Dzirkstele.lv ARHĪVS

"Dzīvespriekam": Skaidram skatam uz ārpasauli

2010. gada 18. februāris 17:37

1530
"Dzīvespriekam": Skaidram skatam uz ārpasauli

Katrs autovadītājs savu reizi būs saskāries ar vienu no Mērfija likumiem - automašīnas vējstikls aizsvīdis vai pat no salona puses pārklājies ar ledus kārtiņu tieši tad, kad steidzami jāsāk braukt. Kā ātrāk tikt pie caurredzamiem stikliem?

Visātrāk redzamību iegūsiet, ja iedarbināsiet dzinēju un vienlaikus uz pilnu jaudu ieslēgsiet apkures krāsniņu. Protams, salona ventilācijas sistēma jānoregulē tā, lai siltā gaisa plūsma novirzīta uz stikliem. Var ieslēgt arī aizmugures stikla sildītāju. Dažiem auto tas vienlaikus apsildīs arī atpakaļskata spoguļus vai pat priekšējo stiklu. Jāņem vērā, ka logi aizsvīst vai aizsalst no paaugstināta mitruma daudzuma salonā. To novērst palīdzēs arī kondicioniera ieslēgšana.


Kad veiktas minētās darbības, vadītājam uz dažām minūtēm labāk izkāpt no automašīnas, lai salonu no paaugstinātā mitruma atbrīvotu ātrāk. Ja aukstajā automašīnā būs jau sasēduši pasažieri, uz stikliem kondensēsies arī mitrums no viņu siltās elpas un, pretēji gaidītajam, situācija kādu brīdi var kļūt vēl sliktāka. (Kāpjot ārā, vien jāņem vērā, ka zemā temperatūrā auto var izspēlēt nelāgu joku -
var «aizkrist» durvju slēdzene, un tad pie braukšanas tik drīz netiksiet. Tāpēc drošāk turēt pa rokai rezerves atslēgu.)


No ledus uz stikliem ārpus salona parasti atbrīvojas ar speciālu skrāpi vai kausējošu šķidrumu (ar tāda palīdzību problēmu atrisināsiet dažu minūšu laikā). Taču nepieredzējuši autovadītāji dažkārt pieļauj kļūdu, vējstiklam uzpūšot ziemai paredzēto logu mazgājamo šķīdumu un mēģinot to tīrīt ar slotiņām. Uz pamatīgi aizsaluša loga izveidosies ledus, šķīduma un netīrumu švīkas, caur kurām nekas nebūs ieraugāms. Šādi jūs arī riskējat sabojāt tīrītāju slotiņas. Turklāt, ja tās piesalušas pie stikla, pastāv risks «sadedzināt» tīrītāja elektrodzinēju. Labāk pagaidīt, kamēr ledus atkusīs, uzsilstot automašīnas salonam. Ziemā, kad beidzat braukt, ieteicams vējstikla slotiņas pacelt augšā.


Ko darīt, ja logi aizsvīst brauciena laikā? Tas norāda uz paaugstinātu mitruma daudzumu automašīnas salonā. Lai no tā izvairītos, jācenšas braucamlīdzekli turēt pēc iespējas sausākā vietā. Jāatceras, ka mitrumu salonā radīs uz gumijas paklājiņiem sakrājies ūdens vai sniegs. No tā var diezgan ātri atbrīvoties, zem kājām paliekot papīra dvieli vai pāris vecu avīžu. Mitrā laikā vai ziemā no šā viedokļa nepraktiski ir glītie sintētiskā auduma paklājiņi. Kondensāta veidošanos ierobežos arī brauciena laikā uz brīdi atvērti sānu logi. Šādi izlīdzināsies gaisa temperatūra salonā un ārā.


Dažkārt mitros apstākļos vai ziemā logi aizsvīst tāpēc, ka tā dēvētajā recirkulācijas režīmā atstāta automašīnas salona ventilācijas sistēma. Pret logu pastiprinātu aizsvīšanu palīdzēs cīnīties arī speciāli stiklu tīrāmie līdzekļi, kuriem pievienotas vielas, kas mazina kondensāta veidošanos. Lai gan jāpiebilst, ka nav vēl izgudroti tādi līdzekļi, kas logu aizsvīšanu novērstu pilnībā.