Dzirkstele.lv ARHĪVS

“Dzirkstele” palīdz "Dvēseļu puteņa" komponistei atrast dzimtas kapus Gulbenē

Diāna Odumiņa

2021. gada 15. oktobris 09:08

1437
“Dzirkstele” palīdz "Dvēseļu puteņa" komponistei atrast dzimtas kapus Gulbenē

Kā privātdetektīvi sevi ir apliecinājuši tie “Dzirksteles” lasītāji, kuri ir palīdzējuši noskaidrot latviešu izcelsmes ASV dzīvojošās izcilās komponistes Lolitas Ritmanis ļoti ciešo saikni ar Gulbeni, jo, izrādās, vecajos kapos atdusas viņas senči.

Šis atklājums nāca gaismā pēc tam, kad 5.oktobra “Dzirkstelē”, kā arī laikraksta profilā sociālajos tīklos tika publicētas vairākas fotogrāfijas ar kapavietām, pie kurām piesprausts dzeltenais mietiņš. Tas ir aicinājums tuvāko trīs gadu laikā pašvaldībā pieteikties radiniekiem un sākt kopt apbedījumus. Pretējā gadījumā ar laiku tur notiks dzimtai nepiederošo cilvēku virsapbedīšana.

Vienā no fotogrāfijām redzams dzeltens mietiņš arī pie Ritmaņu dzimtas kapiem. “Dzirksteles” lasītāji sāka uzdot jautājumus, vai ir saistība ar komponisti L.Ritmanis, kuras vārds plaši pasaulē izskanējis saistībā ar nesen klajā nākušo Dzintara Dreiberga spēlfilmu “Dvēseļu putenis”, kurai mūziku komponējusi tieši viņa – L.Ritmanis. Par šo veikumu viņa ir ieguvusi prestižo Amerikas Komponistu un autoru apvienības balvu.

“Dzirksteles” profilā vietnē “Facebook.com” sākās diskusija par to, vai Ritmaņu dzimtas kapi Gulbenē saistīti ar slaveno komponisti. Strauji šajā sarakstē iesaistījās arī pati L.Ritmanis. Viņa sazinājās ar radiniekiem Latvijā un visu noskaidroja. Gan publiski, gan speciāli “Dzirkstelei” komponiste apstiprināja: “Tie ir mani senči.” Laikrakstam L.Ritmanis atrakstīja šādu vēsti: “Paldies! Tie ir mūsu senči. Sazinājos ar māsīcu, kura sazinājās ar Gulbenes novada domi... atrada risinājumu. Es nezināju, ka tur guļ mana vecvecvecmāte. Tiks nokārtots.” Savukārt “Dzirksteles” lasītājiem L.Ritmanis ir paskaidrojusi: “Mums tuvākie radi visi ir Rīgā apbedīti. Tur viss kārtībā. Nākamreiz, kad būšu Latvijā, būs ļoti labi doties uz šo kapsētu Gulbenē.”