Dzirkstele.lv ARHĪVS

Dārzeņu un siļķu salāti svētku galdam

Brigita Skaistkalne

2020. gada 17. novembris 00:00

3
Dārzeņu un siļķu salāti svētku galdam

Sastāvdaļas:
●   300 gramu mazsālītu
      siļķu fileju,
●   3 kartupeļi,
●   2 burkāni,
●   2 bietes,
●   150 gramu majonēzes,
●   25 grami želatīna.
●   sīpols
Iedvesmojoties no šīs receptes un pārliecībā, ka šādi, siļķei “kažokā” līdzīgi, salāti noteikti priecēs acis un greznos arī jebkuru svētku galdu, kā arī, protams, labi garšos, tos jau pagatavoju, tiesa gan, dārzeņu, majonēzes un želatīna daudzumu ņemot proporcionāli pēc vajadzības - tā, lai piepildītu šim nolūkam izraudzīto kēksu cepamo veidni.
   Kartupeļus, burkānus un šoreiz arī bietes nomazgāju un izvārīju ar visām mizām. Dārzeņus atdzesēju un nomizoju. Bietes un burkānus atsevišķi sarīvēju uz rupjās rīves, bet kartupeļus sagriezu nelielos kubiņos, arī siļķu filejas un nelielu sīpolu. Želatīnu aplēju ar aukstu, novārītu ūdeni un atstāju uzbriest, pēc tam izšķīdināju. Tad to sajaucu ar majonēzi un balto maisījumu sadalīju piecās daļās. Vienu piejaucu bietēm, otru – burkāniem, trešo – kartupeļiem, ceturto – siļķēm, bet piekto atstāju pārliešanai. Nu varēju piepildīt veidni. Jādarbojas gan veikli. Vispirms kārtām liku pusi biešu, tad – pusi siļķu ar sīpoliem, pēc tam – kartupeļu kārtu, virs tās – visus burkānus, tad atkal – atlikušās siļķes un atlikušo pusi rīvēto biešu. Visu pārlēju ar atstāto majonēzes un želatīna mērci un ievietoju ledusskapī sastingšanai. Pirms baudīšanas veidni ar salātiem uz dažām sekundēm iemērcu karstā ūdenī, lai labāk no tās atbrīvot, un apvērsu krāšņo “mozaīku” uz lēzenā šķīvja.

Maltās gaļas veltnis ar kāpostu un sēņu pildījumu

Sastāvdaļas:
● 600 gramu maltās gaļas,
● 1 rupjmaizes šķēle,
● 1 neliels sīpols,
● 1 ķiploka daiviņa,
● 1 ola,
● 1 olas baltums,
● malti melnie pipari, sāls, eļļa;

kāpostu pildījumam –
● 250 gramu svaigu kāpostu,
● ½ paprikas,
● ½ sīpola,
● 100 gramu siera,
● 1 ēdamkarote tomātu pastas,
● ½ tējkarotes maltas paprikas,
● sāls, eļļa;
       
sēņu pildījumam -
● 200 gramu šampinjonu,
● ½ sīpola,
● malti pipari, sāls, eļļa.

Ja ēdiena gatavošanai atļausimies veltīt vairāk laika un ar izdomu parosīsimies virtuvē, izdosies uzburt svētdienīgākus ēdienus un uzklāt saviem mīļajiem svētku galdu.
   Lai tiktu pie šāda kārdinoša pildīta veltņa, vispirms rupjmaizes šķēli bez garozas izmērcēju ūdenī, pēc tam nospiedu un samaisīju ar malto gaļu un olu, pievienoju sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus, sāli, piparus un atstāju uzbriest.
   Pildījumam šoreiz izmantoju savā sulā konservētos šampinjonus, tos un sīpolu sagriezu. Vispirms pannā ar uzkarsētu augu eļļu apcepu sīpolus, tad pieliku sēnes un cepu, līdz šķidrums iztvaikojis. Piekaisīju piparus, sāli un atdzesēju.
   Otra veida pildījumam sīki sagriezu kāpostus, saldo piparu un sīpolus. Pannā ar uzkarsētu eļļu cepu dārzeņus līdz zeltainumam, pēc tam pievienoju ar 80 mililitriem ūdens un tējkaroti cukura sajauktu tomātu mērci, piekaisīju garšvielas un sautēju zem vāka, kamēr iztvaikojis viss šķidrums, tad atdzesēju.
   No paredzētajiem produktiem nolēmu cept divus veltņus – tā bija vieglāk to visu “savaldīt”. Uz folijas loksnes uzklāju dubultu pārtikas plēvīti un liku uz tās pusi maltās gaļas masas, veidojot taisnstūri. Gaļai vispirms uzklāju pusi kāpostu pildījuma, apkaisīju ar rupji sarīvētu sieru, pēc tam virsū liku pusi sēņu pildījuma. Uzmanīgi ceļot plēves malas uz augšu, visu satinu ruletē, aizlipināju abus galus, lai pildījums nerēgojas ārpusē, tad veltni ieziedu ar viegli saputotu olas baltumu un ietinu ar eļļu ietaukotā folijā. Tāpat veidoju otru ruleti. Cepu tās līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī minūtes 20, tad foliju pavēru, pārsmērēju ruletes ar vēl atlikušo olas baltumu un cepu līdz gatavībai. Galdā tās varam pasniegt gan karstas, gan arī jau atdzisušas.
Ķirbju mīklas rulete ar iebiezinātā piena krēmu
Sastāvdaļas:
● 120 gramu miltu, ● 50 gramu kukurūzas cietes,
● 1 tējkarote cepamā pulvera,
● ½ tējkarotes sodas,
● 200 gramu ķirbja mīkstuma,
● 3 lielas olas,
● 160 gramu cukura, vaniļas cukurs,
● ½ tējkarotes malta kanēļa,
● ¼ tējkarotes malta ingvera,
● šķipsniņa sāls,
● pūdercukurs;
krēmam –
● 100 trekna bieza skābā krējuma,
● 3 ēdamkarotes vārīta iebiezinātā piena ar cukuru,
● 1 tējkarote citrona sulas.
Šoreiz – atkal kāds gardums, kura tapšanā izmantots ķirbis.
Biezeni biju pagatavojusi jau iepriekš – ķirbi sagriezu gabaliņos
un nelielā ūdens daudzumā izsutināju, tad nokāsu un mīkstumu sastampāju. Nu to varēju izmantot, cepot šādu ruleti.
   Olas saputoju ar cukuru, vaniļas cukuru un sāli. Pieliku ķirbju biezeni, iesijāju kopā sajauktus miltus, garšvielas, cepamo pulveri, sodu un kukurūzas cieti un samaisīju skābā krējuma konsistences mīklu. To izlīdzināju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un liku cepties līdz 190 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 10 – 15 minūtes. Tad biskvītu ar dvieļa un tīras cepamā papīra loksnes palīdzību satinu rullītī, lai pilnībā atdziest.
   Pildījumam skābo krējumu saputoju ar vārīto iebiezināto pienu un citrona sulu un ar šo masu pārziedu biskvītu. To atkal satinu ruletē un ievietoju ledusskapī. Vēlāk caur sietiņu apkaisīju ar pūdercukuru.