Dzirkstele.lv ARHĪVS

Vēlas, lai sargeņģelis vienmēr blakus

Mārīte Dzene

2021. gada 22. decembris 00:00

80
Vēlas, lai sargeņģelis vienmēr blakus

Katra cilvēka dzīvē pienāk brīdis, kad viņš, ticīgs vai neticīgs, lūdz Dieva palīdzību, un sargeņģelis atsaucas. Gulbenietei Inesei Stoklosai pirmo lūgšanu sargeņģelim iemācīja vecmāmiņa. “Sargeņģelim lūdzu aizsardzību, palīdzību grūtos brīžos, kā arī lūdzu izšķirošās situācijās mudināt uz labu,” saka Inese.

Acīmredzot sargeņģelis ir rosinājis Ineses vēlmi veidot dažādas rotas un aksesuārus ar sargeņģeļa tēlu, kas īpašu nozīmi iegūst šajā Ziemassvētku laikā.

Drošāk – zem eņģeļa glābjošā spārna

I.Stoklosa tic, ka katram ir savs sargeņģelis. “Tieši tādu sargeņģeli, kādu mēdz attēlot, neesmu redzējusi. Tomēr viņa klātbūtni sajūtu. Turklāt vairāk tieši pēdējos gados. Ir tādi brīži, kad zinu – viņš ir blakus,” pauž Inese.

Viņa iegādājas kartītes ar sargeņģeļiem un dāvina tās. Kartītēs redzama maza zvaigznīte virs sargeņģeļa galvas. “Manuprāt, par viņa klātbūtni liecina maza gaismiņa, kas iedegas līdzīgi šai zvaigznītei. Reizēm gaismiņa iemirgojas balta, reizēm kādā citā krāsā,” stāsta Inese.

Bieži sargeņģelis viņu brīdina būt uzmanīgai. Tad viņa cenšas vairāk lūgt Dievu, tomēr ne vienmēr ir izdevies izvairīties no traģiskām sekām. “Bērnībā esmu cietusi autoavārijā, esmu kritusi un lauzusi roku. Man tas bija liels pārdzīvojums, jo vajadzēja veikt vairākas operācijas, lai taisnotu roku. Ir bijušas arī citas situācijas, kad esmu jutusi sargeņģeļa glābjošā spārna tuvumu,” atzīst I.Stoklosa.
Protams, viņai kā katram ir šaubu brīži, kad rodas jautājumi un tiek meklētas atbildes, kāpēc tā notika. Inese spriež, ka garīgajā dzīvē ir gan kāpumi, gan kritumi, kas saistīti ar pārdzīvojumiem un pārbaudījumiem dzīvē. “Manās rokās nonāca tēva Pio, kas ir atzīts par svēto, dzīvesstāsts. Tas mani uzrunāja un iedvesmoja. Viņš piedzīvojis dažādas vīzijas par eņģeļiem un labi tos iepazinis. Man nav tādu spēju, bet tēvs Pio jau kopš bērnības varēja redzēt sargeņģeļus, turklāt sarunāties ar tiem. Esmu bijusi Itālijā San Džovanni Rotondo, kur Žēlsirdības Dievmātes baznīcas kriptā ir apglabāts tēvs Pio. To dēvē par tēva Pio svētceļinieku baznīcu, ko iesvētīja pāvests Jānis Pāvils II,” stāsta I.Stoklosa.

Izvēlas dāvāt gaismu ar eņģeļiem

Kad Inese bērnībā ieraudzīja rožukroni, viņu pārsteidza, cik skaists tas ir. Jau toreiz meitenei radās vēlme iemācīties un darināt kaut ko tik skaistu. Diemžēl tagad, kad skaistu lietu darināšana kļuvusi par viņas nodarbošanos un sirdslietu, reti kurš vēlas sev pasūtīt tādu rožukroni, kas prasa labus materiālus un darbu, jo var pasūtīt lētu un vienkāršu rožukroni internetā.

“Domāju, kas vēl mani uzrunātu, aizkustinātu un varētu nest gaismu citiem. Lai tas nebūtu ikdienišķs aksesuārs, bet dāvātu garīgu noskaņu. Tā radās atbilde – tās ir eņģeļu figūriņas, kas atgādina par sargeņģeļiem. Protams, lielāka interese par tiem ir Ziemassvētku laikā, kad dažādu veidu eņģeļu piekariņus, rokassprādzes un citas lietas izvēlas dāvanām. Ir gadījies, ka pieprasījums bijis tik liels, ka gandrīz dienu un nakti jāstrādā, gatavojot eņģeļus ar vārdiem vai īsu tekstu,” atklāj Inese.

Viņai ļoti patīk mierīgā atmosfērā veidot eņģeļu piekariņus un rotājumus, skanot garīgai mūzikai. Tiesa, katru reizi šis process ir atšķirīgs – gan lēns, gan ātrs, jo visu nosaka iedvesma. “Vairāk laika vajag, lai savāktu visus sīkos materiālus – sirsniņas, burtus, Svarovska kristālus, pērles... Gatavos izstrādājumus nosūtu galvenokārt ar DPD kurjeru, kas ir ātri un ērti,” skaidro Inese.
Eņģeļu rotas dāvina arī kristībās, kāzās vai dzimšanas dienās, tāpat īpašiem cilvēkiem simboliskos datumos. I.Stoklosa domā, ka varbūt arī Gulbenei ir savs sargeņģelis, ar kuru būtu vērts komunicēt, lūdzot stiprināt pilsētas izaugsmi. Turklāt šai lūgšanai vajadzētu būt kopējai.

Ar dziesmu un ģitāras spēli mazina stresu

Inese ir studējusi politiku. Studiju laikā viņa darbojusies “Latvijas ceļa” jauniešu organizācijā, arī kandidējusi Rīgas pašvaldības vēlēšanās. “Jebkura izglītība un pieredze paplašina redzesloku, bet es sapratu, ka darbošanās politikā nav piemērota man. Dzīves realitāte ir cita, atšķirīga no teorijas, ko man patika izzināt. Studijas man ir devušas bagātu bagāžu skatījumam uz dzīvi, lai saprastu sabiedrībā un valstī notiekošos procesus,” secina I.Stoklosa.

Viņa uzsver, ka visam ir jābūt līdzsvarotam. Ikvienā procesā vispirms ir vajadzīga lūgšana ar ticību un paļāvību Dievam. Tiesa, pašam ir jārīkojas un jādara. “Var, protams, sēdēt dīvānā un kritizēt valdību vai kaut ko citu, bet varbūt vajadzētu sev uzdot jautājumu, vai esmu lūgusies par valsti un tās vadītājiem. Manis gatavotajiem sargeņģeļa rotājumiem nāk līdzi doma, kas liek atcerēties par garīgajām vērtībām,” uzsver Inese.

Viņai tāpat kā visiem šie pēdējie divi Covid-19 pandēmijas gadi ir bijuši smagi. To laikā I.Steklosa sev ir atklājusi Svētos Rakstus, kuros atrod atziņas, kas liek aizdomāties. “Kādreiz domāju, kas ir grāmatu grāmata – Bībele, kurā cilvēki ir smēlušies zināšanas un dzīves gudrību. Bībeles atziņas es saskatu arī citu grāmatu autoru darbos, tikai viņi tās atspoguļojuši caur savu prizmu. Tas mani iedvesmo. Es cenšos lūgties, kad redzu un sajūtu, cik cilvēki ir uzvilkti stresā, kas rada nemitīgu spriedzi. Tādā atmosfērā ir viegli sadusmoties, nepieņemt un nepiedot. Acīmredzot tā mums ir skola, kas atgādina – katra situācija pārbauda, cik labs tu esi,” rezumē Inese. Kad jūt, ka spriedze ir pieaugusi, viņa dzied un strinkšķina ģitāru vai ukuleli. Šo instrumentu spēli Inese apgūst patstāvīgi ar zinošu padomdevēju un interneta “skolas” atbalstu.