Dzirkstele.lv ARHĪVS

Dzīvespriekam: Maize ikdienai un svētkiem

2010. gada 11. marts 15:49

4211
Dzīvespriekam: Maize ikdienai un svētkiem

Latviešiem maize ir īpaši svarīga un galdā tiek celta vienmēr, lai cik plaša būtu citu pārtikas produktu izvēle. Tā apdziedāta tautas dainās un allaž bijusi svētums katrā ģimenē.

Ja mājās ir maize, vienmēr kaut ko var uzmeistarot savai maltītei, un arī negaidītam viesim cienasts atradīsies. No maizes iespējams pagatavot salātus, zupas, otros un arī saldos ēdienus. Piedāvājam dažas receptes izmēģināšanai.  

Ko darīt ar sakaltušu
Vienkāršākais veids, kā izlietot cietu maizi, ir pagatavot grauzdiņus. Cietu baltmaizi vispirms sagriež strēmelītēs, pēc tam kubiciņos. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādiem un cep kraukšķīšus, līdz tie kļūst brūngani. Šāds našķis ļoti patīk maziem bērniem. Baltmaizes grauzdiņus var lietot arī zupās un buljonos. Izvāra vistas buljonu, ielej šķīvī un pirms pasniegšanas ieber grauzdiņus. Šādi kraukšķīši piemēroti arī biezeņzupām. Ja saziedējis nesagriezts baltmaizes kukulītis, to var atsvaidzināt. Kukulīti apslaka ar ūdeni un ieliek cepeškrāsnī. Sanāks mīksta un garšīga maizīte. Taču jāņem vērā, ka pēc pāris stundām tā atkal kļūs cieta.

 

Ķiploku grauzdiņi uzkodām
Ja cieta kļūst rupjmaize, to var izmantot ķiploku grauzdiņu pagatavošanai. Maizi sagriež kubiciņos un cep no visām pusēm eļļā brūnus. Uz sieta notecina. Var uzlikt arī uz salvetēm, ja šķiet, ka ir pārāk eļļaini. Ierīvē ar ķiploku un, ja vēlas, apkaisa ar sāli. Garšīga uzkoda ir vienkārši rupjmaizes grauzdiņi. Tie top tāpat kā ķiploku grauzdiņi, tikai neierīvē ar ķiploku. Pasniedz ar ķiploku mērci. To pagatavo, majonēzei bagātīgi klāt pievienojot saspiestus ķiplokus. Grauzdiņus sakārto uz šķīvja un blakus pieliek mērcīti, lai katrs pēc patikas tajā var pamērcēt uzkodas.

 

Sāļās tortes noslēpumi
Sāļo maizes torti iespējams pagatavot gan no rupjmaizes, gan baltmaizes. Parasti receptēs norādīts, ka tai jānogriež garoza. Lai to lietderīgi izmantotu, var griezt tik biezu, lai vēl būtu iespējams pagatavot grauzdiņus. Starp maizes kārtām var smērēt gandrīz jebkurus salātus. Lieliski garšo maizes torte ar siera salātu pildījumu. Rupjmaizes tortei piemērotu pildījumu iespējams veidot no biezpiena, siļķes un marinēta gurķa. Garnēšanai izmanto saputotu saldo krējumu, kam pievienots sāls un pipari.

 

Lielās sviestmaizes un karstmaizes
Tās ēd ar nazīti un dakšiņu, un tā ir sāļās tortes mazā versija. Uz lielas maizes rikas liek salātus vai kārtām gaļu ar dārzeņiem. Parastā sviesta vietā var lietot avokado sviestu. To pagatavo, sviestu, avokado un universālo garšvielu sablenderējot. Uz vienu vidēja lieluma avokado ņem aptuveni divas ēdamkarotes sviesta. Var piepilināt nedaudz citrona sulas. Jāatceras, ka avokado sviests ātri paliks nepatīkami pelēkā krāsā, tādēļ jāpagatavo tik, cik vienā ēdienreizē var apēst.

 

Sāļā maizes torte ar šķiņķi
Nepieciešama formas rupjmaize. Šķiņķa krēmam - 250 gramu kūpināta šķiņķa, 100 gramu skāba krējuma, 150 gramu mājas siera, 3 tējkarotes sinepju, pipari. Sastāvdaļas sīki sagriež un sajauc, 15 minūtes ļauj ievilkties.


Gurķu krēmam - svaigs gurķis, sīpols, ap 50 gramu skāba krējuma. Gurķi sarīvē uz rupjās rīves un liek sietā notecēt. Sagriež sīpolus. Visas sastāvdaļas sajauc un
15 minūtes atstāj ievilkties.


Torti kārto formā. Vispirms ieklāj maizes kārtu, tad pirmo krēmu, tad otro. Turpina likt kārtām, kamēr beidzas produkti. Pēdējai jābūt maizes kārtai. Ieliek ledusskapī uz 2 - 3 stundām. Pirms pasniegšanas rotā ar majonēzi, rīvētu sieru, svaiga gurķa šķēlītēm.

 

Grauzdiņu salāti
Nepieciešamas četras saujas rupjmaizes ķiploku grauzdiņu, aptuveni 200 gramu skāba krējuma, 2 tomāti. Tomātus sagriež kubiņos, pieliek grauzdiņus un sajauc ar krējumu. Var ēst uzreiz, kamēr grauzdiņi kraukšķīgi, var arī pagaidīt aptuveni pusstundu, kamēr tie uzbriest.

 

Karstmaizīte ar kāpostiem
Nepieciešama saldskābmaize, ķiploks, cauraugusi cūkgaļa, sautēti kāposti, siers. Šķēli maizes ierīvē ar ķiploku, uzliek šķēli cūkgaļas, virsū karoti sautētu kāpostu, nosedz ar siera šķēlītēm. Liek cepeškrāsnī cepties, kamēr izkūst siers. Šāda karstmaizīte ir ļoti sātīga, un to var pasniegt arī kā otro ēdienu.