Lielā dārza oga - ķirbis

Viena no garšīgākajām rudens veltēm ir ķirbis. Vitamīniem bagāto ogu iespējams pagatavot daudzos veidos. Turklāt ēdams ir ne tikai pats ķirbis, bet arī tā sēklas. Oranžā lielā oga ir garšīga gan saldajos, gan sāļajos ēdienos, to var konservēt un vārīt ievārījumos. Noteikti rudenī turiet tuvumā ķirbi!
Makaroni ar sierīgo ķirbja mērci
4 porcijām:
◆ 200 g makaronu,
◆ 1 liels vai 2 vidēja lieluma burkāni,
◆ sīpols,
◆ 2 – 3 ķiploka daiviņas,
◆ pāris šķēles kūpināta šķiņķa,
◆ 10 ēdamkarotes ķirbja biezeņa,
◆ 2 – 3 kārbiņas kausētā siera.
Makaronus liek vārīties. Pa to laiku, uz rupjās rīves sarīvē nomizotus burkānus. Smalki sagriež sīpolu un ķiploka daiviņas. Sakarsē pannu ar eļļu, liek cepties sarīvētos burkānus un sagrieztos sīpolus un ķiplokus. Ik pa laikam apmaisa, lai nepiedeg. Šķiņķi sagriež kubiņos. Kad burkāni kļuvuši gaiši, pievieno ķirbja biezeni un šķiņķi. Sautē dažas minūtes. Pēc tam pievieno kausēto sieru un vēl kādu laiku pasautē. Pēc garšas mērci papildina ar sāli, maltajiem pipariem. Šoreiz pieliku klāt arī nedaudz eko buljona pulvera. Visu samaisa. Mērcei pievieno izvārītos makaronus un rūpīgi visu iemaisa. Ja skaļi neteiksiet, ka mērcei klāt ķirbis, to neviens pat nejutīs.
Ķirbja cepumi
◆ 2 olas,
◆ 100 g cukura,
◆ 70 g sviesta,
◆ 1 tējkarote kanēļa,
◆ 200 g ķirbja biezeņa,
◆ 1 tējkarote cepamā pulvera,
◆ 130 g pilngraudu auzu pārslu,
◆ 200 g miltu,
◆ pēc vēlēšanās – šokolādes graudiņi vai sasmalcināti rieksti.
Olas saputo ar cukuru, līdz tas izkusis. Izkausē sviestu un nedaudz atdzesē. Olu masai pievieno klāt ķirbja biezeni, atdzesēto sviestu un samaisa viendabīgā masā. Pievieno sausās sastāvdaļas, izmaisa. Uz plāts izklāj cepamo papīru, kuru nedaudz ieeļļo. Ar ēdamkaroti veido apaļus cepumus. Cep 200 grādu sakarsētā cepeškrāsnī 25 – 30 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini brūni.
Vitamīniem pilnā glāze
Rudenī, kad dārzi pilni ar vietējām dabas veltēm, noteikti ieteicams ēst sezonāli. Ja mājās ir sulas spiede, vitamīnus var arī izdzert sulas veidā. Ļoti garda sula izdodas no gabaliņa ķirbja, pāris āboliem un bumbieriem, kā arī dažiem burkāniem. Visgardākā Latvijas multiaugļu sula!
Ķirbja biezenis
Daudzu ķirbja recepšu pamatā ir tā biezenis. Ķirbi nomizo un sagriež mazākos gabalos, cep vai nu cepeškrāsnī 200 grādos, līdz mīksts, vai arī tvaicē. Var arī vienkārši izvārīt ūdenī. Kad tas ir mīksts, to sablendē. Biezeni var arī sasaldēt un izmantot vēlākai lietošanai.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"