Dzirkstele.lv ARHĪVS

Labu apetīti!

Brigita Skaistkalne

2021. gada 15. janvāris 00:00

10
Labu apetīti!

Pildīts cāļa cepetis

Sastāvdaļas:
● 1,3 - 1,5 kilogramus smags cālis,
● 300 gramu cāļu akniņu,
● 1 ola,
● 1 ēdamkarote miltu,
● 1 ēdamkarote garšvielu vistas gaļai.

Marinādei:
● 1 ēdamkarote sinepju,
● 1 tējkarote medus,
● 2 ēdamkarotes augu eļļas,
● 1 tējkarote maltas paprikas,
● malti melnie pipari, sāls.
Cāli nomazgāju, arī iekšpusi, un apsusināju ar papīra dvieli. Jau dienas rīta pusē marinādei samaisīju sāli, piparus, sinepes, medu un augu eļļu. Ar to tad no ārpuses un iekšpuses putniņu “apmīļoju” un liku ledusskapī līdz vakaram – vismaz kādas 2-4 stundas tam vajadzētu marinēties. Putnu akniņas nomazgāju, atdalīju no plēvītēm un sagriezu, piemaisīju miltus, olu, sāli un garšvielu. Sagatavoto cāli jau ievietoju cepammaisā, vidu piepildīju ar akniņām, aizspraudu ar koka iesmiņiem, lai pildījums iekšpusē labāk turētos, un maisu aiztaisīju. (Ja nu šāds pildījums nav pa prātam, cāli var cept arī ar citu vai pat bez tā – ar tukšu vēderiņu, tikai paturēt marinādē.) Maisa virspusi vēl vairākās vietās ar nazi sabakstīju un “paciņu” liku uz mazliet ar eļļu ietaukotas plāts, ko ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Putniņš izcepās pat ātrāk, nekā biju domājusi, taču vismaz stunda, atkarībā no tā lieluma, vai pusotra paies gan. Ja vēlamies, lai cālis būtu brūnāks, maiss virspusē pirms gatavības uzmanīgi jāatgriež un tad jāliek atpakaļ pacepties vēl. Kad izdalījies šķidrums vairs nav sārts – cepetis gatavs.


Cepumi ar biezpiena pildījumu

Sastāvdaļas:
● 200 gramu miltu,
● 100 gramu skābā krējuma,
● 100 gramu sviesta,
● 70 gramu cukura,
● ½ tējkarotes cepamā pulvera.

    Pildījumam:
● 150 gramu biezpiena,
● 50 gramu cukura,
● 1 olas dzeltenums.

Nemaz nezināju, ka šie cepumi būs tik bīstami gardi! Vispirms bļodā iesijāju miltus kopā ar cepamo pulveri, pievienoju cukuru, skābo krējumu un mīkstu sviestu. Pagatavoto mīklu uz stundu ievietoju ledusskapī. Pildījumam biezpienu samaisīju kopā ar olas dzeltenumu, cukuru un vaniļas cukuru. Mīklu sadalīju 12 vienādos gabaliņos un katru izveltnēju kā ovālu. Katram plācenim tad vidū izliku pa apmēram ēdamkarotei biezpiena pildījuma un malas, sākot no viena gala, savienoju kopā, lai pildījums paliek vidū, tādējādi izveidojot iegarenus “banānus”. Tos ar “šuvi” uz apakšu izkārtoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 20 minūtes, līdz cepumi zeltaini. Kad tie jau bija padzisuši, galiņus apmērcēju izkausētā šokolādē. Visbeidzot, lai laime būtu pilnīga, “banānus” caur sietiņu pārkaisīju ar pūdercukuru.


Burkānkūka ar svaigā siera krēmu

Sastāvdaļas:
● 230 gramu miltu (labāk pilngraudu),
● 50 gramu žāvētu aprikožu,
● 50 gramu žāvētu dzērveņu,
● 1 burkāns,
● 120 gramu cukura,
● 1 tējkarote kanēļa,
● 1 tējkarote malta ingvera,
● 1,5 tējkarotes cepamā pulvera,
● 2 lielas olas,
● 75 mililitri eļļas,
● 75 mililitri piena.
    Pārklājumam:
● 100 gramu skābā krējuma,
● 100 gramu krēmsiera,
● cukurs un vaniļas cukurs pēc garšas.


Žāvētās aprikozes karstā ūdenī izmērcēju, tad apsusināju un sagriezu sīkāk. Olas sakūlu ar brūno cukuru un neitrālu augu eļļu, pielēju arī pienu, pēc tam iemaisīju ingveru un uz smalkās rīves sarīvētu notīrītu burkānu (apmēram 125 gramus).
   Miltus (man bija pilngraudu auzu kopā ar baltajiem kviešu miltiem) samaisīju ar cepamo pulveri un kanēli, piemetu arī šķipsniņu sāls. Miltos iejaucu arī sagrieztās aprikozes un dzērvenes. Abus – gan olu, gan miltu – maisījumus savienoju kopā, viegli samaisot. Masu izlīdzināju ar cepamo papīru izklātā 21 centimetra diametra veidnē un liku cepties līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī vismaz pusstundu. Pilnībā atdzisušu kūku pārklāju ar krēmu, ko pagatavoju, saputojot kopā svaigo sieru, skābo krējumu, cukuru un vaniļas cukuru. Beigās virsu vēl pārkaisīju ar sakapātām žāvētām dzērvenēm.