Dzirkstele.lv ARHĪVS

Labu apetīti!

Brigita Skaistkalne

2021. gada 8. janvāris 00:00

3
Labu apetīti!

Ar āboliem un bekonu pildīta cūkgaļas karbonāde

Sastāvdaļas: apmēram 800 gramu cūkgaļas karbonādes, 70 mililitru sausā baltvīna, 1 skābs ābols, plānas bekona vai speķa šķēlītes pēc vajadzības, 1 ēdamkarote piparu graudiņu, sāls, eļļa.
Svētku cepetim paredzētajam taisnstūra formas karbonādes gabalam ar asu nazi veicu dziļus iegriezumus - 1,5 līdz 2 centimetru attālumā citu no cita, taču ne līdz galam. Bekonu sagriezu ļoti plānās, apmēram trīs milimetrus biezās šķēlītēs. Ābolam izgriezu serdi un mīkstumu sagriezu šķēlītēs, kas biezumā nepārsniedza pusi centimetra. Katrā iegriezumā liku pa vienam diviem pāriem gan speķīti, gan ābolu. Lai gaļa ar pildījumu labāk turētos kopā, to caurdūru ar vairākiem pirms tam aukstā ūdenī izmērcētiem bambusa iesmiņiem.
Sagatavoto karbonādi liku ar eļļu ietaukotā veidnē, apslacīju ar eļļu arī no virspuses un apkaisīju ar sāli un pipariem, pieliekot arī atlikušos ābolus. Ievietoju līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz minūtēm 45, pēc tam pārlēju ar baltvīnu un cepu vēl minūtes 20. Gatavajai gaļai izņēmu iesmiņus un varēju likt to uz šķīvja.

Uzkoda “Siļķe svētku tērpā”
Sastāvdaļas:
1 liela mazsālīta siļķe, 1 vārīta ola, 1 marinēts gurķis, 1 saldais sarkanais pipars, 1 vārīts burkāns, violetais sīpols, zaļumi; mērcei – 200 gramu skābā krējuma, 15 – 20 gramu želatīna, ½ tējkarotes citrona sulas, sāls, pipari.
Zivis arī ir neiztrūkstošas gada nogales svētku galdā, bet to zvīņas likuši makā, lai būtu vairāk naudas.
   Šoreiz dalīšos ar recepti, kā interesantāk un svētdienīgāk pagatavot it kā vienkāršo un jau ikdienā ierasto siļķīti. Ja esam iegādājušies veselu siļķi, tā jāatbrīvo no ādas un iekšām un jāsadala divās filejās, man palaimējās nopirkt mazsālītas siļķes iepakojumu ar divām smukām filejām. Dārzeņus un olas sagriezu kubiņos, gurķus - plānās gareniskās šķēlēs. Želatīnu aplēju ar aukstu novārītu ūdeni, uzbriedināju, tad izkausēju un atdzesēju. Samaisīju skābo krējumu ar želatīnu, pievienoju sagrieztos dārzeņus (izņemot gurķus), citrona sulu, zaļumus, sāli un piparus pēc garšas.
   Uz dubultā izklātas pārtikas plēves liku vienu siļķes fileju ar iekšpusi uz augšu. Uz filejas izlīdzināju pusi pildījuma, pārsedzu ar gurķu šķēlītēm, tad liku pāri atlikušo pildījumu un virsū – otru siļķes filejas pusi ar iekšpusi uz iekšu. Pildīto zivi cieši ietinu pārtikas plēvē un ievietoju pa nakti ledusskapī, pēc tam sagriezu gabaliņos un rotāju ar zaļumiem.

Siera uzkoda “Ak, eglīte...”
Sastāvdaļas:
6 sāļie krekeri, 350 gramu siera, 5 ķiploka daiviņas, 160 gramu majonēzes, ½ granāta augļa, pētersīļu zaļumi, mandeļu skaidiņas.
Lieliska, pikanta un dekoratīva uzkoda svētku noskaņas radīšanai. Lai to pagatavotu, sieru sarīvēju uz smalkās rīves, pievienoju spiedē sasmalcinātus ķiplokus (lai gan tie ir ļoti veselīgi, tos varam likt pēc garšas) un samaisīju ar majonēzi. Jāraugās, lai masa būtu pastingra, jo no tās jāizveido piramīdiņas – kā eglītes. Pētersīļu zaļumus sīki sagriezu, granātābolu sadalīju sēkliņās. Eglīšu sagataves apviļāju pētersīļu zaļumos un izkārtoju uz sāļajiem cepumiem, papildinot ar sarkanajām granātābolu “bumbiņām” un mandeļu skaidiņām. Šādu apetītlīgu uzkodu varam izveidot arī no kādiem citiem salātiem, piemēram, ar krabju nūjiņām.

Piparkūku “kumosiņi”
Sastāvdaļas:
150 gramu piparkūku, 50 gramu vai mazliet vairāk sviesta, 1 ēdamkarote cukura, žāvēti augļi (aprikozes, plūmes, rozīnes, žāvētās dzērvenes), 1 ēdamkarote liķiera.
Piparkūku smarža arī piedien gada nogales svētkiem. Šoreiz nolēmu tās mazliet “uzlabot”, pievienojot žāvētos augļus un veidojot šādu saldo desu. Piparkūkas ar mīklas veltni sasmalcināju, samaisīju ar izkausētu sviestu, cukuru, piepilināju pilīti mandeļu esences aromātam (ja ir, varat pieliet ēdamkaroti mandeļu vai kāda cita liķiera), iemaisīju karstā ūdenī uzbriedinātas un sagrieztas žāvētās aprikozes un plūmes, kā arī rozīnes un žāvētās dzērvenes. No masas – jāraugās, lai tā ir valgana un nav pārāk birzīga - izveidoju divas desiņas, ietinu folijā un ievietoju ledusskapī sastingšanai, pēc tam sagriezu “kumosiņos”.