Dzirkstele.lv ARHĪVS

"Dzīvesprieks": Piemiedz dzīvei ar aci!

2010. gada 18. februāris 17:30

4238
"Dzīvesprieks": Piemiedz dzīvei ar aci!

Kad ierunājos par tetovējumiem, kolēģe atzīstas: «Es gribētu Lielvārdes jostas fragmentu - tā no pleca uz leju», un man pat elpa aizraujas no tādas domas.

Tetovējums var būt pārliecības paudējs, likteņa simbols vai amizants akcents un neparasts atgādinājums par kaut ko. Turklāt cilvēka ķermenis un garderobe piedāvā plašas iespējas, lai izvēlētos īsto vietu. Lai pamana savējie, bet nepamana svešie. Vai gluži otrādi - redz un zina visi.  

Atrast savējo
«Katram jau ir sava doma, kāpēc viņam to tetovējumu vajag un kādu vajag,» teic tetovēšanas meistars Edgars Zikmanis, kura salons atrodas iedvesmas un jūras skartā vietā Liepājas promenādē.
Esot arī tādi, kuri salonā nonāk tikai ar domu, ka «vajag». Tad paiet stunda, divas, kamēr kopā ar meistaru domu notver. Cits vēlas iemūžināt kādu dzīves notikumu, atstāt simbolisku «zīmogu» vai piemiņu, vēl kādam ir pārliecība, ka tetovētais raksts vai tēls kalpos kā amulets un pasargās no ļaunā. Edgars tetovējis arī tēvreizi pa visu muguru.

 

«Tas ir katra paša ticības jautājums. Tetovējot es nedomāju par enerģijām vai kaut ko mistisku,» viņš atzīst.


Eleganti gotiskais «tribal» vai kaut kas absolūti omulīgs dzīvespriecīgās krāsās var kļūt par pastāvīgu ķermeņa rotājumu, taču bez nolemtības pieskaņas. Kad reiz tik nozīmīgā lieta savu laiku nokalpojusi, to iespējams dzēst vai izmantot par pamatu kādam citam zīmējumam. Piemēram, asiņojoša sirds, kuru cauršāvusi bulta, pārtop par gaisīgu taureni. Ja liekas, ka krāsas pabalējušas, bet motīvs joprojām aktuāls, - var restaurēt.

 

Labi pārdomāt
Meistars nenoliedz, ka reti kurš pirms tetovēšanas salona apmeklējuma konsultējies ar ģimenes ārstu, bet tas būtu vēlams. Nedrīkst tetovēt hronisku ādas saslimšanu gadījumos, piemēram, ja ir psoriāze. Var būt asinsrites, individuālas īpatnības, kas neļauj tetovēt, piemēram, kapilāri ir tik trausli, ka dūrieni ļoti asiņo un praktiski izskalo krāsu. Alerģiskiem cilvēkiem var būt augstāks iekaisumu risks pēc dūrieniem, taču nav pamata baidīties, ka būs alerģija pret krāsvielām - profesionālos salonos strādā ar drošiem materiāliem. Absolūti nepieņemami ir tetovēties, «kur pagadās», - acumirklīgais ietaupījums vēlāk var izvērsties milzīgos tēriņos par ārstēšanos.


Nepilngadīgajiem jāņem vērā, ka viņiem nepieciešama rakstiska vecāku atļauja gan tetovējuma, gan pīrsinga veikšanai. Cilvēka ķermenis straujāk aug līdz 25 gadiem, un tetovējums mainīsies līdzi. Tāpat arī vēlāk dzīvē - iespējams, kāds mazs kukainis nabas tuvumā var pārvērsties par mutantu uz alusvēdera.

 

Rūpes atmaksājas
Liela tetovējuma veidošanai nepieciešami vairāki seansi, kas parasti ilgst pusstundu, stundu - cik nu katrs var paciest. «Nav tik briesmīgi,» vērtē Edgars, kura ķermeni klāj plaši zīmējumi, un to klāsts arvien papildinās. Ārzemēs esot saloni, kur atsāpināšanai izmanto akupunktūru, bet parasti izjūtas nav tik nepatīkamas, lai domātu par anestēziju.


Striktus ģeometriskus rakstus grūti atveidot uz locītavām, izteikti reljefās vietās. Meistars netetovēs tur, kur ir dzimumzīmes. Ja nepieciešams, izvēlēto vietu noskuj tieši pirms procedūras, bet jārēķinās, ka apmatojums ataugs - zīmējums būs «spalvains».


Svarīgi ir pareizi kopt tetovējumu, rēķināties ar ierobežojumiem tā dzīšanas periodā, kas ilgst apmēram nedēļu, desmit dienas. Tas nodrošinās kvalitatīvu tetovējumu uz ilgu laiku. Nedrīkst sauļoties pat solārijā, nedrīkst slapināt tetovējuma vietu - nekādā ziņā nemērcēties vannā! Dzīšanu var veicināt «Bepanthen Plus» ziede. Krevelītei jānokrīt pašai, to nedrīkst rubināt un plucināt. Pampumu palīdzēs noņemt sadauzīta kāpostu lapa.


Ja uznāk «fiksā ideja» un vajag tetovējumu šā vakara ballītei, labāk izmantot hennas zīmējumus vai «uzlīmes».


Vēl viens tetovējumu paveids ir permanentā kosmētika - «iezīmē» acu un lūpu kontūru, uzacis. Zinātājas teic, ka ietaupa desmit minūtes ik rītu, turklāt peldbaseinā un sporta zālē izskats arvien labs, nekas nevar izsmērēties. Taču sejai ir īpaši jutīga āda, tāpēc, pirms izvēlēties šo procedūru, ārsta un profesionāla meistara viedoklis būs izšķirošais.