Dzirkstele.lv ARHĪVS

Garšīgo zupu pasaule

Eva Lanka

2020. gada 27. novembris 00:00

15
Garšīgo zupu pasaule

Laikā, kad pamazām jau ir arvien vairāk jūtama ziemas tuvošanās, vislabākais ēdiens, kas var sasildīt, ir karsta zupa. Un zupām noslēpums ir tāds: jo vairāk reizes tā tiek sildīta, jo garšīgāka tā kļūst. Zupu parasti vārām tik daudz, lai pietiktu divām trīs dienām. Uzreiz arī atkrīt ikdienas prātošana, ko tad ēst pusdienās vai vakariņās. Šis ir arī īstais laiks, lai zupās liktu vietējos sezonālos dārzeņus – burkānus, bietes, kāpostus. Un vēl – zupās slēpjas tā romantika, ka sastāvdaļas var likt “uz aci”, atkarībā no tā, cik ēdājiem un ēdienreizēm paredzēts.

Slinko kāpostu tīteņu zupa
Zināms, ka kāpostu tīteņu pagatavošana ir samērā laikietilpīgs process. Ja ir mazāk laika tam, var taisīt slinkos kāpostu tīteņus. Taču ir arī variants to visu pārvērst zupā!

Pagatavošana
Dārzeņu buljonā novāra divus vistas stilbus. Lai zupa būtu mazāk trekna, vistas stilbus vāra bez ādas. Buljonam var izmantot gan kubiņus, gan arī vārīt ūdenī sīpolus, burkānus, ķiplokus, lauru lapas un citas iecienītās sastāvdaļas. Kamēr vārās gaļa, smalki sagriež mazu kāpostgalvu. Sarīvē divus vidēji lielus burkānus, sagriež vienu vidēja lieluma sīpolu un divas trīs ķiploka daiviņas. Visus dārzeņus sautē sakarsētā pannā kādas 10-15 minūtes. Pievieno dažas ēdamkarotes tomātu mērces vai pastas. Kad gaļa ir izvārījusies, to izņem ārā no buljona un atdzesē. Katlā liek vārīties dārzeņus un mazo paciņu (100-125 grami) rīsu. Atdzisušo gaļu sadala gabaliņos. Kad rīsi jau gandrīz izvārījušies, zupā liek gaļu, pēc garšas pievieno sāli, piparus. Nedaudz pavāra. Ja vēlas, vistas gaļas vietā var pievienot iepriekš pannā saceptu malto gaļu ar garšvielām. Tas noteikti to padarīs garšas ziņā interesantāku.
Ātrā pupiņu zupa
Šis ēdiens būs ideāli piemērots slinkākiem vakariem, kad maltīti gribas pagatavot pēc iespējas ātrāk. Ar olbaltumvielām bagātās pupiņas zupu padarīs sātīgāku. Arī iepriekš pannā sasautētie dārzeņi ļaus to pagatavot ātrāk un samazinās zupas vārīšanas laiku.

Pagatavošana   
Vispirms mazā katliņā liek vārīties vistas stilbiņus vai šķiņķīšus kopā ar sagrieztu burkānu, sīpolu vai puravu, sāli, smaržīgajiem pipariem. Var, protams, izmantot arī jau gatavus buljona kubiņus vai pulveri. Katlā, kurā tiks vārīta zupa, eļļā apcep sīki sagrieztu sīpolu, ķiploku, sarīvētus burkānus un sagrieztu kāpostu. Cepot uzmana, lai dārzeņi nepiedeg. Nepieciešamības gadījumā pielej eļļu. Pievieno zaļumus (var izmantot arī kaltētus), visu kopā sautē kādas 20 minūtes. Liek klāt smalkās galviņās sadalītu brokoli un pasautē vēl dažas minūtes.
Katla saturam pievieno buljonu, kas palicis pāri no gaļas vārīšanas, ūdeni, ja tas ir nepieciešams. Vistas gaļu atdzesē un sagriež gabaliņos. Zupu vāra, līdz dārzeņi mīksti. Pievieno garšvielas un zaļumus pēc vēlēšanās. Pašās beigās zupu bagātina ar konservētajām vai novārītām baltajām pupiņām. Ja izmanto konservētās, tad tās pirms likšanas zupā nepieciešams noskalot aukstā ūdenī.
Tomātu zupa ar frikadelēm
Ja slinkums vārīt gaļu un zupu negribas veģetāru, tad vienmēr var izlīdzēties ar frikadelēm. Tās esam likuši klāt gan svaigo sakņu zupai, gan arī biešu zupai. Šoreiz - tomātu zupa ar frikadelēm.

Pagatavošana
Katlā, kurā tiks vārīta zupa, eļļā apcep smalki sagrieztu sīpolu un ķiploku. Pievieno smalki sagrieztu kāpostu. Tomātus savā sulā sablendē viendabīgā masā un pievieno dārzeņiem. Zupai pielej dārzeņu buljonu vai ūdeni, pēc vēlēšanās pievieno smalki sagrieztus kartupeļus vai rīsus. Kad tie ir jau pusmīksti, liek klāt maltās gaļas frikadeles un vāra, līdz tās gatavas.