Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ēdieniem ir savs laiks

Ance Andrējeva-Empele

2020. gada 16. oktobris 00:00

11
Ēdieniem ir savs laiks

Idejas virtuves lapām ierasti rodas no tā, ko mums piedāvā sezona. Šogad rudens ir bijis netipiski silts, un iedvesma pirmajam ēdienam – sautējumam – man radās, mammai atnākot no dārza un atnesot svaigus kabačus. Ierasti šādu kabaču sautējumu gatavojam vasaras sākumā. Savukārt ābolu “krambla” recepte, ar kuru mani iepazīstināja draudzene, gaidīja savu laiku, lai padalītos ar jums - īsteni rudenīgs saldais, kas pagatavojams pavisam vienkārši. Kas attiecas uz kartupeļu pankūkām, pieļauju, ka teju ikviens tās kaut reizi ir gatavojis, bet kā ar daudzām pašsaprotamām lietām – kaut ko nomainām, pievienojam, neizdarām utt., un tad ir labi atgriezties pie pamatiem.  

Kabaču sautējums
Sastāvdaļas:
◆ 2 nelieli kabači vai cukīni,
◆ 2 kartupeļi,
◆ 2 burkāni,
◆ 4 tomāti,
◆ 1 mazs sīpols,
◆ 2‒3 ķiploka daiviņas,
◆ sāls, pipari un Vidusjūras vai brušetas garšvielu maisījums,
◆ eļļa cepšanai.

Pagatavošana:
Sagriež kabaci centimetru biezās ripiņās un uz pannas eļļā apcep zeltaini brūnus. Nomizo kartupeļus un arī sagriež centimetru biezās ripiņās. Cepamtraukā vai katliņā kārto apceptos kabačus, pārkaisa ar sāli un izvēlēto garšvielu maisījumu. Pa virsu kabačiem kārto kartupeļus un pievieno garšvielas. Turpina kārtot pa kārtām kabačus un kartupeļus, līdz trauks gandrīz pilns. Uz pannas eļļā liek cepties smalki sagrieztus sīpolus, caur spiedi izspiestus ķiplokus un sarīvētus burkānus. Ļauj kādu laiku pasautēties, tad pievieno sagrieztus tomātus, sautē 5‒10 minūtes. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Kad tomāti un burkāni izsautējušies, iegūto masu liek pa virsu kabaču un kartupeļu kārtojumam. Sautējumu var gatavot gan cepeškrāsnī, gan uz plīts. Ja izvēlamies gatavot cepeškrāsnī, apklājam cepamtrauku ar foliju un cepam 180 grādos, līdz kartupeļi mīksti. Pasniedz kopā ar skābo krējumu un svaigiem pētersīļiem.


Klasiskās kartupeļu pankūkas

Sastāvdaļas:
◆ 4 lieli kartupeļi,
◆ 1 tējkarote sāls,
◆ 2 olas,
◆ 1 ēdamkarote kartupeļu cietes,
◆ 1 ēdamkarote miltu,
◆ eļļa cepšanai.

Pagatavošana:
Kartupeļus sarīvē uz rupjās rīves, pārkaisa ar sāli un divas minūtes ļauj nostāvēties, lai izdalās liekais šķidrums. Kad šķidrums izdalījies, to nokāš. Kartupeļiem pievieno olas, kartupeļu cieti, miltus un kārtīgi samaisa. Uz pannas uzkarsētā eļļā liek ēdamkaroti kartupeļu masas un pieplacina, lai veidojas plāna pankūka. Cep apmēram 1‒2 minūtes no vienas puses un otras, līdz tās kļūst zeltaini brūnas. Variācijas par to, ko pasniegt kopā ar kartupeļu pankūkām, ir ļoti daudz. Manas iecienītākās – skābais krējums, svaigs lasis, apcepts bekons u.tml.


Ābolu “krambls”

Sastāvdaļas:
◆ 7 āboli,
◆ ½ citrona sulas,
◆ 70 ml ūdens,
◆ 1 tējkarote kanēļa,
◆ 3 ēdamkarotes miltu,
◆ 100 g medus.

Virskārtai:
◆ 100 g auzu pārslu,
◆ 200 g miltu (vai pilngraudu miltu),
◆ 150 g brūnā cukura,
◆ 100 g sakapātu mandeļu vai citu riekstu,
◆ 150 ml olīveļļas
◆ ½ tējkarotes kanēļa
◆ šķipsniņa sāls

Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni uz 180 grādiem. Ābolus nomizo, sagriež mazos gabaliņos vai sarīvē, liek bļodā. Āboliem pievieno citrona sulu, ūdeni, kanēli, miltus, medu, visu samaisa un kārto cepamtraukā. Tīrā bļodā liek visas virskārtas sastāvdaļas – auzu pārslas, miltus, brūno cukuru, sakapātas mandeles, kanēli, sāli, olīveļļu un samaisa, līdz veidojas viendabīga masa. Klāj pa virsu āboliem cepamtraukā. Cep 40 minūtes. Pēc izņemšanas no krāsns “kramblam” ļauj nostāvēties 20 minūtes. Pasniedz kopā ar vaniļas saldējumu vai ēd tāpat.