Dzirkstele.lv ARHĪVS

Upeņu smūtijs ar kvinoju

Brigita Skaistkalne

2021. gada 16. jūlijs 00:00

26
Upeņu smūtijs ar kvinoju

Sastāvdaļas:
● 300 gramu upeņu
● 1 banāns
● 500 mililitru piena
● 50 gramu kvinojas,
● 1 ēdamkarote auzu pārslu
● 1 ēdamkarote brūnā cukura.

Karstā vasaras dienā atspirdzinās sātīgs un veselīgs smūtijs. Tam izlietoju vēl saldētavā noglabātās upenes, taču nu jau būs pieejamas arī svaigās. Vēl bija nepieciešama kvinoja.  (“Latviešu valodas pareizrakstības un pareizrunas vārdnīcā” gan apgalvo, ka pareizi esot “kinoja”.) Izrādās, tas ir balandu dzimtas augs, bet nav graudaugs. Produkts esot uzturvielām bagāts. Tad nu beidzot to iegādājos. Pārlēju kvinoju ar aukstu ūdeni un pēc minūtēm 20 noskaloju. Nu norādīto daudzumu vajadzētu pārliet ar 100 mililitriem ūdens un vārīt apmēram 15 minūtes uz nelielas uguns. Šoreiz kopumā izvārīju lielāku daudzumu, jo biju iecerējusi to izmantot vēl arī cita ēdiena sastāvā. Izvārīto “putru” atdzesēju. Pannā ar pavisam nelielu sviesta piedevu un mazliet brūnā cukura apgrauzdēju auzu pārslas.

Upenes sablendēju ar cukuru, pieliku banānu, izvārīto kvinoju, apgrauzdētās auzu pārslas, pakāpeniski pielēju pienu un visu rūpīgi sablendēju. Liku aromātisko biezeni ledusskapī vēl pusstundu atdzesēties. Smūtiju varam pagatavot arī iepriekšējā vakarā – nākamajā dienā tas būs pat vēl gardāks.