Dzirkstele.lv ARHĪVS

"Dzīvespriekam": Sniegi sniga, putināja – latviet's kalna galiņā

2010. gada 18. februāris 17:26

1136
"Dzīvespriekam": Sniegi sniga, putināja – latviet's kalna galiņā

Latvija var lepoties ar daudzām lietām, un viena no tām - pašiem savi slēpošanas kalni. Kā liecina portāls www.kalniem.lv, - vairāk nekā 30!

Kas var būt vēl labāks - vakarā pēc smaga darba vai brīvdienās aizlaist līdz tuvējam kalnam un kādu stundiņu paslēpot! Svaigs gaiss dara brīnumus - sliktās domas un nomāktība aizklīst kā dūmi, veselība atgriežas miesā un garā.

Slēpošanai kopā ar bērniem īpaši piemērota «Jēkaba grava» netālu no Tukuma. Par to, ka ģimenes tiešām iecienījušas šo vietu, klātienē pārliecinājās arī «Dzīvespriekam». Kamēr viens no vecākiem slēpo, otrs ņemas ar mazāko bērnu, kurš vēl ratiņos vai arī sēž ragaviņās un smiedams traucas lejā no mazā kalniņa, bet lielākais dēls jau laiž ar snovbordu.


Viens no iemesliem, kādēļ ģimenei izvēlēties tieši «Jēkaba gravu», ir salīdzinoši drošais nobrauciens - trase pie kafejnīcas ir 35 metrus augsta un 250 metru gara, nav tramplīnu. Brauciens ir lēzens, bet tajā pašā laikā - vēja svilpiens gar ausīm garantēts! Tādēļ šis kalns ir pievilcīgs visiem iesācējiem. Savukārt lielais kalns piemērots ekstrēmāku izjūtu cienītājiem. Trase ir 45 metrus augsta un 200 metru gara, pacēlāja ātrums - 3,5 metri sekundē (vidēji Latvijā - 2 metri sekundē). Dēļotāji, bez šaubām, taps laimīgi snovborda parkā ar tramplīniem un slaidiem.


«Jēkaba gravā» var satikt gan «īstos vilkus», kas paši savulaik mācījuši slēpot un tagad nolēmuši «atcerēties jaunību», gan kundzes cienījamos gados, kuras vēlas apgūt ko jaunu, gan mazus bērnus, kuri šķiet tikko turamies kājās, taču uz slēpēm jūtas daudz drošāk, gan pārgalvīgus pusaudžus, kas tīko pēc asākām izjūtām, gan draudzenes, kas nesteidzīgi līkumo pa trasi. Ja vēlies aktīvi izkustēties, baudīt svaigu gaisu un pozitīvas emocijas, te ir tā vieta, kur to visu var gūt. Un piedevām redzēsi skaistu ainavu, turklāt skaidrā laikā no lielā kalna virsotnes arī jūru var saskatīt! Bet tiem, kuri bažījas par savām slēpošanas vai snovošanas prasmēm, «Jēkaba gravā» iespējams noalgot instruktorus.


Visizdevīgāk uz šo atpūtas vietu braukt darbdienā, kad cilvēku mazāk. Tiesa, pirms tam jāpainteresējas, vai nav pieteikusies kāda skolēnu grupa, - paši saprotat, ko nozīmē 40 pusaudžu brīvā dabā...

 

Brīvdienās jārēķinās, ka tautas būs daudz, tomēr rindas pie pacēlāja nav pārāk garas. Toties vakaros var laist teju nonstopā - kā no kalna lejā, tā pie pacēlāja un atkal augšā.


Pēc kārtīgas izkustēšanās kājas pašas nes uz kafejnīcu, kur nobaudīt karsto upeņu dzērienu. Ēdienkarte tiek piedāvāta plaša, netrūkst arī apmeklētāju, kas pēc lieliskas slēpošanas atpūšas, palasa kādu žurnālu, parunājas vai kavējas atmiņās.


Protams, «Jēkaba grava» ir tikai viens no vairāk nekā 30 slēpošanas kalniem Latvijā, un katrs var atrast sev tuvāko vai iecienītāko. Tātad - ja gribi nevis lielīties ar iztērētās naudas daudzumu vai pabūšanu ārzemju kūrortā, bet veselīgi pavadīt dienu, tad droši dodies uz kādu no Latvijas kalnu slēpošanas trasēm. Nenožēlosi!