriskās ēdināšanas iestādē. Kandidātu saraksts ir jau gatavs, bet vēl nav zināms, kas izšķirsies par dalību šovā,” uzsver Sanita.
Tagad viņa vēlas atpūsties, lai būtu prieks un iedvesma radoši strādāt. “Ja ir divi darbi, tad iznāk darīt daudz, bet ne tik labā kvalitātē. Tā es negribu, tāpēc labāk atsakos. Esmu nolēmusi iepriecināt radus un draugus, jo tagad man būs laiks arī viņiem,” atzīst Sanita. Viņa secina, ka droši vien bija nogurusi no galdu klāšanas saviesīgiem pasākumiem Tirzas pagastā un ēdienu gatavošanas Lizuma vidusskolā, tāpēc gribējās izmēģināt kaut ko atšķirīgu. “Pirmo reizi šovā biju ļoti uztraukusies, bet Roberto un visa raidījumu veidojošā komanda ir tik sirsnīga, ka rodas sajūta – esam pazīstami jau sen un droši varu uzticēties – viss būs labi. Tas neradīja šaubas, ka droši varu braukt arī otru reizi,” secina S.Tabūne. Iespējams, vieno interese par pavārmākslu. No kurienes tā Sanitai? “Neprotu atbildēt, bet nekad par citu darbu neesmu domājusi,” atzīst S.Tabūne. Turklāt viņai patīk jauni izaicinājumi, kurus Sanita parasti nebaidās pamēģināt.

Pavārmāksla konkurē ar puķkopību
Tiesa, vēl Sanitai patīk puķes. Pie viņas mājas krāšņi zied rozes, lilijas, samtenes, vairāk nekā 50 šķirņu flokši, bet vēl gribētos izaudzēt tādas puķes, tādas un vēl tādas... Tiesa, nezinātājam ir grūti atšķirt daudzo šķirņu nianses.
“Puķkopība ir otra sirdslieta, kas konkurē ar ēdienu gatavošanu. Abām pietrūkst spēka, laika un pēdējā laikā – arī veselības. Tomēr plāni puķkopībā ir lieli. Gribu audzēt savam priekam, bet puķes prasa lielu darbu,” spriež S.Tabūne.
Viņai sevišķi patīk smaržīgās lilijas, bet to sīpolus posta ūdensžurkas. Iecerēts paplašināt flokšu stādījumus gar ceļa malu. Kādreiz bija rozes pļaviņā, bet tagad tur iecerēts stādīt peonijas.
Viņa izaudzējusi arī varenus ķiplokus, bet siltumnīcās gatavojas vīnogas, sārtojas tomāti un gozējas gurķi. Ķiploki ir tik lieli, ka grūti ticēt - tie auguši tepat. “Man jautā, kas tā ir par šķirni. Nav nekāda šķirne. Meita smejas – ‘Tirzas milzis’, bet man šī sēkla ir jau sen,” skaidro Sanita. 

Tirzā jūtas kā Itālijā

Jau iznākušas trīs Roberto Meloni grāmatas: “Piedzīvojumi virtuvē ar Roberto”, “Apkārt pasaulei ar Roberto” un “Pa Latvijas novadiem ar Roberto”. Tās visas veidotas pēc skatītāju iecienītā kulinārijas šova, ko vada pazīstamais itālietis Roberto Meloni, materiāliem. Trešajā grāmatā apkopotas receptes, ar ko raidījumā dalījušies viesi no dažādiem Latvijas novadiem. Starp tām ir arī Tirzas pagastā dzīvojošās pavāres Sanitas Tabūnes gatavoto līdaku kotlešu un vaniļas krēma, kā arī Andas Graumanes receptes. 2.augustā Tirzā notika Roberto Meloni koncerts-atkalredzēšanās.
“Dzirkstelei” Roberto Meloni saka: “Nav nejaušība, ka es otro reizi biju Tirzā. Pirmo reizi biju, kad gatavoju grāmatu. Tagad tā ir vienīgā vieta, kur esmu bijis divas reizes, jo jutu, ka mani tur mīl. Un tas ir abpusēji. Biju priecīgs, kad man piedāvāja uzstāties. Koncerts bija mana dāvana tirzmaliešiem. Uzstāšanās Tirzā man atgādināja Itāliju, kur arī tagad respektē pandēmijas ierobežojumus. Koncerts notika brīvā dabā, internetā ir video, kurus klausoties smejos, ka skan līdz Alūksnei. Šī tikšanās bija vēl kolosālāka nekā pirmo reizi! Turklāt droši vien nav nejaušība, ka manā grāmatā divas tirzmalietes dalās ar savām receptēm. Sanita ir vienkārši fantastiska! Cilvēks ar dvēseli - tik sirsnīga, tik viesmīlīga! Un Andas medus kūka bija vienkārši “vou”! Viņas pārstāv tirzmaliešus, kuri ir ļoti viesmīlīgi. Jutos kā mājās.
No latviešu ēdieniem varu izcelt tos, kas ir manā grāmatā. Sāksim ar līdaku kotletītēm. Baigi labas bija! Arī Sanitas krēms un Andas medus kūka varētu būt starp maniem mīļākajiem ēdieniem. Man ļoti garšo kotletes. Ļoti! Arī gaļa, maltā gaļa un frikadeļu zupa. Sevišķi garšo brieža gaļa. Tā kā man bieži ir jāuzstājas un balsij ir jābūt nostādītai, priekšroku dodu zupām un siltajiem ēdieniem, sevišķi aukstā laikā. Vēl man garšo sarkanās bietes, sevišķi ceptas vai arī salātos kopā ar ķiplokiem un sieru. Zivis garšo, bet reņģes pienā vēl neesmu iemācījies ēst. Tas būtu nākamais solis manā integrācijā Latvijas kultūrā.
Daži uzskata, ka Latvijas virtuve ir nabaga. Nereti tāpat izsakās par latviešu valodu. Tās ir pilnīgas muļķības! Par to esmu pārliecinājies raidījumos, kuros piedalās lieliski pavāri no visām Latvijas malām. Reizēm man jautā, vai nav grūti te dzīvot, jo latvieši ir diezgan rezervēti, intraverti. Nē, absolūti nē! Un tirzmalieši apstiprina manas domas par latviešiem. Kad atveras, vienkārši fantastiski! Un, ja latvieši tevi mīl, tad tas ir uz mūžu. Vēl gribu izcelt Sanitas siltumnīcas, kurās aug vīnogas, tomāti, dārzā – plūmes. Tur ir mazā Itālija. Ļoti patīk Tirza un vēlētos tur vēlreiz uzstāties. Tagad būšu Balvos un Baltinavā, bet iespējams, ka drīz būšu arī Litenē.