Dzirkstele.lv ARHĪVS

Mazāks pieprasījums pēc “Jāņu siera”

Mārīte Dzene

2021. gada 22. jūnijs 00:00

6
Mazāks pieprasījums pēc “Jāņu siera”

Pirms gada, sagaidot Jāņus, “Dzirkstele” stāstīja, ka vasaras saulgriežu laikā pieprasījums pēc AS “Rankas piens” ražotā īstā “Jāņu siera” palielinās. Diemžēl šogad pieprasījums pēc siera ir samazinājies par 20 tonnām.

“Pasūtījumu šogad ir mazāk. Aktīvākā “Jāņu siera” tirdzniecība turpināsies līdz Pēteriem, tomēr tā acīmredzot nav tāda kā pērn, lai gan arī tad masu pasākumu nebija. Tagad jau daudzi ir saņēmuši Covid-19 vakcīnu un droši vien svinēs Jāņus arī kuplākā lokā. Tomēr ir jārēķinās, ka pasūtījumi tika veikti aprīlī un maijā, kad slimības izplatība bija draudoša, tāpēc bija jārēķinās ar striktiem ierobežojumiem. Tad, protams, sieru pasūtīja piesardzīgi,” stāsta AS “Rankas piens” valdes loceklis Aldis Spalviņš.

Iespējams, ka ietekmē arī tas, ka jāņusieru ražot atsākuši vēl citi, palielinot jaudas: “Cesvaines piens”, “Latgales piens” un “Valmieras piens” – tātad ir plaša izvēle. Tiesa, Rankā ražotais “Jāņu siers” ir gatavots pēc receptes, kura ir apstiprināta Eiropas Komisijā, saglabājot latviskā siera identitāti. Arī degustācijā tas savulaik atzīts par garšīgāko, tomēr prognozēt patēriņu ir grūti.

Ja tomēr būs lielāks pieprasījums, “Jāņu siera” ražošanu AS “Rankas piens” svētkiem nevar palielināt. “Visu nosaka plānotais ražošanas apjoms. Saskaņā ar to tiek nodrošinātas izejvielas un fasēšanai paredzētais iepakojums. Tā kā pasūtījumu bija mazāk, samazinājām kopējo ražošanas apjomu par 20 tonnām. Jārēķinās, ka “Jāņu sieram” ir īss realizācijas termiņš,” skaidro A.Spalviņš.

Viņš informē, ka vairums pasūtītāju ir tie paši kā iepriekšējos gados. Ir prieks, ka palielinājies “Jāņu siera” pieprasījums Anglijā, kur to savos veikaliņos veiksmīgi tirgo latviešu uzņēmēji.