Dzirkstele.lv ARHĪVS

Tuvāko pāris nedēļu laikā sola nākt klajā ar priekšlikumu par vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņu noteikšanu

LETA

2021. gada 7. decembris 16:34

99
Tuvāko pāris nedēļu laikā sola nākt klajā ar priekšlikumu par vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņu noteikšanu

Tuvāko pāris nedēļu laikā plānots nākt klajā ar pamatotu priekšlikumu par to, kādi vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu derīguma termiņi būtu jānosaka, lai nodrošinātu maksimālu vakcīnu aizsardzību, žurnālistiem sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš skaidroja, ka patlaban ir valstis, kur šādi termiņi jau ir noteikti, piemēram, Austrija, kur vakcinācijas sertifikāts ir derīgs 270 dienas, turklāt nesen arī Lietuva spērusi līdzīgu soli, nosakot sertifikāta derīguma termiņu - septiņi mēneši. Arī Eiropas Komisija šajā saistībā nākusi klajā ar priekšlikumu, ka ceļošanas nolūkā būtu jānosaka deviņu mēnešu vakcinācijas sertifikāta termiņš.

"Līdz ar ko arī es esmu publiski teicis, ka mums būtu vēlams pieturēties pie vienota Eiropas standarta, ja tas būs iespējams, ja šie lēmumi Eiropā tiks pieņemti gana raiti un tie atbildīs situācijai Latvijā," sacīja Pavļuts.

Tāpat ministrs norādīja, ka Latvijas gadījumā īpatnība ir liels ar vienu "Johnson&Johnson" devu vakcinēto skaits. Šai vakcīnai, kā liecinot pieejamā informācija, patlaban ir salīdzinoši mazāka aizsardzība, tāpēc Latvijā ir noteikts termiņš - astoņas nedēļas -, kad cilvēkam vajadzētu saņemt balstvakcināciju.

Pēc viņa paustā, būtu jāņem vērā arī tas, ka Latvijā "Johnson&Johnson" ir saņēmuši daudz cilvēku vecumā virs 60 gadiem un cilvēki ar paaugstinātu risku.

1.decembrī Pavļuts Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja, ka Covid-19 sākotnējās vakcinācijas jeb pirmo divu vakcīnu sertifikātam varētu tikt noteikts derīguma termiņš.

Ministrs pauda, ka vairākas Eiropas Savienības valstis jau ir noteikušas sertifikātiem derīguma termiņus, tāpēc, visticamāk, tas notiks arī Latvijā. Pavļuts domā, ka šis termiņš varētu būt deviņi mēneši pēc otrās vakcīnas.

Pavļuts sacīja, ka iepriekš valdībā apspriesta iecere par šādu pienākumu vecāka gadagājuma cilvēkiem, taču juridisku apsvērumu dēļ ideja tika noraidīta. Pēc izvērtēšanas Pavļuts neizslēdz varbūtību, ka tādu ceļu Latvija varētu iet un noteikt obligātu vakcināciju.