Dzirkstele.lv ARHĪVS

Dažādas biezzupas

Santa Sinka

2020. gada 23. oktobris 00:00

6
Dažādas biezzupas

Siera, brokoļu un kartupeļu biezzupa

Pagatavošanas laiks 35 minūtes, četras porcijas
Sastāvdaļas:
◆ 750 ml sasmalcinātu brokoļu,
◆ 1/2 glāzes sasmalcinātu sīpolu,
◆ 1/2 glāzes sasmalcinātu seleriju,
◆ 2 daiviņas ķiploka, sasmalcinātas,
◆ 2 ēdamkarotes sviesta,
◆ 1/4 glāzes miltu,
◆ 2 sarkanie kartupeļi,
◆ 750 ml dārzeņu buljona,
◆ 500 ml piena,
◆ 1/4 tējkarotes jūras sāls,
◆ 1/4 tējkarotes melno piparu,
◆ 1/8 tējkarotes paprikas,
◆ 1/8 tējkarotes maltu muskatriekstu
        un/vai smaržīgo piparu (pēc izvēles),
◆ 500 g svaigi sarīvēta asa Čedaras siera,
◆ 60 g svaigi rīvēta parmezāna,
◆ 125 ml saldā krējuma.


Sasmalcina dārzeņus. Tvaicē vai blanšē brokoļus, līdz tie mīksti. Kartupeļus sagriež kubiņos. Lielā katlā uz vidēji lielas uguns izkausē ēdamkaroti sviesta. Pievieno sasmalcinātu sīpolu, seleriju un vāra. Pēc tam samazina siltumu un pievieno atlikušo sviestu un ķiplokus, sautē, līdz viss sāk smaržot. Pievieno miltus un iemaisa sīpolos. Turpina maisīt apmēram 20-30 sekundes. Pievieno buljonu, pienu un kartupeļus. Lai izvairītos no piedegšanas, nepārtraukti maisa, kamēr zupa burbuļo un sabiezē. Pievieno sāli, piparus, papriku un pēc izvēles smaržīgos muskatrieksta piparus. Vēlams no katra pievienot 1/8 tējkarotes. Samazina siltumu  un vāra 10 līdz 15 minūtes, līdz kartupeļi mīksti. Noņem katlu no uguns un iemaisa brokoļus un rīvētos sierus, līdz tie ir izkusuši. Beigās iemaisa saldo krējumu.
Zupu lej bļodiņās un dekorē ar iecienītākajām piedevām.
Jūras velšu biezzupa

Pagatavošanas laiks  55 minūtesSastāvdaļas:
◆ 6 šķēles bekona,
◆ 1 l ūdens,
◆ 1 tējkarote sāls,
◆ 3 vidēji kartupeļi (400 g), mazgāti, sagriezti kubiņos,
◆ 2 lieli burkāni (250 g), mazgāti, nomizoti, sagriezti šķēlēs,
◆ 750 ml 35% saldā krējuma,
◆ 150 g vārīta omāra, sasmalcināta,
◆ 150 g garneļu,
◆ 200 g pikšas, sagriezta nelielos gabaliņos (var izmantot jebkuru citu zivi, kas garšo un ir pieejama veikalā),
◆ 200 g ķemmīšgliemeņu, svaigu vai atkausētu,
◆ 2 ēdamkarotes smalki sagrieztu svaigu diļļu,
◆ 2 ēdamkarotes sasmalcinātu svaigu maurloku,
◆ 1/4 tējkarotes maltu piparu.

Ja izmanto saldētas ķemmīšgliemenes, pirms vārīšanas atkausē.
Bekona šķēles cep pannā, līdz tās ir kraukšķīgas. Bekonu novieto uz virtuves papīra dvieļu loksnēm, lai nosusinātu taukus, pēc tam bekonu noliek malā.
Atkausētās ķemmīšgliemenes liek pannā ar bekona taukiem un cep līdz zeltainai krāsai, apmēram divas līdz trīs minūtes uz vienas puses. Atstāj ķemmīšgliemenes malā.
Lielā katlā ielej ūdeni, pievieno 1/2 tējkarotes sāls, kartupeļus un burkānus. Visu uzvāra, tad samazina karstumu un turpina vārīt uz lēnas uguns, līdz dārzeņi mīksti, apmēram 12 līdz 15 minūtes.
Katlā lej saldo krējumu un atkal uzliek zupu uz lēnas uguns desmit minūtes.
Sasmalcina dilles un maurlokus. Gatavo bekonu ar rokām drupina mazos gabaliņos.
Katlā pievieno vārītu bekonu un visas jūras veltes, izņemot ķemmīšgliemenes. Turpina sautēt piecas minūtes.
Pievieno atlikušo 1/2 tējkaroti sāls un piparus. Viegli samaisa. Katlā pievieno sasmalcinātas dilles un maurlokus un samaisa.
Biezzupu pilda bļodās, pārliecinoties, ka katra porcija saņem pienācīgu daudzumu jūras velšu. Katrai porcijai pa virsu pārliek ķemmīšgliemenes un apkaisa ar svaigām dillēm. Pasniedz karstu.
Ledusskapī var uzglabāt līdz pat trijām dienām.


Laša biezzupa

Pagatavošanas laiks 40 minūtes, sešas porcijas

Sastāvdaļas:
◆ 4 ēdamk. nesālīta sviesta,
◆ 2 lieli kartupeļi, nomizoti un sagriezti gabaliņos,
◆ 400 g bekona, sagriezta gabaliņos,
◆ 1 ķiploks, smalki sagriezts
◆ 1 mazs sīpols, sasmalcināts
maurloki,
◆ 4 daiviņas ķiploka, sasmalcinātas,
◆ 3 kāti selerijas, sasmalcināti,
◆ 480 ml saldētas kukurūzas (der konservētas),
◆ 1 halapenjo plānās šķēlītēs,
◆ ~ 750 ml jūras velšu buljona (der arī vistas buljons),
◆ 2 glāzes saldā krējuma,
◆ 1 ēdamk. kukurūzas cietes,
◆ 600 g laša,
◆ 1/2 tējk. sāls,
◆ 1/2 tējk. melno piparu,
◆ loki dekorēšanai.

Lielā katlā uz vidējas uguns izkausē sviestu. Pievieno bekona gabaliņus un vāra maisot, līdz speķis sāk kraukšķēt, apmēram 8 minūtes. Izņem bekonu no katla. Pievieno seleriju, sīpolus, piparu, ķiplokus un vāra, bieži maisot, līdz viss kļūst mīksts, apmēram 8 minūtes. Pievieno buljonu, kartupeļus, sāli, piparus un vārītu bekonu. Vāra uz lēnas uguns, līdz kartupeļi ir mīksti, apmēram 15 minūtes. Sakuļ kukurūzas cieti ar 2 ēdamkarotēm ūdens. Pēc tam to iemaisa buljonā un uzvāra. Ļauj zupai vārīties apmēram divas minūtes. Liek uz lēnas uguns un iemaisa kukurūzu un saldo krējumu. Vārošā zupā ievieto neapstrādātu lasi, pēc garšas pievieno tējkaroti sāls. Vāra uz lēnas uguns 10 minūtes, līdz lasis ir gatavs. Pievieno svaigus maurlokus vai sīpolu un svaigi maltus melnos piparus.