Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pabaro un sasildi savas rokas ("Dzīvespriekam")

2010. gada 2. janvāris 14:55

1611
Pabaro un sasildi savas rokas ("Dzīvespriekam")

Cimdiņi vai mufe roku siltumam, barojošs krēms, kāda maiga procedūra - rokas pat nepamanīs, ka uzmanība tikmēr pievērsta televizora ekrānam, taču būs pateicīgas un atmaksās ar labu izskatu un pašsajūtu. Ne velti mēdz teikt, ka rokas nodod cilvēka patieso vecumu.

Siltums uztur dzīvību
«Ne tikai kājas, arī rokas jātur siltas. Tajās ir mazi, smalki asinsvadi, kur asinis ātri atdziest, apasiņošana vairs tik labi nenotiek. Aukstumā cīpslām grūtāk, tātad arī locītavām,» skaidro reimatoloģe Daina Saulīte-Kandēvica un ieteic traukus mazgāt vismaz siltā ūdenī.  

Dažs, taupīdams karsto, nopērk kādu ķīmisku mazgāšanas līdzekli, kas taukus sola sašķelt pat ledainā ūdenī, un tādā arī mazgā. Vai arī, piemēram, veļu skalo aukstā ūdenī. Ja tā tomēr darāt, pēc tādas saldēšanas rokas jāizsilda un jāpabaro ar eļļu vai krēmu. Pabarošana nepieciešama arī tādēļ, ka mērcēšana veicina dabiskā mitruma izdalīšanos no ādas.


Dziļu izsildīšanu iespējams panākt ar parafīna vanniņām, bet der arī ūdens, kurā vārīti kartupeļi. Var atcerēties tādu lietu kā termofors, bet vienkāršākais variants - sasildiet frotē dvieli un ietiniet rokas.


Laukā ejot, vēsā laikā noteikti vajadzētu vilkt cimdus - labāk dūraiņus nekā pirkstaiņus, jo pirkstiem visiem kopā draudzīgā pulciņā vieglāk uzturēt siltumu. Ja tomēr ērtāk ar pirkstaiņiem, lielā salā papildus noderīga mufe.

 

Citi teic, ka rokām jābūt brīvām, lai varētu amortizēt kritienu, ja tāds gadās uz slidenas ielas, taču riski jāizvērtē pašam.


Mūždien salstošas rokas vai kājas var būt iedzimta īpatnība, bet var arī liecināt par asinsrites problēmām. Ārstnieciskā kosmētika piedāvā īpašus krēmus salstošām rokām vai pēdām, to pamatprincips - nodrošināt labu apasiņošanu, ko var arī veicināt, kaut vai pirkstus kustinot.

 

Regulāri apčubināt
Aukstajā gadalaikā rokas vairāk jābaro, mitrināšana nav nepieciešama. Ja tām palielināta slodze (daudz jāmazgā, jāstrādā gumijas cimdos, darbs putekļains vai ekstremālos apstākļos), paradums regulāri lietot barojošu krēmu ir vienkārši nepieciešams, uzsver manikīre Inga Miodle.

 

Taču tas svarīgi arī citu darbu veicējiem. Protams, biroja cilvēks, strādādams visu dienu ar dokumentiem, vai kasiere lielveikalā nevar ik pa laikam ieziest rokas ar krēmu. Tad jāatrod laiks vakarā.


Var gadīties, ka cilvēks cītīgi lieto kādu krēmu, bet jūtamu rezultātu nav - tātad tas nav īstais un jāpamaina. Lai krēms labāk iesūktos, rokas sasmērē bagātīgāk un ietin siltā dvielītī vai speciālos frotē cimdiņos. Dažs roku ādas barošanai ar labiem panākumiem mēdz lietot arī parastu lauku sviestu.


Izvēloties roku krēmu, jāskatās, vai tas nāks par labu nagiem. Ja tie tomēr lūst, ir trausli, dalās, var nopirkt tieši nagiem paredzētas eļļiņas. Tāda ārstēšanas tūre jāapvieno ar bagātinātu uzturu, lai būtu pietiekami taukos šķīstošo vitamīnu, kaļķa. Var izvēlēties kādu no vitamīnu un minerālvielu kompleksiem nagu veselībai.


Manikīre pēc pieredzes zina teikt, ka dažiem cilvēkiem nagi vienkārši nepanes lakošanu, lai arī cik saudzējoša būtu laka. Pat ja tās sastāvā nav acetona, nagiem var būt nopietnas pretenzijas.

 

Nekādā gadījumā nedrīkst turpināt procedūru ar domu «kā tad es nelakošu - tik nesmuki un neveselīgi izskatās». Meistars tādu nagu nopulēs, noņems bojāto virskārtu. Tomēr pavisam tas atkopsies tikai tad, kad ataugs visā garumā.

 

Skrubis un kotletes
Lai roku āda būtu maigāka, reizi nedēļā var skrubināt nost atmirušās šūnas - virs izlietnes rokas noberž ar cukuru, kam uzlieta olīveļļa. Cukura kristāli ir saudzējošāki par rupjo sāli, taču nevajadzētu pārcensties - arī cukurs var savainot rokas.

 

Efekts no šāda skrubja jūtams uzreiz. Ja nolemj izmantot klasisko ķermeņa skurbi «no tautas pūra» - kafijas biezumus -, jāpadomā, kā pasargāt nagus, lai tos nepiedzen pilnus. Var noderēt vecā gudrība - sakasīt zem nagiem ziepes, kas vēlāk viegli izmazgājamas. Kafijas biezumus iespējams jaukt ar eļļu. Skrubja funkcijām der arī medus.


Lieliska maska roku kopšanai būs gaļas kotlešu masa. Ja vien nevēlaties, lai tomēr viena roka mīcīšanas laikā paliek tīra, laipni aicināti pamēģināt. Bet varbūt vērts mīcīt pārmaiņus: dalīta slodze - pusslodze.