Mežos daudz murķeļu

Sēņotāja Inese Stalidzāne no Stradu pagasta Stāķiem šajā pavasarī pārliecinājusies, ka mežos ir ļoti daudz bisīšu, ko tautas valodā saucam par murķeļiem. Aug arī lāčpurni. “Pērn bija sauss pavasaris, tāpēc arī murķeļu bija maz.
Šogad pavasaris ir mitrs un vēls, tagad arī silts, tāpēc sēņošana iet no rokas. Tomēr tiem, kuri vēlas doties murķeļos, vajadzētu pasteigties, jo domāju, ka pēc nedēļas šo sēņu laiks būs beidzies,” saka Inese. Lasīt murķeļus viņa brauc uz Kaļņa ezera priedulājiem, bet šīs sēnes esot atrodamas arī Lejasciema, Velēnas un Mālmuižas mežos. Pēc sēņošanas Inese iesaka ļoti rūpīgi sevi aplūkot, jo šogad esot daudz ne tikai sēņu, bet arī ērču. Inese Stalidzāne atceras, ka 2008.gada pavasarī viņai izdevies salasīt sešus maisus ar šīm sēnēm. Interesanti, ka šogad murķeļiem nepatīk augt četrus piecus gadus veco priežu jaunaudžu skaistākajās vietās, bet “brūnās lāča ķepas” ir ieraugāmas nelielos briksnīšos un viršos, kā arī cirsmu malās, kur ir sūnas.
Jau trīs gadus Inese murķeļus uzturā lieto ik pavasari. Atšķirībā no citiem murķeļu cienītājiem viņa šīs sēnes vārījusi tikai pirmajā to salasīšanas reizē. “Toreiz pārliecinājos, ka pēc vārīšanas tās kļuva gumijotas un zaudēja patīkamo smaržu. Jau trīs gadus šīs sēnes vairs nevāru, tikai divas reizes rūpīgi noskaloju un tad sagriežu uz pannas. Kamēr smalcinu sīpolus, tikmēr ļauju, lai sēnes sutinās savā sulā. Tad apcepu kopā ar sīpoliem un pievienoju krējumu. Manuprāt, labāka garšas buķete ir tad, ja izmanto skābo krējumu, bet labi garšos arī ar svaigo krējumu. Mērcei var pielikt arī dilles vai sīpollokus, bet galvenais ir – pēc garšas pievienot sāli. Ļoti labi garšos kopā ar vārītiem kartupeļiem vai parasto formas rupjmaizi jeb “ķieģelīti”,” iesaka I.Stalidzāne.
Patiesībā par murķeļiem sauktās pavasara sēnes ir bisītes. Latvijā sastopama parastā un dižā bisīte. Daudzi cilvēki šīs sēnes lieto uzturā, taču zinātnieki uzsver, ka tās ir indīgas. Parastā bisīte satur giromitrīnu, kas arī vārot nesadalās. Dižā bisīte ir lielākā par parasto un atzīta par garšīgu sēni, taču izrādās, ka arī ir indīga. Indīgās vielas saturs ir atkarīgs no augšanas vietas un laika apstākļiem. Mitrās vietās šīs sēnes ir indīgākas. Arī nokrišņiem bagātos gados konstatēts vairāk saindēšanās gadījumu.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"