Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pēc EK saskaņojuma drīzumā sāks izmaksāt apgrozāmo līdzekļu atbalstu krīzē cietušajiem uzņēmumiem

"Leta"

2021. gada 15. decembris 15:10

23
Pēc EK saskaņojuma drīzumā sāks izmaksāt apgrozāmo līdzekļu atbalstu krīzē cietušajiem uzņēmumiem

Latvija saņēmusi Eiropas Komisijas (EK) saskaņojumu apgrozāmo līdzekļu grantu programmai, līdz ar to Valsts ieņēmumu dienests (VID) jau tuvākajās dienās sāks atbalsta piešķiršanu tiem komersantiem, kas iesnieguši pieteikumus atbalsta saņemšanai, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Saskaņojums algu subsīdiju atbalsta programmai tiek gaidīts tuvākajās dienās.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) norāda, ka pēc EK apstiprinājuma saņemšanas sāksies atbalsta piešķiršana uzņēmējiem, kuru saimnieciskā darbība tika apturēta vai ietekmēta saistībā ar epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības aizsardzības noteiktajiem ierobežojumiem, kompensējot apgrozāmo līdzekļu kritumu.

Tie uzņēmumi, kuri pieteikumus Valsts ieņēmumu dienestā jau iesnieguši, atbalstu saņems nekavējoties, savukārt visus pārējos atbalsta saņemšanai aicinu pieteikumus iesniegt līdz 15.janvārim.

Kā ziņots, 22.novembrī VID sāka pieteikumu pieņemšanu apgrozāmo līdzekļu granta. Liela daļa uzņēmumu pieteikumu jau izvērtēti, līdz ar to pēc Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās VID sāks atbalsta piešķiršanu.

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme norāda, ka tie uzņēmēji, kuriem atbalsts pienākas, to savlaicīgi saņems. "VID ir veicis visus nepieciešamos priekšdarbus, lai tie uzņēmumi, kuriem atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem pienākas atbalsta līdzekļi Covid-19 krīzes pārvarēšanai, tos savlaicīgi saņemtu," skaidro Jaunzeme.

Uzņēmumiem, pašnodarbinātām personām un patentmaksātājiem, kuru darbība būtiski ietekmēta Covid-19 izplatības ieviesto ierobežojumu dēļ, pieteikums atbalsta saņemšanai par oktobri un novembri jāiesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā līdz 2022.gada 15.janvārim.

Grants apgrozāmajiem līdzekļiem pieejams 30% apmērā no uzņēmuma bruto darba algas, tai skaitā arī veiktās darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kopsummas, par kuru aprēķināti darba algas nodokļi 2021.gada jūlijā, augustā un septembrī, bet ne vairāk kā 250 000 EUR katrā atbalsta perioda mēnesī atsevišķi, bet ne vairāk kā 2,3 miljoni eiro saistītu personu grupai.

Vienlaikus jāņem vērā, ka virkni saimniecisko nozaru darbību oktobrī un novembrī neietekmēja izsludinātās Covid-19 ārkārtējās situācijas dēļ ieviestie ierobežojumi, tāpēc šo nozaru komersantiem šis atbalsts nebūs pieejams. Neatbalstāmo nozaru saraksts publicēts attiecīgo Ministru kabineta noteikumu pielikumā.

Apgrozāmo līdzekļu granti līdz nākamā gada janvāra beigām būs pieejami nodokļu maksātājiem, kuru saimnieciskā darbība ir liegta saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai paredzētajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem.

Uzņēmumiem iesniegums atbalsta saņemšanai par 2021.gada decembri elektroniski jāiesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā līdz 2022.gada 15.janvārim, savukārt iesniegums atbalsta saņemšanai par 2022.gada janvāri - līdz 2022.gada 15.februārim. Papildu informācija par atbalsta programmu nosacījumiem un pieteikšanās kārtību publicēta VID tīmekļa vietnē.