Dzirkstele.lv ARHĪVS

Dzīvespriekam: Atklāj savu mērci

2010. gada 30. aprīlis 11:30

4893
Dzīvespriekam: Atklāj savu mērci

Brūnā vai baltā - starp šādām divām mērcēm izvēlējās mūsu vecmāmiņas. Viesības ar kartupeļiem un karbonādi bez siltas mērces nebija iedomājamas. Aukstās un saldās mērces nav tik sen ierastas un savu vietu mājas ēdienkartē vēl turpina iekarot.

Parstā, aukstā vai saldā mērce - uzdevums visām viens. Tām jāpapildina ēdiens, jāpadara sulīgāks, jāpiešķir garšas nianse. Ja mērces pagatavošana kādam šķiet kaut kas pārāk sarežģīts, vismaz vienreiz pamēģiniet. Piemēram, mājās pagatavot majonēzi, un sapratīsiet, cik tas ir ērti un neprasa daudz laika.  

Sāc ar vienkāršāko
Majonēze un tomātu kečups ir mērces, kas ledusskapī glabājas vairumam saimnieču. Tāpat sinepes, mārrutki, ķiploks, etiķis, krējums un sāls parasti ir krājumos ikvienai namamātei. Tieši tādām jābūt izejvielām, lai sāktu pirmos eksperimentus.


Pāris karošu krējuma samaisiet ar mārrutkiem, un iegūsiet garšīgu mērci, ko pasniegt pie kartupeļiem ar kotletēm vai ceptas gaļas. Pikanta mērcīte sanāks, ja krējumam pievienos šķipsniņu sāls, smalki sagrieztus vai saspiestus ķiplokus un smalki sagrieztus marinētus gurķus. Dilles, ķiploki un sāls, kas sajaukti ar krējumu vai majonēzi, dos ēdienam citu garšu. Ierosmei aukstās mērces pagatavošanai, var noderēt «Ādažu čipsu» «Dipi» mērcītes, kuras tikai jāiemaisa skābajā krējumā. Aukstās mērces pagatavošanai var izmantot gan krējumu, gan majonēzi. Ja ņem krējumu, pagatavošanas dienā mērcīti vēlams izlietot, jo tā sasulojas. Ja lieto majonēzi, to var uzglabāt ilgāk.

 

Kas ar ko saskan
Skaidrs, ka silto miltu mērci pasniedz pie karstajiem ēdieniem. Tā sader gan ar karstajiem zivju, gan gaļas ēdieniem, kur kā piedeva tiek izmantoti kartupeļi, rīsi vai makaroni. Jaunu niansi miltu mērcei var piešķirt, pieliekot kausēto sieru. To pievieno beigās, ļaujot sieram pilnībā izkust. Šāda siera mērce lieliski garšo ar makaroniem. Atšķirībā no karstajām mērcēm aukstās pasniedz gan pie siltajiem ēdieniem, gan aukstajiem. Bez krējuma un majonēzes šo mērču pamatu veido arī eļļa - gan augu, gan olīveļļa. Ar eļļu gatavotās lieto dārzeņu salātiem. Šādām mērcēm piemēroti ir svaigi garšaugi - dilles, pētersīļi, baziliks.

 

Maltās gaļas variācijas
Maltās gaļas mērce, saukta arī par ātro klopsi, tiešām ir ļoti ātri pagatavojama. Turklāt tā ir variējama. Dūšu var piesiet ar maltās gaļas mērci, kurai pievienoti strēmelēs sagriezti marinēti gurķi. Tos pieliek mērces gatavošanas beigās un pāris minūšu pavāra. Maltai gaļai var pievienot arī dažādus sezonas dārzeņus. Ziemā - ripiņās sagrieztus burkānus un sēnes, vasarā - kabačus, puravus, tomātus. Labi mērcei derēs saldais un skābais krējums, piens, kā arī kausētais siers.

 

Olu majonēze
Nepieciešams: 5 olu dzeltenumi, vīna etiķis, sinepes, cukurs, sāls, litrs augu eļļas.


Pagatavošana. Olu dzeltenumus samaisa, pievieno tējkaroti cukura, sāls un ēdamkaroti vīna etiķa. Ja tāda nav, var izmantot galda etiķi. Labi garšo arī ar gurķu marinādi. Kad garšvielas izkusušas, sāk mazā strūklā lēnām ieputot eļļu. Ja izmanto mikseri vai virtuves kombainu, jāuzgriež mazākais ātrums. Kamēr nav pievienota visa eļļa, pagaršo. Ja nepieciešams, vēl pieliek garš­vielas. Kad visa eļļa pielieta, var kult ātrāk. Gatavai masai ir bieza krēma konsistence. Pirms pasniegšanas var sajaukt ar krējumu, vai pagatavot no tās kādu mērci. Ledusskapī slēgtā traukā iespējams uzglabāt aptuveni nedēļu.

 

Rodailendas mēre
Nepieciešams: 200 gramu pašgatavotas majonēzes, paprika, tobasko mērce, tomātu mērce.
Pagatavošana. Sīki sakapā papriku, kamēr sāk izdalīties sula. To sajauc ar majonēzi, pēc garšas pievieno tobasko un kečupu. Mērcei jābūt sarkanīgā nokrāsā. Pasniedz pie zivīm un vistas. Uzglabāšanas laiks - 5 dienas.

 

Zaļā mērce
Nepieciešams: sakapāti zaļumi - pētersīļi, baziliks, ķiploks, 3 daļas augu eļļas, 1 daļa olīveļļas, sāls, cukurs pēc garšas. Visu samaisa un lieto pie svaigiem dāzeņu salātiem.