Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pildīti biezpiena mīklas radziņi "Pārsteigums"

Brigita Skaistkalne

2020. gada 11. decembris 00:00

6
Pildīti biezpiena mīklas radziņi "Pārsteigums"

No biezpiena mīklas, pat bez pievienotām taukvielām, izdevās lieliski pīrādziņi. Biezpienu samaisīju ar krējumu un cepamo pulveri. Pakāpeniski piekaisot miltus, samīcīju mīklu - tai jābūt mīkstai un plastiskai. Atkarībā no biezpiena sulīguma miltu varbūt vajadzēs mazāk vai arī vairāk par norādīto daudzumu. Mīklas bumbu izveltnēju uz konditorejas paklājiņa, kas apkaisīts ar brūno cukuru, lai veidojas aplis. To sadalīju trīsstūrīšos un uz to platās malas katram izliku pildījumu, ko pagatavoju, sasmalcinātas izmērcētas žāvētās plūmes un riekstus samaisot ar brūno cukuru, kanēli un pilīti mandeļu esences. Pildījumu ietinu mīklā, lai veidojas radziņi. Tos izvietoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un liku līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī cepties 20 – 25 minūtes. Atdzisušus pārkaisīju ar pūdercukuru.

Sastāvdaļas:
180 gramu biezpiena (9 %),
50 gramu skābā krējuma (15 %),
150 gramu miltu,
½ tējkarote cepamā pulvera,
50 gramu cukura pārkaisīšanai;

pildījumam
60 līdz 100 gramu žāvētu plūmju,
rieksti,
brūnais cukurs,
kanēlis,
mandeļu esence.
Vienkāršie skābēto kāpostu salātiSastāvdaļas:
500 gramu skābētu kāpostu, 2 nelieli āboli, 100 gramu dzērveņu,
1 tējkarote cukura, augu eļļa, pētersīļu zaļumi.

Skābētie kāposti ir lielisks vitamīnu avots ziemas tumšajos mēnešos. Tā kā šosezon šādus dārzeņus vēl savā ēdienkartē nebiju izmantojusi, iegādājos tos ar burkāniem. Vienkāršākais veids, kā kāpostiņus pagatavot, būtu tos samaisīt ar skābo krējumu, piekaisot, ja šķiet pārāk skābi, mazliet cukura, un baudīt, piemēram, kopā ar ceptiem kartupelīšiem. Šoreiz nomizoju un sagriezu salmiņos ābolus, sasmalcināju pētersīļu zaļumus un tos, kā arī purva dzērvenītes, cik nu šķita vajadzīgs, mazliet cukura un eļļu piejaucu skābētajiem kāpostiem bļodiņā. Pat 15 minūtes nepagāja - un veselīgi salāti gatavi!

Biezpiena mīklas ābolu pīrāgs

Sastāvdaļas:
2 olas, 130 gramu miltu, 100 gramu cukura, 80 gramu sviesta, 4 āboli, 170 gramu biezpiena, šķipsniņa sodas.
Pēc šīs receptes ātri varam izcept nelielu, gardu ābolu pīrāgu. Vispirms pagatavoju mīklu. Olas ar cukuru labi samaisīju, pievienoju izkausētu sviestu un biezpienu un atkal samaisīju. Miltus izsijāju kopā ar sodu un maisot piekaisīju biezpiena masai, veidojot pabiezu viendabīgu mīklu. To izlīdzināju ar cepamo papīru izklātā veidnē.
Ābolus nomazgāju un sagriezu daiviņās. Tās izkārtoju virs mīklas un pārkaisīju ar brūno cukuru. Liku cepties līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Lai gan bez tā varētu iztikt – pīrāgs jau tāpat būtu garšīgs, tomēr 10 – 15 minūtes pirms gatavības to vēl pārsmērēju ar bezpiedevu jogurta, cukura, vaniļas cukura un kanēļa maisījumu. Kopumā pēc 40 – 45 minūtēm pīrāgs bija gatavs.

Sastāvdaļas:
1 paliels baklažāns,
150 gramu maltās gaļas,
1 sīpols,
1 ķiploka daiviņa,
50 gramu siera,
60 mililitru vai vairāk saldā krējuma,
1 ola,
2 ēdamkarotes miltu,
2 ēdamkarotes tomātu mērces, eļļa,
malti melnie pipari,
šķipsniņa malta muskatrieksta,
sāls,
pētersīļu zaļumi.

Baklažānu sagriezu gareniski plānās šķēlēs, apkaisīju ar sāli un atstāju tā vismaz pusstundu, lai izdalās rūgtums. Tikmēr sasmalcināju sīpolus un ķiplokus. Pannā uzkarsētā eļļā liku cepties malto gaļu, ar lāpstiņu maisot un irdinot, līdz gaļa apbrūnējusi. Pēc tam tur pievienoju sīpolus, ķiplokus un garšvielas un cepu vēl vairākas minūtes.
   Bļodā ar dakšiņu sakūlu olu ar apmēram 30 mililitriem ūdens un miltiem, lai veidojas mīkla, kas mazliet biezāka par plāno pankūku mīklu. Tad baklažānu šķēlītes nomazgāju, nosusināju papīra dvielī, iemērcu mīklā un cepu eļļā līdz brūnganai garoziņai. Pēc tam tās no pannas noņēmu, katru šķēlīti pārsmērēju ar tomātu mērci, izlīdzināju pa virsu arī malto gaļu un satinu ruletītēs. Liku tās pannā, pārlēju saldo krējumu, apbārstīju ar rīvētu sieru un zem vāka sautēju uz nelielas uguns 15 minūtes. Gatavo ēdienu pārkaisīju ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem.