Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pusdienu piedāvājums kā špikeris

Ance Andrējeva-Empele

2020. gada 13. novembris 00:00

59
Pusdienu piedāvājums kā špikeris

Man patīk gatavot, bet ir dienas un nedēļas, kad liekas, ka pats gardākais ēdiens ir tas, kuru pats neesi gatavojis. Šoreiz virtuves lapā kādas kafejnīcas pusdienu piedāvājuma iedvesmota ēdienkarte manā interpretācijā un kēksiņu recepte, ar kuru jau sen gribēju padalīties, jo tā izdodas vienmēr. Šajā reizē kēksiņus papildināju ar sāļo karameli, bet citkārt lieku klāt svaigas, saldētas vai kaltētas ogas. Lai labi garšo! 

Dārzeņu zupa ar klimpām

Sastāvdaļas:
◆ burkāni
◆ ziedkāposts
◆ brokolis
◆ saulē kaltēti tomāti (ja vēlas)
◆ dārzeņu buljons

Klimpām:
◆ 1 ola
◆ pusglāze piena
◆ milti
◆ parmezāns
◆ cukurs un sāls
Pagatavošana
Burkānus nomizo un sagriež ripiņās vai pusripiņās, liek zupas katlā ūdenī vārīties. Kad ūdens uzvārījies, vēl nogaida kādu brīdi un tad liek klāt ziedkāpostus un brokoļus. Pievieno arī buljona kubiņus un sāli pēc garšas. Kamēr dārzeņi vārās, gatavo klimpas. Bļodā sakuļ olu ar cukuru un sāli, pielej pienu, samaisa, tad pakāpeniski pievieno miltus, līdz masa kļūst vijīga. Beigās pievieno parmezānu. Kad dārzeņi gandrīz gatavi, liek klimpas. Karote, pirms ņemt klimpu mīklu, jāiemērc ūdenī, tad klimpa viegli noslīdēs no tās. Kad klimpas gatavas, zupai pievieno smalki sagrieztus saulē kaltētos tomātus.
Kēksiņi ar slinko sāļo karameli

Sastāvdaļas:
◆ 113 g mīksta sviesta vai cepamā margarīna
◆ 150 g cukura
◆ 192 g miltu
◆ 3 olas
◆ 118 g svaigi spiestas apelsīna sulas
◆ 1 tējkarote cepamā pulvera
◆ ¼ tējkarotes sāls
◆ vaniļas ekstrakts
◆ mīkstās karameļu konfektes
◆ jūras sāls

Pagatavošana
Mīksto sviestu vai margarīnu sakuļ kopā ar cukuru. Pa vienai pievieno olas. Pievieno vaniļas ekstraktu. Atsevišķā bļodā liek sausās sastāvdaļas: miltus, sāli, cepamo pulveri. Pievieno daļu sausā maisījuma sviesta un olu masai, visu sakuļ, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno svaigi spiesto apelsīna sulu, visu atkal sakuļ. Pievieno atlikušos miltus, kārtīgi sakuļ. Kēksiņu mīklas masu liek tā, lai būtu aizpildīta 1/3 formiņas, pa vidu liek karameļu konfekti, kurai uzber nedaudz jūras sāls, tad piepilda atlikušo trauka daļu, bet ne līdz pašai augšai, jo mīkla celsies. Cep 180 grādos aptuveni 20 minūtes.
Ar biezpienu un sēnēm pildītas pankūkas

Sastāvdaļas:
◆ biezpiens 9 %  
◆ šampinjoni
◆ labi kūstošs siers
◆ majonēze
◆ pētersīļi
◆ sāls un pipari

Pankūkām:
◆ 2 olas
◆ 1 tējkarote cukura
◆ ¼ tējkarotes sāls
◆ 250 g piena
◆ 230 g miltu
◆ 250 g ūdens
Lai pagatavotu masu, izmantoju 250 g biezpiena, 400 g šampinjonu, 100 g siera, bet var izvēlēties individuāli, kuru no sastāvdaļām likt vairāk, kuru mazāk, kādās proporcijās.
 
Pagatavošana
Gatavo plānās pankūkas pēc iecienītākās receptes, bet cukuru pievieno vienu tējkaroti. Pildījumam – sagriež šampinjonus kubiņos un nelielā eļļas daudzumā apcep, cepot pievieno sāli un piparus pēc garšas. Bļodā liek biezpienu, pievieno izceptos šampinjonus, sarīvētu sieru, nedaudz majonēzes, sāli un piparus pēc garšas. Iegūto masu pilda pankūkās – pildījumu liek pankūkai pa vidu un loka tā, lai veidojas spilventiņš. Sapildītās pankūkas liek cepties uz pannas vai cepeškrāsnī. Pasniedz kopā ar svaigiem salātiem vai ēd tāpat.