Dzirkstele.lv ARHĪVS

Audzē 60 dažādu šķirņu tomātus

Inita Savicka

2021. gada 11. maijs 00:00

1995
Audzē 60 dažādu šķirņu tomātus

Daina Apša no Kalnienas jau vairākus gadus aizrāvusies ar tomātu audzēšanu. Viņai ir liela tomātu šķirņu daudzveidība – šogad aptuveni 60 dažādu šķirņu tomātu stādi.
Gadu laikā uzkrātās zināšanas Dainai ļauj par katru šķirni izstāstīt visu, ko zina. Un stāstīt par tomātu daudzveidību, krāsu un garšas īpatnībām viņa varētu stundām ilgi. Viņa neapjūk tomātu šķirņu plašajā izvēlē. Tomātiem ir neiedomājama krāsu un formu daudzveidība: sarkani, rozā, zaļi, tumši brūni, dzelteni, violeti, balti, divkrāsu un svītraini.
Vēlas arī ko modernu un eksotisku
Daina cenšas tomātus audzēt bioloģiski, līdz ar to nākas pielikt arī papildu pūles, lai aizsargātu gan tomātu stādus, gan pēc tam pašus tomātus pret slimībām. Viņa uzsver, ka audzēt tomātus nav grūti, bet kaut kādām zināšanām jābūt, ja vēlas baudīt ražu, un raža no tomātu stāda ir atkarīga no šķirnes. Cilvēki pērk pavasarī stādus, pamatā ņem vecos, garšīgos, bet ir arī tādi, kuri vēlas kaut ko modernu, eksotisku.
Klienti Dainu atrod paši. Viņu kā tomātu audzētāju zina ne tikai vietējie, bet arī cilvēki no kaimiņu novadiem. Viņa priecājas, ka ir pastāvīgs pircēju loks. “Ar tomātu audzēšanu esmu aizrāvusies sen, bet tirgošanai pievērsos pirms pieciem gadiem. Viss kaut kā vērsās plašumā – šķirņu vairāk, stādu vairāk, un pamazām sāku tirgot,” stāsta Daina.
Cilvēki iecienījuši veco, tradicionālo šķirni ‘Vērša sirds’, kuras tomāti ir miltaini, rozā un ļoti garšīgi. Iecienītas ir arī šķirnes ‘Lācis ķepainis’, ‘Rubīna zvaigzne’, kuras tomāti ir sirdsveida, sarkani, miltaini, ar labu garšu. Dainai pašai vislabāk garšo šķirnes ‘Seržants Peppers’ tomāti, kuri ir sirdsveida formas, tumši sarkani ar violetu augšu, miltaini un ļoti gardi. Tam līdzīgas ir šķirnes ‘Sibīrijas rozā tīģeris’ un ‘Mis Forje’. “Nezinātājs domātu, ka viena un tā pati šķirne, bet atšķiras tomāta forma,” skaidro Daina.
Labi garšo arī šķirnes ‘Jūrmala’ tomāti – sarkani un lieli. “Ir, kas meklē kaut ko eksotiskāku, piemēram, tāda ir tomātu šķirne ‘Sārtie putni’. Tie ir mazi, nelieli tomāti. Gatavi tie ir gandrīz melni, tikai pats galiņš oranžīgs. Kad gatavojas, tad tas ir melni zilā krāsā. Interesanta ir arī šķirne ‘Aprikožu sirds’ – tomāts ir oranžs no ārpuses, bet iekšpuse tam sarkana. Tie ir miltaini un sulīgi,” stāsta Daina.
Savukārt, piemēram, šķirnes ‘Tarasenko leģenda’ tomāti ir mazi, pacieti, stingri, neplaisā, līdz ar to labi der konservēšanai. Interesanta šķirne ir ‘Kiwi’ – zaļie tomāti izskatās līdzīgi eksotiskajam auglim kivi. To mīkstums arī ir zaļš, garša – salda. “Daudzi pat nesaprot, kad tomāts ir gatavs. Tas jāpatausta, vai ir mīksts. Dažiem garšo arī šādi tomāti, un gadu no gada viņi pie manis pērk tieši šo šķirni,” stāsta Daina un piebilst, ka tomātu šķirņu ir tik daudz, ka katrs var atrast tos, kas viņam vislabāk garšo. “Ir cilvēki, kuri atbrauc pie manis un zina, kādu konkrētu tomātu šķirni viņi vēlas,” saka Daina.
Vizuāli skaisti, bet garšas nav
Tomātu šķirņu Dainai ir ļoti daudz, bet no dažām šķirnēm ir iesēti tikai daži stādiņi, lai šķirne nepazustu. Piemēram, viņai ir tikai seši šķirnes ‘Zefīrs šokolādē’ stādi. “Maz ir arī šķirnes ‘Olimpiskā uguns’ stādu, jo šai šķirnei tomāti ir lieli – līdz pat 600 gramiem, bet kopumā raža nav ļoti liela – uz ķekara divi tomāti, jo nespēj vairāk saražot. Līdzīga šķirne ir ‘Jeruzalemes gigants’,” stāsta Daina.
Nākuši klāt ir arī tomāti, kuri atgādina mazus, brūnus ķirsīšus. Par tiem Dainai ļoti liels prieks, jo tie ļoti labi ražo un ir ļoti saldi. “Tomāti ir nedaudz lielāki par ķiršiem, un uz ķekara to ir tik daudz!” saka Daina un piebilst, ka viņai ir arī lauka tomāti, piemēram ‘Ukrainas agrais’, kas agri un ļoti labi ražo.
Ja viņai kādas šķirnes tomāti negaršo, tad tos arī neaudzē un citiem nepiedāvā. “Pagājušajā gadā man bija divas jaunas šķirnes. Jā, vizuāli skaisti tomāti, bet man negaršoja. Tos varētu, manuprāt, izmantot dekoratīvos nolūkos, bet garšas ziņā tie bija ne visai,” stāsta Daina.
Arvien jaunas tomātu šķirnes Daina atrod internetā. “Ir tomātu kolekcionāri, no viņiem sēklas arī iegādājos – sazinos un nopērku. Sēklas gan ir padārgas, bet pēc tam jau pati varu ievākt sēklas. Šogad nopirku arī hibrīdšķirnes veikalā, bet no tiem gan sēklas neievākšu,” stāsta Daina.
Ar stādīšanu nevajag sasteigt
Daina stāsta, ka pieprasījums tomātu dēstiem ir un tos izpērk visus. Viņa uzsver, ka nevajag sasteigt ar tomātu stādīšanu neapkurināmās siltumnīcās. “Pagājušajā gadā es jau biju sastādījusi tomātus neapkurināmajā siltumnīcā, un uznāca salnas. Bet man palaimējās – nenosala, jo biju tos nosegusi ar agroplēvi piecās kārtās, līdz ar to izglābu. Bet bija cilvēki, kuri pie manis nopirka stādus, bet tie nosala. Protams, gribas jau agrāk iestādīt siltumnīcā, bet steigties nevajag. Pavasaris ir tik mānīgs! Tomāts tomēr ir ļoti vārīgs. Siltumnīcā agrāk par maija vidu nevajadzētu stādīt. Jāklausās jau arī, ko sinoptiķi sola, bet arī laika ziņas mainās. Ja tomāts apsalst, tad tas nīkuļo, kamēr atkopjas,” stāsta Daina.
Īpaši gardi – saldie
un miltainie tomāti
Viņa šogad tomātus iesējusi vēlāk nekā citos gados. Parasti to darot 15.martā, šogad – 17.martā. “Bija šķirnes, kas lēnu dīga. Jau domāju, ka nekā nebūs, bet izdīga un viss ir kārtībā. Sējai labvēlīgās dienas pēc kalendāra neievēroju, jo tām neticu. Varbūt ir kaut kur taisnība, bet es tam nepievēršu uzmanību. Mums pirmie tomāti ienākas jūlija beigās. Un tas nav atkarīgs tikai no šķirnes, bet arī no vasaras,” stāsta Daina.
Tomāti ir ļoti vērtīgi, jo satur ļoti daudz vitamīnu. Daina ar vīru tos iecienījuši tieši svaigā veidā – tiem piemīt vasaras garša. Šogad savās trīs siltumnīcās viņa stādīs 150 tomātu stādus – no katras šķirnes vidēji pa diviem stādiem. “Mums ar vīru ļoti garšo tomāti! Citiem pie sirds iet āboli, mums – tomāti. Nevajag ne sāli, ne ko citu. Atnāc uz siltumnīcu, noplūc un ēd. Īpaši gardi ir saldie un miltainie tomāti,” saka Daina.
Viņa labprāt vēl vairāk gribētu izvērsties ar tomātu šķirņu daudzveidību, bet siltumnīca ir par mazu. “Man jau saka, ka vajag lielāku siltumnīcu. Bet tā vairs nav tikai aizraušanās, tā jau kļuvusi par slimību,” labestīgi smejoties, atzīst Daina.