Dzirkstele.lv ARHĪVS

Novada garšas produktiem – kvalitātes medaļas

Mārīte Dzene

2021. gada 12. oktobris 00:00

6
Novada garšas produktiem – kvalitātes medaļas

Ikgadējā “Novada garšas” noslēguma pasākumā, ko rīko Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC), mazo ražotāju interese par iespēju gūt profesionālas žūrijas vērtējumu saviem produktiem bija milzīga. Pērn produktu kvalitātes konkursam “Vietējie produkti – nākotnes virzītājspēks” tika iesniegti 72 produkti, bet šogad – 167.
Medaļas ir īpaša kvalitātes zīme
Konkursā panākumus guva divi Gulbenes novada pārstāvji – Rankas pagasta biškopis Ivars Lukšo un Stradu pagasta SIA “Pakalnieši”, kuri “Novada garšas” konkursā piedalās pirmo reizi.
I.Lukšo “Dažādu ziedu medus” saņēma produkta kvalitātes zelta medaļu, bet pavasara ziedu un vasaras ziedu krēmveida medus – sudraba medaļas. “Tā ir atzinība, kas liecina par labu medus kvalitāti un tā teicamo garšu. Tagad medaļas attēlu varēs izmantot uz medus burciņu etiķetēm. Medaļas ir kā īpaša kvalitātes zīme, jo produktus vērtēja žūrija, kurā bija dažādu valstu eksperti. Pasākumā tika pasniegti diplomi, bet medaļas tiks atsūtītas pa pastu,” stāsta I.Lukšo.
Viņš secina, ka karstā vasara bišu medus ienesumam bijusi labvēlīga. Ir gana daudz medus, ko piedāvāt tirgos un arī internetā.
Pirmā žūrija – degustētāji
SIA “Pakalnieši” produktu “Siera bumbiņas ar ķiplokiem un dillēm” starptautiskā žūrija novērtēja ar kvalitātes bronzas medaļu, bet “Svaigo sieru” – ar sudraba medaļu. Vērtēšanai tika piedāvāti tikai šie produkti, lai gan tiek gatavoti 25 veidu sieri.
“Šajā konkursā piedalījāmies pirmo reizi, bet acīmredzot izvēlējāmies labāko garšu produktus, kādu nav citiem. Medaļas varēsim izlikt apmeklētājiem redzamā vietā, kā arī attēlot uz šo produktu etiķetēm. Kāpēc gan neizmantot iespēju siera produktu reklāmai?” spriež SIA “Pakalnieši” valdes locekle Ineta Dambrova.
Viņa domā, ka nākamgad produktu kvalitātes konkursam varētu piedāvāt jaunu siera veidu. “Ir vēl, kur augt un tiekties, bet labs novērtējums ir stimuls,” akcentē I.Dambrova. Viņa skaidro, ka produkti konkursam tika izraudzīti, ņemot vērā atsauksmes sieru degustācijās, kas notiek “Pakalniešos”, kad tur ierodas tūristi. “Tā bija pirmā žūrija, kas vērtēja mūsu produkciju. Sieru ražo ļoti daudzi mājražotāji, un katram gatavotājam siera garša ir atšķirīga,” atzīst I.Dambrova.
Pircēji izvēlas garšīgus vietējos produktus
LLKC sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Rūtenberga-Bērziņa norāda, ka Covid-19 pandēmija ietekmējusi pircēju paradumus produktu iegādē – aizvien vairāk preču, arī pārtikas, pasūta un iegādājas attālināti. Acīmredzot šī tendence vērsīsies plašumā., radot jaunas iespējas gan pārtika tirgotājiem, gan ražotājiem, kas vēlas paši nodrošināt piegādes pircējiem. Veidojas arī uzņēmumi, kas ir gatavi piedāvāt savus risinājumus, izveidojot pasta stacijas sūtījumiem.
I.Rūtenberga-Bērziņa uzsver, ka socioloģiskās aptaujas par iedzīvotāju izvēli rāda – viņi atbalsta bioloģiski audzētu pārtiku. Jau vairākus gadus, pētot iedzīvotāju izvēles, kā trīs svarīgākie tiek minēti: produktam ir zema cena (tajā skaitā atlaide), produkts ir veselīgs un tas ir vietējās izcelsmes.

Uzziņai
● Zīmols “Novada garša” ir LLKC izveidota vietējās pārtikas sistēma, kas nodrošina Latvijas izcelsmes pārtikas produktu izsekojamību un kvalitāti.

● “Novada garšas” mērķis ir izveidot Latvijas pārtikas produkcijas katalogu ar vietējās izcelsmes pārtikas ražotājiem un pārstrādātājiem; rīkot pasākumus, konferences, konkursus, meistarklases, popularizējot vietējo pārtiku un tās atpazīstamību Latvijā, Eiropas Savienībā un pasaulē; konsultēt par sertificēšanas sistēmu “GLOBAL.A.P.” Latvijā.

● “Novada garšas” reģionālajos pasākumos un noslēguma pasākumā Rīgā iepazīstina ar labākajiem vietējās produkcijas ražotājiem, mājražotājiem un ēdienu gatavotājiem.