Dzirkstele.lv ARHĪVS

Specifiskā vasaras izskaņas garša

Ance Andrējeva-Empele

2020. gada 4. septembris 00:00

8
Specifiskā vasaras izskaņas garša

Pieļauju, ka teju katrs vasarā ir ēdis pākstīs izvārītas cūku pupas ar sāli un skābo krējumu. Atceros, ka mana oma katru vasaru vismaz vienu reizi āra virtuvē tās gatavoja un to ēšana no lielā katla bija kā savdabīgs rituāls. Cūku pupas ir viena no specifiskākajām vasaras garšām, līdzīgi kā upenes - tās vai nu garšo, vai negaršo. Šoreiz dažas receptes, kā citādāk baudīt cūku pupas, un intriģējoša kēksiņu recepte, kur galvenajā lomā noslēpumainā un vitamīniem bagātā melnā upene.   

Cūku pupu un tomātu salāti

Sastāvdaļas:
◆ 600 g dažāda lieluma, formas un krāsas tomātu,
◆ 200 g izvārītu un izlobītu cūku pupu,
◆ 1 neliels sarkanais sīpols,
◆ 1 lielā mocarellas bumba,
◆ lazdu rieksti, dažādas sēkliņas.

Mērcei:
◆ 30 ml olīveļļas,
◆ 2 tējkarotes balzametiķa,
◆ 1 tējkarote medus,
◆ svaigi pētersīļi,
◆ svaigs baziliks,
◆ 1 daiviņa ķiploka,
◆ 1 tējkarote Dižonas sinepju,
◆ 2 tējkarotes kaperu,
◆ sāls, pipari.

Pagatavošana
Gatavo mērci – zaļumus smalki sakapā. Atsevišķā traukā caur spiedi izspiež ķiploku, tam pievieno kaperus, sinepes un medu. Kaperus saspiež kopā ar pārējām sastāvdaļām. Kad tās savienojušās, pievieno olīveļļu un visu kārtīgi samaisa. Liek klāt sakapātos zaļumus, balzametiķi, sāli un piparus pēc garšas. Pēc patikas sagriež tomātus un sīpolu smalkās ripiņās. Uz šķīvja vai lēzenā traukā kārto tomātus un sīpola ripiņas (ja vēlas, pārkaisa ar sāli un pipariem), pa virsu liek mērci, tad cūku pupas. Salātu virspusē kārto mocarellas šķēles un vēl mērci. Garnē ar apceptiem riekstiem un sēkliņām.

Cūku pupu “humoss”
Sastāvdaļas:
◆ ~200 g lobītu cūku pupu,
◆ 3 ēdamkarotes olīveļļas,
◆ 3 ēdamkarotes rīvēta parmezāna,
◆ 3‒4 piparmētru lapas,
◆ ~¼ daļas svaigi spiestas citrona sulas,
◆ 1 ķiploka daiviņa,
◆ sāls un pipari.

Pagatavošana
Sālsūdenī izvārītas cūku pupas izloba no pākstīm un pašas pupas apvalka ‒ mizas. Notīrītās pupas ar sieru, saspiestu ķiploku, piparmētru lapām un citrona sulu liek virtuves kombainā vai blenderī ar smalcinātāju un maisa, līdz veidojas viendabīga masa. Tad pakāpeniski, pa daļām pievieno olīveļļu, sāli un piparus, līdz iegūta vēlamā “humosa” konsistence un garša. “Humosu” bauda uz svaigas vai grauzdētas maizītes vai krekeriem, cepumiem.

Upeņu mafini ar timiānu
Sastāvdaļas:
◆ 100 g pūdercukura,
◆ 100 g brūnā cukura,
◆ 2 olas,
◆ 125 ml olīveļļas,
◆ 250 ml piena,
◆ timiāna lapiņas,
◆ tējkarote vaniļas ekstrakta,
◆ 180 g kviešu miltu,
◆ 180 g rīsu miltu,
◆ 40 g kartupeļu vai pārtikas cietes,
◆ 1 ēdamkarote cepamā pulvera,
◆ ½ tējkarotes sāls,
◆ 100 g baltās šokolādes vai šokolādes čipsu,
◆ 150 g upeņu.

Pagatavošana
Cukurus, olas, olīveļļu, pienu, timiāna lapiņas un vaniļas ekstraktu liek bļodā un sakuļ līdz viendabīgai masai. Atsevišķā bļodā liek miltus, cieti, cepamo pulveri, sāli un samaisa kopā. Sausās sastāvdaļas pievieno iepriekš iegūtajai masai. Maisa, līdz veidojas gluda, vienveidīga masa. Pievieno gabaliņos sagrieztu šokolādi vai šokolādes čipsus un upenes. Pilda kēksiņu formiņās. Cepeškrāsnī cep 180 grādos 20‒25 minūtes. Kad mafini gatavi, ja vēlas, tos var dekorēt, glazēt ar izkausētu balto šokolādi.
Cūku pupas ķiploku sviestā
Sastāvdaļas:
◆ 500 g no pākstīm izlobītu pupu,
◆ 2 daiviņas ķiploka,
◆ sviests.

Pagatavošana
Vāra cūku pupas ar pākstīm. Uz vienu litru ūdens pievieno ēdamkaroti sāls. Kad pupas izvārītas, tās izloba. Uz pannas liek sviestu, tajā nedaudz apcepina smalki sakapātus ķiplokus un pievieno pupas. Labi garšo gan siltas, gan aukstas. Garšos kopā ar krējumu vai pie iecienītajiem gaļas ēdieniem vai salātiem.