Dzirkstele.lv ARHĪVS

Labu apetīti!

Brigita Skaistkalne

2020. gada 30. oktobris 00:00

7
Labu apetīti!

Ķirbji ar zirnīšiem un kariju
Sastāvdaļas:
400 gramu ķirbja,
250 gramu sarīvētu tomātu,
120 gramu zaļo zirnīšu,
150 mililitru buljona,
1 sīpols,
2 ķiploka daiviņas,
0,5 tējkarotes kaltēta ingvera,
0,5 tējkarotes karija,
čili pipari,
rīvēts muskatrieksts, sāls.
Lai baudītu šo garšīgo ķirbju ēdienu, vispirms nomizoju un smalki sagriezu sīpolus un ķiplokus. Tomātus pārgriezu uz pusēm un sarīvēju uz rupjās rīves, tādējādi atbrīvojoties no mizām. Gabalu ķirbja nomizoju un sagriezu kubiņos.
   Dziļajā pannā uzkarsēju augu eļļu, liku tur viegli apcepties sīpolus, ķiplokus un garšvielas. Tad pievienoju ķirbjus un pacepu apmēram piecas minūtes. Pēc tam pieliku arī tomātus un pielēju buljonu. Visu labi samaisīju un uz nelielas uguns gatavoju ēdienu, līdz ķirbji mīksti, – tas atkarīgs no šķirnes. Visbeidzot piejaucu arī konservētos zaļos zirnīšus un pakarsēju vēl 3 – 5 minūtes.

Saulainās ķirbju pankūciņas
Sastāvdaļas:
200 gramu ķirbja,
1 ola,
1 – 2 ēdamkarotes cukura,
šķipsniņa sāls,
1 ēdamkarote augu eļļas,
0,5 – 0,7 glāzes miltu,
augu eļļa cepšanai.
Te - kāda recepte, kā no mājās pieejamām vienkāršām izejvielām tikt pie gardām pankūciņām. Ķirbja mīkstumu sarīvēju uz smalkās rīves, pievienoju cukuru, sāli, augu eļļu un olu. Visu rūpīgi samaisīju. Masai piekaisīju iepriekš izsijātus miltus un iejaucu viendabīgu mīklu skābā krējuma konsistencē.
Pannā ar uzkarsētu augu eļļu ar karoti liku ķirbju masu tā, lai veidojas pankūciņas, un cepu tās no abām pusēm līdz gatavībai. Pēc tam tās vēl izvietoju uz papīra dvieļa, lai tur uzsūktos liekās taukvielas. Pasniedzamas ar skābo krējumu – maigas un garšīgas.

Piena ķīselis ar ķirbjiem
Sastāvdaļas:
400 gramu ķirbja,
½ litra piena,
25 grami sviesta,
25 grami kartupeļu cietes,
100 gramu cukura,
šķipsniņa sāls,
vaniļas cukurs garšai.
Bieži vāru piena ķīseli, taču šoreiz izmantoju nevis ierasto, bet citādāku recepti.
Ķirbi nomizoju, sagriezu gabaliņos un izvārīju mīkstu nelielā ūdens daudzumā, tad ūdeni nolēju, bet mīkstumu sastampāju biezenī. Pēc tam uzvārīju pienu kopā ar četrām ēdamkarotēm cukura, piekaisīju arī vaniļas cukuru garšai. Pievienoju katliņā sviestu un pagatavoto ķirbju biezeni, kā arī pirms tam aukstā novārītā ūdenī izšķīdinātu ēdamkaroti ar kaudzi kartupeļu miltu. Visu labi samaisīju un uzvārīju. Atdzesētu ķīseli tad varam baudīt ar kādu augļu mērci – ļoti labi garšoja ar cidoniju sīrupu.

Ķirbju un žāvētu augļu konfektes
Sastāvdaļas:
1/2 kilograma svaiga ķirbja,
1 glāze cukura,
2 – 3 cidonijas,
50 gramu žāvētu aprikožu,
50 gramu žāvētu plūmju bez kauliņiem,
150 gramu lazdu riekstu kodolu,
100 gramu rīvētas šokolādes.
Šogad 31. oktobra vakarā nebūtu prāta darbs biedējošās maskās skraidīt pa svešām kāpņu telpām, jo, lai izvairītos no negantā vīrusa, jāvalkā citas maskas... Tāpēc izjokošana droši vien nesanāks, bet saldumus taču gribam! Kādēļ gan tos savās mājās, šajā nodarbē iesaistot arī bērnus, nepagatavot pašiem?
Atradusi šo recepti un ņemot to par pamatu, arī es ķēros pie darba – jānogaršo, kas tur iznāks! Riekstus gan izmantoju mazāk, tos uz sausas pannas mazliet pacepu, tad notīrīju miziņas un kodolus sadrupināju. Žāvētās aprikozes un plūmes noskaloju un smalki sagriezu. Ķirbi nomizoju un sarīvēju uz rupjās sakņu rīves. Veselīgā garduma pagatavošanai jāizmanto arī cidonijas – skābumiņam. Šoreiz tikai vēl sīkāk sagriezu sukādes, kas bija palikušas pēc sīrupa noliešanas, bet svaigās būtu jānoskalo, jāizgriež serdītes un mīkstums smalki jāsarīvē.
Ķirbjus un cidonijas samaisīju ar cukuru un liku vārīties uz lēnas uguns, līdz masa sabiezēja, pēc tam pievienoju sagrieztos žāvētos augļus un turpināju karsēt, līdz katliņa saturs jau bija grūti apmaisāms. Tad to no uguns noņēmu un iejaucu sadrupinātos riekstus. Masu, kas garšas ziņā atgādināja lielkonfektes “Miks” pildījumu vai nedaudz pat - “Serenādes”, atdzesēju līdz istabas temperatūrai un pēc tam ar tējkaroti veidoju trifelēm līdzīgas konfektes. Sākotnēji biju domājusi tās apmērcēt izkausētā tumšajā šokolādē, taču tad radās ideja ar mīklas rulli sasmalcināt dažus šokolādes cepumus un konfektes apviļāt brūnajās drupatās. Veseli ēduši!