Dzirkstele.lv ARHĪVS

Cekulainu vistu kāvu Mārtenīšu vakarā

2009. gada 24. novembris 16:52

3900
Cekulainu vistu kāvu Mārtenīšu vakarā

Rudens tuvojas izskaņai. Aiz loga pakšķina lietus, un vakars katru dienu piezogas arvien agrāk. Arvien svarīgāka kļūst mājas siltuma un omulības izjūta, ko vēl īpašāku piedāvājam vērst ar izcilu maltīti.

Senajā latviešu gadskārtu ritējumā Mārtiņa diena iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu. Tie ir zemkopju svētki, kad pabeigta labības kulšana un apdarīti galvenie rudens darbi. Saskaņā ar mūsu senču tradīcijām nozīmīga to sastāvdaļa ir gaiļa vai vistas cepetis. Tiesa, to izkonkurējusi no vācu virtuves aizgūtā pildītā zoss. Tomēr pašlaik «krīzes zoss» var būt arī «labi audzināta vista».  

Zeltīta vista
Nepieciešams: vesela vista, trīs ķiploka daiviņas, trīs tējkarotes olīveļļas, buntīte pētersīļu zaļumu, pustējkarote timiāna, divas mazas dzeltenas paprikas pākstis un puse citrona.
Pagatavošana. Vistu noskalo un nosusina. Ķiploka daiviņas sīki sasmalcina, pievieno sāli, ar asu nazi sīki saspaida viendabīgā masā. No citrona izspiež sulu un sajauc ar ķiploku masu un olīveļļu. Ar šo masu ieziež vistu no iekšpuses un ārpuses, ietin folijā un atstāj uz 30 minūtēm.


No citrona puses, no kuras tika izspiesta sula, izņem sēklas un sagriež mazos kubiciņos, sajauc ar sīki sagrieztiem pētersīļu zaļumiem un timiānu.

Citrona un zaļumu maisījumu ieliek vistā. Vistu dur uz iesma un cep cepeškrāsnī apmēram 40 minūtes 180 grādu temperatūrā, līdz zeltīti brūna un kraukšķīga.

 

Pildīta vista
Vistu kārtīgi piebāž ar žāvētiem āboliem, plūmēm un aprikozēm, ierīvē ar ķiploku, medu un vistas gaļai piemērotām garšvielām. Vēderu aizšuj vai nostiprina ar zobu bakstāmajiem kociņiem. Liek cepeša maisiņā vai biezā cepamajā traukā ar vāku un cep cepeškrāsnī 180 grādu karstumā, līdz tā gatava.

 

Ar citroniem
Sastāvdaļas: vista, trīs citroni, piecas ēdamkarotes eļļas, divas ēdamkarotes maltas paprikas, kilograms kartupeļu, četri sīpoli, zaļumi, sāls un malti melnie pipari.


Pagatavošana. Vistu ierīvē ar sāli un pipariem, liek ietaukotā cepešpannā, ievieto cepeškrāsnī un cep stundu. Viena citrona sulu sajauc ar divām ēdamkarotēm eļļas un pārziež vistu.


Kartupeļus sagriež lielās šķēlēs, brīdi mērcē aukstā ūdenī. Notecina, nosusina un pievieno rupji sagrieztus sīpolus, citronu šķēlītes, pielej eļļu. Sajauc. Liek apkārt vistai un cep, līdz gatava.

 

Ķiplokos uz pudeles
Sastāvdaļas: vista, ķiploki, sāls un melno piparu maisījums.

Pagatavošana. Vistu no iekšpuses un ārpuses bagātīgi ierīvē ar sasmalcinātu ķiploku, sāls un melno piparu maisījumu, sēdina uz trauka, kas pildīts ar ūdeni vai alu (var izmantot alus pudeli vai skārdeni). Visu šo konstrukciju novieto uz cepamās plāts un cepeškrāsnī gatavo apmēram stundu. Krāsns temperatūra sākumā nedrīkst būt augsta, to palielina pakāpeniski, lai stikls nesaplīstu.

 

Cepamā plēvē
Sastāvdaļas: cepšanai sagatavota vista, šķipsniņa sāls, 100 gramu majonēzes, pipari, sasmalcināti pētersīļi, selerijas, dilles un piparmētras.


Pagatavošana. Gaļu apsmērē ar majonēzi un garšaugiem, ļauj iemarinēties 2 - 10 stundas, var ievietot slēgtā traukā ledusskapī. Gaļu rūpīgi, lai gabaliņi vienmērīgi izkārtotos un izceptos, ievieto cepamajā plēves maisā, kas izklāts uz aukstas pannas. Aizsien maisu un liek karstā cepeškrāsnī. Cep, līdz gaļa ir zeltaini brūna un gatava.


Kad maiss cepšanas laikā stipri piepūties, augšpusē tas nedaudz jāiegriež, lai nepārsprāgst un nepiešļaksta cepeškrāsni. Turklāt iztecējusī sula ietu zudībā un gaļa nebūtu gana sulīga.

 

Uz sāls ar ķiplokiem
Nepieciešams: kilograms rupjās sāls, vesela vista, malti melnie pipari un ķiploki.


Pagatavošana. Uz pannas izber kilogramu rupjās sāls. Vistai pārgriež krūts kaula daļu un atver vaļā vienā plaknē. Ierīvē ar sāli, pipariem un ķiplokiem, novieto uz pannas ar atvērto pusi uz leju, liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz apmēram 200 vai mazliet vairāk grādiem parastā režīmā (augša, apakša, bez ventilatora) un cep apmēram 45 minūtes, līdz gatava. Izvelk no krāsns un tūlīt noņem no sāls spilvena.

 

Sāls vienmērīgi sadalījusi karstumu, vista ir sulīga un ļoti garšīga. Jāievēro, ka sāls uz pannas jāber sausa un nedrīkst liet nekādus šķidrumus.