Labu apetīti!
Ar krēmsieru un tomātiem pildītas filejas
Sastāvdaļas:
divas lielās cāļa krūtiņas filejas, citrons, 2 ēdamkarotes sojas mērces, 1 tējkarote medus, 2 ķiploka daiviņas, ½ tējkarotes kaltēta bazilika, ¼ tējkarotes paprikas, ¼ tējkarotes kaltēta rozmarīna, 200 gramu krēmsiera, 1 burkāns, 50 gramu saulē kaltēto tomātu, 1 ēdamkarote olīveļļas, sāls, pipari, zaļumi.
Ļoti gardas ruletītes ar maigu pildījumu, kas lieliski iederēsies arī svētku maltītei, jo tām būs piemērotas jebkuras piedevas.
Cāļa krūtiņas filejas sagriezu šķēlēs. Tad pagatavoju marinādi: bļodiņā savienoju citrona sulu, sojas mērci, sāli, garšvielas, medu un olīveļļu, piespiedu ķiplokus un samaisīju līdz viendabīgai konsistencei. Gaļu pārlēju ar šo marinādi un liku ledusskapī ievilkties – tam vajadzīgas vismaz divas stundas. Pēc tam pagatavoju pildījumu – samaisīju krēmsieru ar sasmalcinātām dillēm. Uz gaļas šķēlēm vispirms izlīdzināju šo masu, pēc tam virsū izliku arī saulē kaltētos tomātus. Visu satinu ruletītēs, tās izkārtoju veidnē, pārlejot ar atlikušo marinādi un turpat izvietojot arī burkānu strēmelītes. Liku tās cepties līdz 180 – 190 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, un pēc 40 – 45 minūtēm ruletītes jau ieguva zeltainu garoziņu.
Lavaša uzkodu rulete “Olivjē”
Sastāvdaļas:
100 gramu vārītas desas, 2 vārīti kartupeļi, 1 vārīts burkāns, 2 vārītas olas, 2 marinēti gurķi, 1 taisnstūrveida lavaša loksne, 150 – 200 gramu mīksta kausētā siera, majonēze pēc vajadzības.
Rasols ir viens no iecienītākajiem ēdieniem gan Ziemassvētku un Vecgada mielasta galdā, gan arī jebkuros citos ģimenes godos. Šādiem salātiem variāciju ir daudz, jo izejvielas iespējams mainīt vai pēc garšas pievienot arī savas izvēlētās. Līdzīgi pagatavotus, tos mēdz dēvēt arī par Olivjē salātiem. Bet, izvēloties šādu radošu pieeju, rasolu varam pasniegt galdā netradicionālāk – kā gardu un ērtu uzkodu. Un tas nemaz nebija sarežģīti.
Visas sastāvdaļas sagatavoju atsevišķi, tās nesamaisot. Desu smalki sagriezu, gurķus un kartupeļus sarīvēju uz rupjās rīves. Olas nolobīju un sakapāju. Burkānu sarīvēju uz vidēji rupjas rīves. Izklāju lavaša plāksni un vienmērīgi pārsmērēju ar kausēto sieru. Pārējās sastāvdaļas izliku kārtām pa visu loksni, mazliet pārsmērējot ar biezu majonēzi. Satinu garā ruletē, ko ērtības labad sadalīju divās daļās, un ievietoju ledusskapī, lai garšas labāk savelkas. Un tad jau varēju griezt šķēlēs un noformēt uz šķīvja.
Pelēko zirņu salāti
Sastāvdaļas:
200 gramu pelēko zirņu, 100 gramu kūpinātas gaļas, 1 svaigs garais gurķis, 1 sarkanā saldā paprika, 1 sarkanais sīpols; mērcei – 200 gramu skābā krējuma, sīpolu lociņi, 1 tējkarote mārrutku, sāls, pipari pēc garšas.
Latviešu lepnums un gardums, kā arī viens no populārākajiem ēdieniem Ziemassvētku galdā ir pelēkie zirņi – tie, pēc ticējumiem, esot jāēd, jo tad būšot daudz naudas. Taču zirņi nedrīkstot palikt pāri, lai nākamajā gadā nebūtu jālej asaras. Ja nu tomēr tie tā īsti negaršo, pelēkos zirņus varam pagatavot arī citādāk, piemēram, salātos. Šādu recepti jau izmēģināju, un pēc minūtēm 20 tie bija gatavi.
Šoreiz biju iegādājusies jau izvārītus zirņus. No sēkliņām atbrīvotu saldo piparu, nomizotu sīpolu, gurķi un kūpināto gaļu sagriezu nelielos kubiņos, visu samaisīju un pievienoju arī vārītos pelēkos zirņus. Mērcei sagriezu sīpolu lociņus, sajaucu ar skābo krējumu un mārrutkiem, pēc garšas piekaisot arī sāli un piparus. Visbeidzot mērci piemaisīju salātiem. Garšoja ļoti labi!
Cepti āboli ar biezpiena krēmu
Sastāvdaļas:
6 āboli, 180 - 200 gramu biezpiena, 2 – 3 ēdamkarotes medus vai iebiezinātā piena ar cukuru, žāvētas dzērvenes un rozīnes, kanēlis, citrona sula.
Tā kā cepeškrāsns tobrīd jau bija uzkarsusi, radās ideja pie viena panašķēties ar ceptiem āboliem. Veidni izklāju ar foliju un mazliet ietaukoju ar eļļu. Āboliem nogriezu “vāciņus” un izdobu serdes, bet vidiņus pārslacīju ar citronu sulu. Pildījumam samaisīju biezpienu ar medu, rozīnēm, žāvētām dzērvenēm un šķipsniņu kanēļa. Piepildīju ābolus ar šo maisījumu un izkārtoju veidnē. Vēl tikai uzliku “vāciņus”, pārliku ar sviesta piciņām un cepu ābolus līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes. Ceptus ābolus ar šādu vai citādāku pildījumu, kā arī bez tā varam ēst tāpat, varam vēl pārkaisīt ar pūdercukuru vai arī baudīt ar saldējumu, putukrējumu vai, piemēram, vaniļas mērci.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"