Dzirkstele.lv ARHĪVS

Mūžībā devies ilggadējais Latvijas Nacionālā kultūras centra direktors Jānis Rijnieks

LETA

2021. gada 16. novembris 11:37

87
Mūžībā devies ilggadējais Latvijas Nacionālā kultūras centra direktors Jānis Rijnieks

Mūžībā devies ilggadējais Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) direktors Jānis Rijnieks, vēsta LNKC. Diriģents, komponists un ilggadējs Dziesmu un deju svētku organizators Rijnieks dzimis 1939.gada 19.jūnijā Gulbenē. Viņš mācījies Gulbenes vidusskolā, Cēsu mūzikas vidusskolā, Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā, savukārt kompozīciju Rijnieks apguvis Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijā pie Ādolfa Skultes.

Viņš bija Emiļa Melngaiļa Tautas mākslas centra, tagadējā LNKC, direktors, strādāja Kultūras ministrijā, radīja skaņdarbus pūtēju orķestriem un koriem. Gulbeniešiem viņš veltījis dziesmu ar Jāņa Plotnieka vārdiem "Svētīgā zeme".

Rijnieks 28 gadus strādāja ar Bauskas novada kori "Kamarde", darbojās arī ar sieviešu kori "Ziemeļblāzma" un bija Suntažu kora diriģents, sasniedzot labus rezultātus un pelnītu klausītāju uzmanību. Viņa tautasdziesmu apdares un autordarbu pirmatskaņojumi piedzīvoti arī Latvijas koru - "Juventus", "Absolventi" - izpildījumā.

Sadarbībā ar Latvijas Televīziju Rijnieks veidoja raidījumu ciklus - "Gatavosimies Dziesmu un deju svētkiem", "Tiksimies kultūras namā", "No kurienes mums tik daudz spēka?", "Virsdiriģentu portreti". Viņš piedalījās septiņu Vispārējo Dziesmu svētku organizēšanā, sniedzot ieguldījumu Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un tālāknodošanā. Kā kordiriģents ar saviem koriem Rijnieks piedalījās deviņos Dziesmu svētkos. Ievērojamu ieguldījumu Rijnieks sniedza starptautiskā folkloras festivāla "Baltica' 88" organizēšanā.

LNKC atzīmēja, ka pēdējā desmitgadē Rijnieks aktīvi darbojās Ikšķiles kultūrvidē, kopš 2010.gada vadot senioru vokālo ansambli "Saulgrieži".

2013.gada 18.novembrī Rijnieks saņēma apbalvojumu Ikšķiles "Goda novadnieks" par mūža ieguldījumu amatiermākslas tradīciju veidošanā un kultūras dzīves attīstībā Ikšķiles novadā.