Dzirkstele.lv ARHĪVS

Idejas dāvanām: kopā būšanas burciņa

Loreta Jargane

2020. gada 15. decembris 00:00

24
Idejas dāvanām:  kopā būšanas burciņa

Kopā pavadīts laiks ir vislielākā dāvana, tāpēc piedāvāju radošas idejas, kas noderēs kā skaista dāvana saviem mīļajiem Ziemassvētkos. Burciņas ir lieta, kas ik pa laikam sakrājas tik daudz, ka skapīša durtiņas vairs nevar aizvērt. Tās, starp citu, tagad ir tāda “modīga padarīšana” – burciņu lampas, burciņu svečturi utt., bet to pamatfunkcija tomēr ir glabāt. Glabāt tajās var visu, taču ideja par burciņu kā dāvanu iesaiņojumu, kad dāvanu maisiņi jau apnikuši, šķiet kolosāla. Tā kā arī pati esmu saņēmusi šādu dāvanu – pārsteigums ir liels. Priecīgus svētkus!

Kopā cepšanas cepumi

Sastāvdaļas (sākot ar apakšējo):
◆ 150 g tumšās šokolādes (tās vietā var izmantot arī sasmalcinātus riekstus pēc izvēles)
◆ 40 g kokosriekstu skaidiņu
◆ 70 g pilngraudu auzu pārslu
◆ 200 g miltu
◆ šķipsna sāls
◆ 1/4 tējk. cepamā pulvera
◆ 140 g brūnā cukura
◆ 70 g baltais cukurs
◆ 1/2 tējk. vaniļas cukurs
◆ 110 g sviesta
◆ 1 ola
Burciņas tilpums - 1 l

Pagatavošana jeb vēstījums, ko pievienot pie sagatavotā cepumu maisījuma burciņā: burciņas saturu sajauc ar 1 olu un 110 g sviesta (vislabāk, ja tas ir viegli mīksts, istabas temperatūrā). Mīklu sadala 12 - 16 bumbiņās un cep 180 grādos 12 - 15 minūtes.


Kopā ēšanas cepumi

Ja tomēr zinat, ka jūsu mīļajiem nav cepeškrāsns vai svētkos esat devušies kopīgā izbraucienā pie dabas un vēlaties cepumus pasniegt jau gatavā veidā, lūk, piemērs, kā skaisti un vienkārši iesaiņot cepumus.
Burciņas tilpums 500 ml. Gatavošanas laiks – 30 minūtes

Sastāvdaļas :
◆ 150 g piena šokolādes
◆ 40 g  sezama sēklu
◆ 70 g pilngraudu auzu pārslu
◆ 200 g miltu
◆ šķipsna sāls
◆ 1/4 tējk. cepamā pulvera
◆ 140 g brūnā cukura
◆ 70 g baltā cukura
◆ 1/2 tējk. vaniļas cukura
◆ 110 g sviesta
◆ 1 ola

Kopā ēšanas enerģijas batoniņi
Tomēr, ja ir vēlme pagatavot saviem mīļajiem ko pavisam veselīgu, bez cukura un bez cepšanas, ideāli būs šis!

Sastāvdaļas:
 ◆ 200 g atkaulotu dateļu
◆ 200 g žāvētu aprikožu
◆ 100 g sezama sēklu
◆ 100 g saulespuķu sēklu
 ◆ 100 g ķirbja sēklu
◆ 100 g smalki sakapātu lazdu riekstu (pēc izvēles)
◆ 100 g tumšās vegānu šokolādes (šoreiz izmantoju piena šokolādi)
◆ karsts ūdens (dateļu mērcēšanai)

Pagatavošana:
◆ atkaulotās dateles pārlej ar karstu ūdeni un ļauj tām mērcēties 5 minūtes.
◆ kamēr dateles mērcējas, lielā bļodā samaisa kopā visas sēklas.
◆ ievieto izmērcētās dateles un aprikozes virtuves kombainā un maļ tik ilgi, līdz iegūta zīdaini krēmīga masa. Gadījumā, ja vienveidīgas masas iegūšana sagādā grūtības, malšanas laikā pakāpeniski pievieno dažas ēdamkarotes karsta ūdens, līdz iegūta vēlamā konsistence;
◆ samalto dateļu un aprikožu masu pievieno sausajām sastāvdaļām un visu labi samaisa. Maisīšana var būt apgrūtināta, lai vienmērīgi savienotu masu ar sausajām sastāvdaļām, tās mīca ar rokām. Mīca tik ilgi, līdz iegūta blīva masa;
◆ izklāj trauku ar cepamo papīru un ievieto tajā sagatavoto masu. Masu kārtīgi piespiež pie pamatnes tā, lai visas sastāvdaļas ir kārtīgi salipušas kopā;
◆ (pēc izvēles) ja tiek izmantoti smalki sakapāti lazdu rieksti, ar tiem apbārsta sagatavotās masas virspusi, riekstus viegli iespiežot masā;
◆ sagatavoto masu ievieto ledusskapī (nevis saldētavā!) uz laiku līdz 3 stundām. Ir iespējams to turēt ledusskapī arī īsāku laika periodu, bet var gadīties, ka masu būs grūtāk sagriezt batoniņos;
◆ pēc gaidīšanas laika beigām izņem sagatavoto masu no ledusskapja, sagriež batoniņos (batoniņu skaits un izmērs pēc katra paša izvēles) un, ja tiek izmantota, pārklāj tos ar kausētu tumšo šokolādi. Batoniņus uzglabā ledusskapī.