Dzirkstele.lv ARHĪVS

Šī brīža situācija mežsaimniecības nozarē

.

2021. gada 28. augusts 00:00

112
 Šī brīža situācija mežsaimniecības nozarē


Trovent ir vietējais mežsaimniecības uzņēmums, kas nodarbojas ar mežu un lauksaimniecībā izmnatojamās zemes uzpirkšanu. Regulāri sekojam līdzi jaunumiem mežsaimniecības jomā, lai par to informētu savus esošos un topošos klientus. Meža pirkšana un meža pārdošana ir atbildīgs solis, tādēļ pirms šāda soļa veikšanas, ieteicams iepazīties ar tirgū esošo situāciju.


Dažādu globālu notikumu ietekmē šobrīd būtiski ir pieaugušas kokmateriālu cenas, kas ietekmē gan privātā, gan sabiedriskā sektora pārstāvjus. Kā allaž šādās situācijās, ir arī labā puse jeb ieguvēji, kas šobrīd ir mežu īpašnieki. Tādēļ svarīgi, veicot jebkādus darījumus, kas saistīti ar mežsaimniecību, konsultēties pie šīs jomas profesionāļiem, kas ieteiks, kā vislabāk šādā ekstrēmā situācijā rīkoties, lai darījums būtu veiksmīgs.


Līdz šim ir fiksēts augstākais cenu kāpums priežu un egles zāģbaļķiem. Vietām šī cena ir uzkāpusi līdz pat 150 euro/m3 par konkrētā diamtera un garuma zāģbaļķiem. Nevarētu teikt, ka visiem kokmateriāliem ir kāpušas cenas. Salīdzinoši nemainīga cena ir apsei un melnalksnim - apse aptuveni 55 - 60 eiro/m3, bet melnalksnis 45 euro/ m3. Bērza finierkluču cenas ir atbilstošas sezonalitātei. Zemākas kvalitātes bērza finierkluču cenas ir 70 euro/ m3, bet augstākas kvalitātes virs 80 euro/m3. Bērza, skuju un apses papīrmalkai pēdējos mēnešos ir mērens cenu kāpums. Vidēji bērza papīrmalka 44 euro/m3, bet skujkoku papīrmalkas cena 32 euro/m3. Piemēram, Rīgā apses papīrmalka maksā 32 euro/m3. Pieprasījums pēc malkas tirgū ir izteikti jūtams, šobrīd malkas cenas ir 24 - 29 euro/m3.


Ja esi meža īpašnieks, tad iesakām ieplānot tikšanos ar mežkopi, lai pārrunātu un izplānotu šādas darbības:

  • aicināt meža īpašumu apsekot mežkopim;

  • saplānot meža īpašumā veicamos darbus (vislabāk šo plānošanu veikt kopā ar savas jomas speciālistu);

  • sagatavot vai iekļaut veicamo darbu sarakstā ciršanas apliecinājuma sagatavošanu egļu, priežu, “malkas” nogabaliem.


Plānojiet un analizējiet mežsaimniecības jomā veicamās darbības (meža pirkšana, meža pārdošana) un neskaidrību gadījumā aiciniet palīgā mežkopi vai mežsaimniecības uzņēmumu.