Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ietve gar Gulbenes sporta skolu - padomju gadu “piemineklis”

Diāna Odumiņa

2021. gada 27. augusts 10:45

3122
Ietve gar Gulbenes sporta skolu - padomju gadu “piemineklis”

Jau gadu desmitiem sašķobījušies betona pakāpieni gājēju celiņa sākumā Skolas ielā blakus sporta skolai Gulbenē ved uz Spārītes parku. Ne reizi vien iedzīvotāji ir sūdzējušies “Dzirkstelei” par šīm nedrošajām kāpnēm un sabrukušo asfalta celiņu.

Laikraksts vēstījis par šo problēmu ne vienu vien novada domes sasaukumu, kā arī iepriekš. Var pat teikt, ka šī mazā problēma Gulbenē pastāv vēl kopš padomju gadiem.

Gulbeniete Gaida Limmane “Dzirkstelei” saka – taka ir svarīga, jo pa to cilvēki tālāk dodas ne tikai uz parku, bet arī, šķērsojot Ozolu ielas stāvlaukumu, tālāk dodas uz staciju. Celiņš nav apgaismots. Pakāpieni un ietves segums var izraisīt traumatiskas sekas, sevišķi slidenā laikā. Šā iemesla dēļ daudzi iemanījušies iet citu ceļu – caur sporta laukumu pie novada vidusskolas. Taču tas nav visai pareizi, turklāt tiek taču plānota šā sporta laukuma rekonstrukcija, kuras rezultātā droši vien caurstaigāšana tiks liegta. Tas nozīmē – celiņš gar sporta skolu un pakāpienu drošība iegūs jaunu aktualitāti.

“Gulbenes pilsētas pārvalde ir zinoša par šīm kāpnēm un šo taciņu, taču tuvākajā laikā labiekārtošanas darbi šajā objektā nav plānoti,” “Dzirkstelei” saka Gulbenes novada domes vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Gunta Krevica.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Andis Caunītis “Dzirkstelei” par sabrukušajiem ietves pakāpieniem saka: “Pats pirmdien gāju garām uz sanāksmi sporta skolā un noskatījos, pamanīju - skats ir graujošs! Praktiski jau tur trepīšu nav, ir sabrukusi nogāzīte.” Viņš pauda, ka šis jautājums ir jāaktualizē un, visticamāk, jāiekļauj nākamā gada budžeta pieprasījumā.

Uz “Dzirksteles” jautājumu, vai varbūt šo pakāpienu un celiņa rekonstruēšana ir jāvirza kā nākamā gada sabiedrības līdzdalības budžetēšanas projekts, A.Caunītis atbild: “Kopumā visi iedzīvotāju iniciatīvas projekti ir par publisku infrastruktūru, kura jāuzlabo. Tikai attiecīgi tā ir pašvaldības zeme. Kalnienā, piemēram, iedzīvotāji bija teikuši, ka viņi savai iecerei mēģinās uzrunāt sponsorus, ziedotājus, kuri saveido visu paši saviem spēkiem. Tad atkal ir nākamais stāsts. Ja biedrība grib kaut ko paveikt saviem spēkiem, tad ar pašvaldību ir jāslēdz līgums par nomu ar apbūves tiesībām. Bet, ja kāds grib kaut ko labu paveikt par saviem līdzekļiem, tad tas jādāvina pašvaldībai. Un tad tā juridiskā puse ir jāsakārto. Līdzīgi kā Rotari klubs Gulbīšu parkā veica savu ieguldījumu. Klubs organizēja projekta realizāciju un pēc tam to uzdāvināja pašvaldībai. Kopumā jāsaka – pilsētā un novadā ir daudz vietu, kur publiskajā infrastruktūrā vajadzētu uzlabojumus. Tur, kur visvairāk to redzam: apgaisme, bērnu rotaļlaukumi un aktīvās atpūtas vietas.”