Dzirkstele.lv ARHĪVS

Dzīvespriekam: Vispareizāk mostas kaķis

2010. gada 11. marts 16:02

1748
Dzīvespriekam: Vispareizāk mostas kaķis

Visapkārt skan aicinājumi apmeklēt fitnesa zāles, dažāda stila un veida nodarbības, lai liktu ķermenim kustēties, būt mundram un lokanam.

Slodzi līdz sviedriem vismaz divreiz nedēļā un vismaz stundas garumā ieteic kardiologi. Ķirurgi atgādina stiprināt muguras muskuļus un vēdera «presīti», lai cilvēks nepazaudētu evolūcijas gaitā iegūto vertikālo stāju un tiktu vaļā no muguras sāpēm. Kāpēc dzīt sevi uz nodarbībām nez kur un nez kad, ja varētu pavingrot mājās, teiksim, no rīta kādas piecas, desmit minūtes? Izstaipies lēnām
«Kad cilvēki rāda uz Mēnesi, viņi grib runāt par Mēnesi, un nevajag ielaisties diskusijās, ar kuru pirkstu viņi rāda un vai viņi rāda ar īsto roku. Viņi grib runāt par Mēnesi,» ilustrējot galveno un mazsvarīgo, teic dabiska dzīvesveida piekritējs un atlētikas kluba «Jaunība» saimnieks Omars Jansons. Mūsu saruna būs par to, kā labāk uzturēt formā savu ķermeni.


Kā uzsver O.Jansons, rīta rosmes uzdevums ir pamodināt mūsu ķermeni un dvēseli dienas darbiem, darīt to ar mīlestību pret sevi, bet, kā tieši, - tas ir katra paša ziņā. Pat dakteru ieteikumi esot subjektīvi un ne graša vērti, ja cilvēks tos neievēro ar prieku. Kad esi pamodies, vajag uzticēties sava ķermeņa gudrībai - ieklausīties un saprast, vai vēl mazliet pavingrot, varbūt pat slodzīti uzlikt, vai tomēr pietiek ar izstaipīšanos un visu locītavu «iedarbināšanu».


«Cilvēks ir aizgājis tik tālu no dabas, ka pazaudējis pats sevi, palicis tikai pārtrenēts prāts. Ja iemācītos to atslēgt, zinātu, ko un cik mums vajag,» atgādina O.Jansons. Lielākoties mēs klausām prātam, kas liek lēkt augšā līdz ar modinātājpulksteņa zvanu, mazgāties, ēst, ģērbties, skriet... Diena sākas ar vardarbību pašam pret sevi. Bet tādā sistēmā neviens vingrojumu komplekss par labu nenāks. Labākais variants - mosties pēc sava bioloģiskā pulksteņa, pasekot, cik daudz nepieciešams pilnvērtīgam miegam, tātad arī atpūtai, un kritiski izvērtēt aizbildināšanās iemeslus.


Var mēģināt pārplānot gulētiešanas laiku. Ne vienmēr vairāk būs labāk: ir teorija, ka cilvēki dalās pāra stundu un nepāra stundu gulētājos. Cits labāk izguļas sešās stundās, bet pēc septiņām mostas ar grūtībām un vaimanā, ka nevar gulēt astoņas.

 

Mīlēt sevi un savu dzīvi
Pēc gulēšanas ir jāatvēl laiks sevis sagatavošanai darbam gan ārēji, gan iekšēji. Savilkties kamolā, izstiepties. Izstaipīt saites, muskuļus, locītavas. Apgriezties uz vēdera un sacelt dibentiņu - vajagot pavērot kaķi, tas parāda visu, kas nepieciešams. Ieklausīties paša izjūtās, nevis citu uzspiestos padomos, jo viss ir subjektīvi. Bet cilvēks vismazāk sarunājas pats ar sevi, labāk ieslēdz radio un iet uz tusiņu, burziņu, lai tikai nedzirdētu! Nereti gribas būt slimam, jo tā ir izdevīgāk, gribas sevi žēlot, bet rezultātā kaitē vēl vairāk - vērtības ir sajukušas, spriež O.Jansons.

 

Tam, kas sevi žēlo, grūti palīdzēt. Ja sevi mīl, veidojas pareiza attieksme pret slodzi un nepieciešamību būt varošam, patstāvīgam. Tad arī pamazām sakārtojas prioritātes - cik man nepieciešams gulēt, cik kustēties un sevi noslogot, lai būtu vesels. Mīlestība nozīmē pieņemt sevi tādu, kāds tu esi, un ieraudzīt, kas ir labākais, ko var savai veselībai izdarīt.

 

«Slimība ir, lai cilvēks padomātu, ko dara nepareizi, nevis iedzertu tableti un skrietu tālāk,» saka Omars.