Dzirkstele.lv ARHĪVS

Saldā rulete “Slinkais Napoleons”

Brigita Skaistkalne

2021. gada 18. decembris 07:39

161
Saldā rulete “Slinkais Napoleons”

Sastāvdaļas
● 500 gramu kārtainās bezrauga mīklas,
● 350 gramu sviesta,
● 250 gramu iebiezinātā piena ar cukuru,
● 1-2 ēdamkarotes konjaka vai ruma.

Saldētās mīklas plāksnītes atlaidināju pēc norādījumiem uz iepakojuma un gareniski sagriezu šaurās strēmelītēs. Tās izkārtoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un liku uzkarsētā cepeškrāsnī cepties 180 grādu temperatūrā, līdz tās gaiši brūnas, – apmēram 15 minūtes. Visa sagrieztā mīkla uz vienas plāts nesagāja, tādēļ tāpat izcepu arī otru daļu. Gatavās mīklas strēmelītes atdzesēju līdz istabas temperatūrai. Dažas no tām atliku drupatu veidošanai gatavās ruletes pārkaisīšanai.

Istabas temperatūrā paturētu sviestu ar mikseri saputoju kopā ar iebiezināto pienu un “šļācienu” alkoholiska dzēriena, piepilināju arī mazliet ruma esences.

Izklāju uz galda foliju, tad pārtikas plēvi vairākās kārtās un uz tās citu pie citas taisnstūra veidā izkārtoju mīklas strēmelītes. Tās pārsmērēju ar sviesta un iebiezinātā piena krēmu, pēc tam – nākamajā kārtā – atkal mīklas strēmelītes un pāri tām krēmu, līdz izceptā mīkla salikta. Nedaudz krēma gan vēl atstāju gatavās kūkas pārsmērēšanai. Visu pārtikas plēvē sarullēju garenā “desā”. Jo mīklas strēmelītes būs smalkākas, jo labāk tās savilksies ar krēmu. Svarīgi ruleti notīt stingri, lai tā griežot nesadruptu. Aiztaisīju tai arī abus galus un liku pa nakti ledusskapī, lai sastingst. Otrā dienā ruleti attinu un vēl pārsmērēju ar šim nolūkam mazliet atstāto sviesta un iebiezinātā piena krēmu. Tad saberzu atliktos cepumus un pārkaisīju ar tiem jau sastingušo ruleti, piespiežot tos siltām (un, protams, tīrām) rokām – tā krēma virskārta kļūst mīkstāka un drupatas labāk pielīp. Gardumu vēlreiz ievietoju ledusskapī, un pēc kāda laika to ar plānu nazi varēju griezt šķēlītēs.