Dzirkstele.lv ARHĪVS

"Dzīvespriekam": Karstie dzērieni aukstam un drēgnam laikam

2010. gada 18. februāris 17:39

3854
"Dzīvespriekam": Karstie dzērieni aukstam un drēgnam laikam

«Lai vēderā ir siltumiņš,» šādi ziemās brokastu laikā vecmāmiņas mēdz mudināt mazbērnus, lai viņi izdzertu pagatavoto tēju, kafiju vai kakao.

Karstie dzērieni aukstā un drēgnā laikā palīdz sasildīties, kā arī rada omulību un romantisku noskaņojumu. Tie lieliski noderēs gan piknikā, gan pasākumā mājās.


Vienkāršāko dzērienu pagatavošanai īpaši krājumi nemaz nav nepieciešami.

 

No tā, kas ledusskapī
Tāpat kā vasarā gatavo «zapts­ūdeni», ziemā to pašu dzērienu var uzsildīt. Karstajiem dzērieniem iespējams izmantot arī sacukurojušos ievārījumu, ko neviens vairs negrib lietot. Ja ievārījums ir mīksts, to vienkārši aplej ar karstu ūdeni, izkāš un salej krūzēs. Sacukurojušos var arī pavārīt, kamēr tas izšķīst.
Garšīgi un veselīgi ir uzlējumi uz ogām. Svaigas dzērvenes vai saldētas ogas saspaida, aplej ar karstu ūdeni un pieliek cukuru vai medu.


Visparastākais citronūdens ziemā būs ideāls karstais dzēriens. To pagatavo, karstā (ne verdošā) ūdenī iespiežot citrona sulu un pēc garšas pievienojot cukuru.

 

Pēc krājumiem uz veikalu
Ja nolemts veikalā iegādāties produktus siltā dzēriena pagatavošanai, jāpadomā par garš­vielām, sulu un, ja iecerēts kas stiprāks, arī alkoholu. Piemērotākās garšvielas ir krustnagliņas, kanēlis, citrona, apelsīna miziņa, muskatrieksts. Iespējams iegādāties arī gatavu garšvielu komplektu. No sulām vislabāk noderēs upeņu, arī apelsīnu sula, dzērveņu morss. Vispiemērotākais ievārījums - upeņu un aveņu. Alkohols - degvīns, sarkanvīns, melnais balzams. Neaizmirstiet arī par augļiem! Granātābols, citrons, apelsīns, mandarīns, ābols dos dzērienam lielisku garšu un aromātu.

 

Kopīgi bērniem un pieaugušajiem
Tradicionālais karstvīns ir alkoholisks dzēriens, taču iespējams pagatavot arī dzērienu, kurā no grādiem nav ne miņas. Noderēs gan upeņu sula, gan ievārījums vai tumšo vīnogu sula. Dzērienu karsē un pievieno garšvielas. To var vitaminizēt, pieliekot saspiestas granātābolu sēkliņas, sagrieztu apelsīnu un citronu. Augļi jāpievieno karsēšanas sākumā, tad to aromāts būs izteiktāks. Garšīgi būs arī citi bezalkoholiskie dzērieni, kurus var pagatavot, sulu atšķaidot ar ūdeni un uzsildot. Karsta apelsīnu, dzērveņu sula - šie ir daži ieteikumi eksperimentam.


Lai sasildītos, gan bērniem, gan pieaugušajiem noderēs «viltotā» šokolāde, kas pagatavota no kapučīno kafijas. Tās recepte ir šāda. Uzkarsē ūdeni un ieber kapučīno kafiju. Lai tā kļūtu biezāka, pievieno tējkaroti kartupeļu miltu. Tos atsevišķā trauciņā iemaisa ūdenī, kuru pielej kafijai. Turpina karsēt, līdz sabiezē.

 

Ja esi saaukstējies
Kad parādās pirmie saaukstēšanās simptomi, senču iecienīts ārstēšanās paņēmiens ir groks. Visparastākā recepte - tējai pievieno stipro alkoholu un medu. Bet grokam lieliski noder arī ievārījums. Krūzē ieliek pāris ēdamkarošu ievārījuma, tad pielej aptuveni 50 gramu degvīna, samaisa un lej klāt karstu ūdeni vai tēju. Grokam piemērotākais ir upeņu un aveņu ievārījums. Šādi gatavotam dzērienam gandrīz nav jūtama alkohola smarža.


Īstu eliksīru saaukstēšanās gadījumā var pagatavot no «Melnā balzama», citrona sulas un medus. Visas sastāvdaļas dzērienam pievieno vienādā daudzumā. Izspiež citrona sulu, uzsilda, pievieno medu, kārtīgi izmaisa un pielej balzamu. Daudz tādu iedzert nevar, bet iedarbība būs jūtama uzreiz. Pret saaukstēšanos noderēs arī uzsildīta upeņu sula ar balzamu.