Dzirkstele.lv ARHĪVS

Kas ir finansiālā neatkarība un kā to iegūt?

.

2021. gada 8. decembris 00:00

33
Kas ir finansiālā neatkarība un kā to iegūt?

Finansiālā neatkarība vai biežāk pieminētā finansiālā brīvība ir jēdziens, kas nozīmē nebūt atkarīgam no kāda cita, lai apmierinātu savas finansiālās pamatvajadzības. Tas var nozīmēt arī to, ka Jums ir pietiekami daudz līdzekļu, lai segtu savus izdevumus, un Jums nav nepieciešams strādāt pārmērīgā slodzē, lai gūtu ienākumus un uzturētu sevi un savu ģimeni.

Iemesli, kāpēc finansiāli neatkarīgi cilvēki nestrādā pilnu darba slodzi

Vai esat kādreiz brīnījies, kā cilvēks var nestrādāt pilnu darba slodzi un būt finansiāli neatkarīgs? Strādāšanai nepilnā slodzē var būt vairāki iemesli, piemēram, konkrētajam cilvēkam nav nepieciešama papildus nauda, jo viņam ir pietiekami daudz naudas uzkrājumu vai arī tāpēc, ka šis cilvēks var iztikt ar ikmēneša ienākumiem no ieguldījumiem, piemēram, obligācijām un kopieguldījumu fondiem. Neatkarību var panākt arī tad, ja ir pietiekoši labi ienākumi no nepilna laika darba vai uzņēmējdarbības.

Iemesli, kāpēc iegūt finansiālu neatkarību

Kad esat finansiāli neatkarīgs, Jums ir iespēja darīt to, ko vēlaties dzīvē, neuztraucoties par naudu. Nav nepieciešams strādāt ikdienišķos darbos katru dienu vai strādāt pilnu slodzi, kad esat finansiāli neatkarīgs. Jums atliek vairāk brīvā laika, lai to pavadītu kopā ar ģimeni un tuviniekiem. Kā arī Jums pietiek vairāk laika savu hobiju vai mērķu īstenošanai.

Kā iegūt finansiālu brīvību?

Finansiālo neatkarību var sasniegt - dzīvojot zem saviem līdzekļiem, tērējot mazāk, nekā saņemat ar ienākumiem vai peļņu. Papildus izdevumu samazināšanai finansiālo neatkarību var panākt, taupot naudu, cenšoties nopelnīt vairāk naudas un samazinot parādsaistības. Piemēram, ja Jums ir īstermiņa aizdevums ar nenokārtotām parādsaistībām, tad to ir nepieciešams atmaksāt.

Galvenie finansiālās neatkarības elementi ir šādi:

• papildu ienākumu avota atrašana

• naudas taupīšana

• maksimāli izmantot iespējas samazināt ikdienas izdevumus

• mērķa izvirzīšana

Lai sasniegtu finansiālu neatkarību, ir svarīgi saprast un pastāvīgi atcerēties savus mērķus, kāpēc Jums ir svarīgi būt finansiāli brīvam cilvēkam. Bez mērķa nebūs iespējams to paveikt!

Lai gan šie augstākminētie aspekti var šķist vienkārši, lielākie izaicinājumi finansiālās brīvības sasniegšanā ir disciplīna un motivācija. Ja vēlaties sasniegt finansiālo neatkarību, ir svarīgi izvirzīt konkrētus mērķus un plānot, kā tos sasniegsiet. Finanšu mērķiem jābūt iekļautiem Jūsu vispārējos dzīves mērķos - ja tas tā nav, pastāv risks, ka drīz vien zaudēsiet interesi par šī mērķa izpildīšanu.

Stabilitātes un finansiālās brīvības iegūšana var prasīt ilgu laiku. Tomēr, jebkurā gadījumā ir labāk censties to paveikt, nevis vispār pat nemēģināt. Novēlam veiksmīgu naudas pārvaldību un ātru finansiālās neatkarības iegūšanu!